istihbaratçı, istihbarat Uzmanı Nasıl Olunur? Şartlar Neler?

İstihbaratçı nasıl olunur? İstihbaratçılık, itibari en yüksek mesleklerden bir tanesidir. Hele istihbarat uzmanı olmak herkesin hayal ettiği mesleklerden bir tanesidir. Tabii ki istihbaratçı olmak için bir takım şartlar aranmaktadır. Bu yazımızda istihbaratçı nasıl olunur? İstihbarat uzmanı nasıl olunur? istihbaratçı olmak için aranan şartlar nelerdir? Kadın İstihbaratçı Nasıl Olunur? soruları hakkında yanıtlar bulacağınız yazımıza başlıyoruz.

İlk önce istihbarat ne demek onu bilmemizde yarar var. İstihbarat; kısacası haber alma demektir. Yeni öğrenilen bilgiler demektir. İstihbaratçı denince akla ilk olarak polis, dedektif, mit mensubu, asker, banka çalışanı gibi ilgili kurumlarda mesleklerini sürdüren kişiler olarak akla gelir. İstihbarat bir bakıma önleme faaliyetidir. İlerleyen zamanlarda, gelecekte öngörülen sıkıntılar, sorunlar ve konular ile ilgili daha önceden bilgi almak ve bu toplanan bilgiler ışığı altında bir takım önlemler almak için haber toplama tekniğidir. İstihbaratçı denilince hemen akla ilk önce Millî İstihbarat Teşkilâtı kısa adı ile MİT mensupları gelir.

istihbaratçı nasıl olunur?

Beceri ve belli kabiliyetlere hakim olan her insan istihbaratçı olabilir. Genellikle bu mesleği yapmak isteyenler istihbaratçı nasıl olunur? İstihbarata nasıl girebilirim? gibi sorular sorarak yanıt ararlar. Bizler size tüm merak edilen sorulara yanıt bulacağınız bu yazımızda kısa ve öz olarak istihbaratçı nasıl olunur? istihbarat uzmanı olmak için şartlar nelerdir? bilgilendireceğiz. İstihbaratçı olmak hiç de kolay değildir. İtibarlı meslek olduğu için bu mesleği yapabilmek çok zordur ve şartlar gerekmektedir.

İstihbaratçı olmak için ilk önce temel şartlara sahip olmanız gerekmektedir. Aşağıda sizlerden istenen temel şartların ne olduğunu yazacağız. Sizler istenen şartlara sahipseniz istihbaratçı olmak için ilk adım olarak başvuru yapmanız gerekecektir. Ardından açılan yazılı sınava katılarak başarı sağlamanız gerekiyor. Yazılı sınavda başarı sağladıktan sonra hakkınızda çok geniş kapsamlı araştırma yapılacaktır. Yazılı sınavı kazansanız dahi, hakkınızda yapılan araştırmada güvenlik soruşturmanız olumsuz ise yine istihbaratçı olamazsınız..

istihbaratçı olmak için aranan şartlar nelerdir?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • 35 yaşını doldurmamış olmak
  • Üniversitelerin en az 4 yıllık örgün eğitim veren lisans programlarının herhangi birinden mezun olmak (Yurt dışı mezuniyetlerinde YÖK denkliği aranmaktadır)
  • Aşağıda belirtilen yabancı dil gerekliliklerinden en az birini yerine getirmiş olmak:
    • Sınav sonuçları 2017 yılı ve sonrasına ait olmak üzere İngilizce, Fransızca, Almanca dillerinin birinden 70 veya üzeri YDS puanı almış olmak ya da İngilizce için 70 veya üzeri YDS puanına karşılık gelen TOEFL IBT sınav sonucuna sahip olmak (TOEFL IBT’nin YDS puan eşdeğerliği www.osym.gov.tr üzerinden öğrenilebilir)
    • Sınav sonuçları 2017 yılı ve sonrasına ait olmak üzere İngilizce, Fransızca, Almanca dışında kalan ve YDS kapsamında bulunan dillerin birinden 60 veya üzeri YDS puanı almış olmak.

Yukarıda yazılan şartlara sahip olanların istihbaratçı olmak için başvuru yapabilirler.

istihbarat uzmanı olmak için şartlar nelerdir?

İstihbarat uzmanı olmak için yine ilk önce istenen temel şartlara sahip olunması gerekmektedir. Yukarıda belirttiğimiz temel şartlara sahip olunması durumunda istihbarat uzmanı olmak içinde aşağıda yer alan şartlarada vakıf olmanız istenmektedir. İstihbarat uzmanı olmak için istenen diğer şartlar şunlardır.

  • Analitik zekaya sahip olma ve yaratıcı düşünebilme,
  • Yönetme-yönlendirme,
  • Yüksek sorumluluk bilinci,
  • Güçlü yazılı-sözlü iletişim becerisi,
  • Stres altında çalışabilme,
  • Detaylara önem verme,
  • Pratik ve hızlı düşünebilme,
  • Uzun ve yoğun çalışma saatlerine uyum sağlayabilme,
  • Ketumiyet

Polis ve asker olmanız durumunda kendi çalıştığınız kurumun ilgili istihbarat şubesine müracaat ederek istihbarat bünyesinde çalışmanız mümkün olabilir. Millî İstihbarat Teşkilâtı yaptığı özel yetenek, yazılı veya sözlü sınavlarla dışarıdan aday alırken, Emniyet ve Askeri gibi devlet kurumlar istihbarat şubelerinde çalışacak personelleri kendi içlerinden seçmektedir.

İyi derecede yabancı dil becerisine sahip olan istihbarat uzmanları, İstihbarat Akademisi’nde yürütülen teorik ve uygulamalı eğitimler ile saha eğitimlerinden sonra Teşkilât’ın yurt içi veya yurt dışı birimlerinde görevlendirilmektedir.

Kadın İstihbaratçı Nasıl Olunur?

İstihbaratçı olmak için cinsiyet aranmamaktadır. Kadın İstihbaratçı Nasıl Olunur? diye bir ayrım yapılmamalıdır. Kadın istihbaratçı olunabilir. Yeterki istihbatçı olmak için istenen şartlara uygun olunması yeterlidir. Şartları taşıyan kadın ya da erkek istihbaratçı olabilmektedir. Yine kadın istihbaratçılarınında yazılı ve sözlü sınavlardan başarılı olması istenmektedir. Ayrıca kişiye yapılacak güvenlik soruşturmasında yapılan takikat sonucunda geçmişinde güvenlik bakımından olumsuz hiç bir şeyin olmaması gerekmektedir.

MİT Teşkilatında görev almak için şartlar

MİT Teşkilatınds görev almak oldukça zordur. İlk önce istihbaratçı şartlarına sahip olmak gerekir. Ardından yazılı sözlü sınavlarda başarılı olmak ve yapılan takip sonucunda güvenlik soruşturmasında olumlu sonuç olması gerekmektedir. Ayrıca MİT Teşkilatına girmek için çeşitli yetenek ve kabiliyete sahip dünya dillerinde yetkin dil uzmanları; sinyal ve görüntü analizi, coğrafi bilgi sistemleri, yazılım ve donanım, ağ güvenliği dahil olmak üzere farklı alanlarda uzman mühendisler gibi birçok sahada faaliyet gösteren kişiler arandığı için bu vasıflara vâkıf olmanız gerekmektedir.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız