Kaplumbağalar horlar mı? Nasıl Uyurlar? Rüya Görür mü?
Kaplumbağaları besleyen ya da kaplumbağa hayvanına sahip olan çok kişi gibi bende Kaplumbağalar horlar mı? Kaplumbağalar nasıl uyurlar? hep merak etmişimdir. Kaplumbağalarda bizim gibi rüya görürler mi? diye kafama bir çok soru takılmıştı. Biz uyurken horluyorsak, neden bazı hayvanlarda horlamasın ki? Benim merak edipte araştırdığım hatta üşenmeyerek veterinere giderek bire bir karşılıklı öğrendiğim bilgileri sizlerle paylaşacağım. Veterinere gittiğimde ilk sorum tabii ki şu oldu. Kaplumbağalar horlar mı? Hemen en merak edilen sorudan başlayarak, aldığım yanıtlar ve araştırmalar üzerine detaylı olarak bu konu hakkında merak edilenleri yazmaya başlayayım.
Varlığı yaklaşık 200 milyon yıla dayanan kaplumbağalar, soyları henüz daha tükenmemiş oldukça yavaş, telaşşsız ve ağır hayvanlardır. Açlığa oldukça iyi dayanan bu hayvanlar 100 – 150 yıl kadar ömre sahiptirler.
Kaplumbağalar horlar mı? Kaplumbağalar Neden Horlar?
Kaplumbağalar uyurken horlar mı?
Evet. Kaplumbağalar uyurken horlarlar. Yetişkin kaplumbağalar tıpkı insanlar gibi uyurken horlarlar. Horlama sırasında çıkardıkları ses, onların sanki solunum yolu hastalıklarından rahatsızmış gibi yanlış bir fikre kapılmanıza sebep olabilir. Genellikle yetişkin kaplumbağalar uyurken horlar ve farklı bir ses çıkarırlar. Bu yüzden paniğe kapılmanıza gerek yok.
Fakat kaplumbağadan çıkan ses, ıslık veya ağlama gibi seslere benziyorsa, ardından mukus akıntısı ve gözünde beyaz filmler varsa, bu kaplumbağanızın hasta olduğu ve solunum yolu enfeksiyonu geçirmiş olabileceği anlamına gelebilir. En kısa sürede kaplumbağanızı veterinere götürüp tıbbi yardım alın.
Kaplumbağalar Neden Horlar?
Kaplumbağalar yanaklarından nefes alır. Tıpkı bizim gibi onların da hava yollarında yumuşak dokuları vardır. Ve nefes alırken, hava bu gevşemiş dokuların içinden geçerek titreşmesine ve ses üretmesine neden olur. Kaplumbağaların horlamasının nedeni budur. Kaplumbağalar Neden Horlar? Kaplumbağaların horlaması konusunda henüz yeterli araştırma yapılmamıştır.
Kaplumbağaların Horlaması Hastalık Belirtir mi?
Kaplumbağaların horlaması kaplumbağada mutlaka bir hastalık olduğunu göstermez. Bununla birlikte, sorunlu sesler çıkarır ve ardından diğer solunum yolu enfeksiyonu semptomları da oluşursa, uyku komplikasyonları veya solunum problemlerinden muzdarip olduğu düşünülebilir. Bu durumda ise mutlaka veterinere götürülüp kontrol edilmesi gerekmektedir.
Bazı insanlar, kaplumbağalarının uyurken ıslık sesi çıkardığını horlamadığını belirtiyorlar. Genellikle bu tür sesler, kaplumbağaların solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğinde çıkardıkları ses olarak biliniyor. Ancak horlayan kaplumbağalarda ıslık sesi çıkarabilirler. Kaplumbağanızın horlaması veya bir hastalığı olup olmadığı konusunda kafanız karıştıysa, başka belirtilere bakmanız gerekiyor.
Kaplumbağanızın gözleri şişmiş, bulutlu veya bulanıksa, büyük olasılıkla hastadır. Kaplumbağalar yemek yemeyi reddederlerse, yana doğru yüzerlerse, ağızlarından akıntı olursa, sağlıksız bir cilde sahip olurlarsa, halsizleşirlerse, nefes alma güçlüğü belirtileri gösterirlerse ve anormal dışkıları varsa ölebilirler.
Solunum yolu enfeksiyonu geçiren hasta bir kaplumbağa aşağıdaki gibi belirtiler gösterebilir:
- Mukus akıntısı,
- şişmiş göz kapakları,
- Hareket eksikliği İştah kaybı,
- Tıslama, ıslık veya hapşırma gibi sesler çıkarmak,
- Yüzme sorunları (yanlara doğru yüzer).
Kaplumbağam Uyurken Neden Islık Çalıyor?
Kaplumbağanın ıslık çalmasının birkaç nedeni olabilir. Az önce belirttiğimiz gibi, ıslık sesi kaplumbağanın solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğinin belirtisi olabilir. RI’den muzdarip kaplumbağalar, nefes almakta zorlandıkları için genellikle ıslık sesi çıkarırlar.
Kaplumbağalar Hangi Sesleri Çıkarır?
Kaplumbağalar farklı sesleri çıkarırlar. Bu sesler; Tıslama, homurdanır, böğürürler, ıslık çalar, cıvıldar, kükreme, ağlama vb. sesler çıkarır.
Kaplumbağa Hakkında ufak bilgi
Kaplumbağa diğer adı ile tosbağa olarakda bilinir. Testudines takımını oluşturan sert ve kemiksi bir kabuğa sahip, ağır yürüyüşlü, dört ayaklı sürüngen bir hayvandır. Su kaplumbağası, Kara kaplumbağası çeşitlerine ait 356 adet Kaplumbağa türü bulunur.
En küçük kaplumbağa türü olan düzleştirilmiş misk kaplumbağası ( Sternotherus depressus ); 10 cm kabuk uzunluğuna, deri sırtlı deniz kaplumbağası ( Dermochelys coriacea ) ise 1,5 metre kabuk uzunluğuna erişebilmektedir. Latin Amerika bölgesinde yaklaşık 10 milyon öncesinde yaşadığı düşünülen bir fosil kaplumbağanın kabuğunun 3 metre uzunluğunda, ağırlığının ise 1 ton 145 kilogram olduğu tespit edilmiştir.
Kaplumbağa Kabuğu
Kaplumbağaları koruyan bir üst ( kabuk ) ve bir alt ( plastron ) kabuk vardır. Vücudunun her iki tarafında birbirine bağlanan, kemikli yapıda olan sert bir iskelet kutusudur. Vücudun ayrılmaz bir parçası olan bu kabuktan Kaplumbağalar çıkamazlar.
Vücuduna oranla başı küçük olan kaplumbağaların ağızları bir kuşun gagasına benzer. Kaplumbağaların dişleri bulunmaz, bunun yerini sert kemiksi bir damak almıştır. Ağzının içerisinde yumuşak bir dili vardır, ağzıyla yakaladığı besinlerini, ezip mekanik sindirim yapar.
Ayaklarında, beşer parmak, parmakların ucunda kıvrık ve sert tırnakları vardır. Deniz kaplumbağalarının parmakları birbirine bitişik bir yapıdadır, aralarında ise yüzme ve dengelemeye yardımcı perdeler bulunur.
Kaplumbağalarda Üreme
Kaplumbağalar, yumurtlayarak ürerler. Yumurtalarını karaya bırakıp, gömerler.
Kaplumbağalar nasıl uyurlar?
Kaplumbağalar günlük türlerdir; geceleri uyurlar ve gündüzleri uyanık kalırlar. Gece yaklaşık 4 ila 7 saat uyurlar. Gündüzleri uyuyan kaplumbağaları görmüş olabilirsiniz. Derin bir uykuda değil, dinlendiklerini unutmayın. Kaplumbağalar genellikle güneşlenirken gözleri kapalı dinlenir. Yeterli UVB ışınlarını almak için boyunlarını ve bacaklarını gererek ısıyı korurlar.
Kaplumbağanızın ortamını, kısmen uyanmaması için kış uykusundayken mümkün olduğunca sıcak tutun. Çevresindeki sıcaklık değişirse, metabolizması değişeceğinden nuyanabilir.
Kaplumbağalar Rüya Görür mü?
Evet, kaplumbağalar da rüya görür. Şaşırtıcı gelebilir ama evet kaplumbağalar rüya görürler. Kaplumbağalar REM uykusuna girerler, böylece gerçekten rüya görürler ancak bilim adamları kaplumbağaların gördükleri rüyanın insanlarınkinden farklı olduğunu belirtiyorlar.
üm hayvanlar uyurken, tüm hayvanların insanlar gibi REM uykusunun derin aşamalarına sahip olmadığını belirtmek önemlidir.
Bir Kaplumbağayı Nasıl Uyandırırsınız?
Kaplumbağanızı uyanmaya başlamadan önce birkaç saat sıcak bir odaya koymalısınız. Ve yavaş yavaş, zamanla uyanacaktır. Kaplumbağanız kış uykusundan çıkar çıkmaz susuz kalacaktır, bu nedenle her gün gençken sığ bir banyo yaptırmanız çok önemlidir. Ayrıca, kaplumbağanın kış uykusuna yattığı kutuda idrar yaptığını tespit ederseniz, onu da uyandırmalısınız.