Kargo ile gelen ürünü almazsak ne olur? İcra, haciz gelir mi

Kargo ile gelen ürünü almazsak ne olur? İcra, haciz gelir mi? Son zamanlarda artık internet üzerinden alışveriş yapar olduk. Durum böyle oluncada yeni yeni dolandırma yöntemleri çıktı. Kargo dolandırıcılığı başladı. Kargo dolandırıcılığı yöntemi nasıl yapılıyor? Bu tuzaklara düşmemek için ne kadar dikkatli olursanız olun yinede bir takım yöntemleride bilmeniz gerekiyor. Bu yöntemleri bilirseniz tuzaklara düşme olasılığınız azalacaktır.

Herkes dolandırılabilir. Bu sizin aptal olduğunuzu ya da kafanızın çalışmadığını göstermez. Dolandırılmak bazı bilgileri bilmemek ve dalgın olmanızdan da meydana gelebilir. Çünkü bir çok masum insanın kafası kurnazlığa çalışmaz. Kurnazlık iyi birş ey değildir. Akılları kötü yönlü kurnazlığa çalışan dolandırıcılar, saf ve masum vatandaşları tuzağa düşürüyorlar. Kargo ile teslim alınmayan ürün için arayıpta ceza ödeyeceksniz yoksa evinize haciz gelecek yalanına kanmamanız için uyanık olmanız kadar bilinçli ve bilgilide olmalısınız.

Kargo ile gelen ürünü almazsak ne olur
Kargo ile gelen ürünü almazsak ne olur

Kargo ile gelen ürünü teslim almamanın cezası haciz ya da icra mıdır? Kargo almamak suç mu?

Hayır. Kargo ile gelen ürünü almama hakkınız vardır. Kargo ile gelen ürünü teslim almadığınız zaman asla bir cezai işlem yoktur. Kargo almamak suç mu? Hayır. Gelen kargoyu almazsanız bu asla bir suç değildir. Aksine kargoyu almama hakkınız bulunmaktadır. Kargoyu almazsanız ne icralık olursunuz nede evinize haciz gelir. Eğer siz “kargonuzla gelen ürünü teslim almadığınız için icralık olabilirsiniz” gibi bir mesajla karşı karşya kalırsanız aman dikkat sakın bu tuzağa düşmeyin.

Telefonunuza gelen “kargonuzu almadınız ya da kargonuzu iade gönderdiniz. Bunun için hakkınızda icra başlatılacaktır. Kargo bedeliniödemek zorundasınız” gibi gelen mesaja da itibar etmeyin. Mesaj atan kargo dolandırıcıları ayrıca ücreti kolay ödeyebilmeniz için sizden çok ufak bir miktar söyleyerek örneğin 90 TL. 100 TL. gibi bir miktar söyleyerek o paranın verdikleri ibana yatırılması isteniyor. Sizde korktuğunuz için aman icralık olmayalım, haciz gelmesin diye endişelenerek, mağdur olmamak için “nasılsa çok yüklü bir miktar değil, en azından icralık dava başlatılmaz” diye düşünerek ücreti ödüyorsunuz. Sakın.

Sakın ücreti ödemeyin. Yapmanız gereken şey arayanları emniyet yetkililerine bildirmek olmalıdır. Sizi arayanları mutlaka emniyet yetkililerine bildiriniz ki bir başka kişilerede bu yöntemi yapamasınlar. Ayrıca siz olayı emniyete bildirerek diğer saf, masum, zavallı insanların mağdur olmasını engellemiş olacaksınız.

Kargo dolandırıcılığı nedir?

Alışverişlerin internet üzerinden artması sebebi ile hayatımıza giren kargo ve kargocu kelimelerine sıkça rastlar olduk. İnternetten alışveriş yapmak helede güvenilir bir siteden ürün almak gerçek hayattan almaktan daha kolay ve ucuz. Ürünü istediğimiz saatte oturduğumuz yerden sipariş edip saatler sonra ya da bir ya da uzaklığa göre bir kaç gün sonra evimizde oluyor. Kargo şirketleri tarafından getirilen ürünler bizim çok kolay alışveriş yapmamızı sağlıyorlar. Kapımıza kadar gelen ürün ile dışarı çıkmadan alışveriş yapma olanağı buluyoruz. Durum böyle olunca bazı dolandırıcılarda yeni bir dolandırma yöntemi ile karşımıza çıkmaya başladılar. Kargo dolandırıcılığı olarak karşımıza çıkan bu yöntem nasıl işliyor. Kargo dolandırıcılığı nedir? kısaca bahsedelim.

Kargo dolandırıcılığı, siz internetten falanca tarihte bir ürün sipariş ettiniz. Hatta bir iki yıl önce bile sipariş edilmiş ürününüz için dahi arayabilirler. Telefonunuxa bir mesaj gönderirler. “Şu vakitte ürün sipariş etmişsiniz kargoyu almamışsınız ya da iade etmişsiniz. Kargoyu almamak ya da iade etmek kanunen suçtur ve bunun bedeli şu kadar TL.’dir cayma bedeli ödenmediği takdirde hakkınızda dava açılacak icralık olacaksınız” gibi bir yöntemdir kargo dolandırıcılığı.

Sizi “biz kargo şirketinden arıyoruz” diye gelen mesajdaki linke tıklamanız istenizse asla tıklamayın

Kargo dolandırıcılığının bir başka yöntemide şudur. Kargo şirketindenmiş gibi kişiler sizi ararlar ve paketiniz eksik adres bilgileri yüzünden iade edilemiyor yalanını atarlar. Adres bilgilerinizi güncelleyin diyerek birde link verirler. Sizin o linke tıklayarak bilgilerinizi güncellemenizi isterler. Böyle bir durumda karşılaştığınızda asla linke tıklamayınız. Yönlendirildiğiniz sayfada ufak bir miktarda yapılan ödeme ile paketinizin bir kaç dakika içinde adresinize ulaşacağı yazısı ile de karşılaşırsanız sakın ödeme yapmayınız linkede tıklamayınız. Kredi kartı bilgilerinizin kötü niyetli kişilere geçmesi an meselesidir. Böyle bir mesajla karşılaştığınızda hemen kargo şirketini arayıp mesaj hakkında bilgi vermeniz ve yetkililerin bu mesajdan haberdar olmasını sağlamanız gerekir.

Ayrıca herhangi bir kargo beklemiyorsanız bu türden gelen mesajları dikkate almayınız. Çünkü siber dolandırıcılar bir çok kişiyi arayarak kimi tutturularsa yapıyorlardır. “Elbet kargo bekleyen birine rastlarız” diye atılan bu mesajlara itibar etmeyiniz. Çünkü hiç bir kargo şirketi sizden ek ücret talep ederek kargonuz dakikalar içine adresinize teslim edilecek diye bir mesaj atmaz.

Kargo alınmadığı takdirde ne olur?

Kargoyu almazsak ne olur?

Kargo alınmadığı zaman hiç bir şey olmaz. Kargoyu gönderen kişiye iade edilir. Siz internetten herhangi bir ürünü aldınız evinize kargo geldi ama siz üründen vazgeçtiniz kargoyu almak istemiyorsunuz. Bu en doğal hakkınızdır. Tüketici hakları olarak satın aldığınız ürünü 14 gün içinde sorgusuz sualsiz iade etmek ya da kargoyu almamak gibi bir hakkınız vardır. Tüketici haklarına göre, ürünü hiç bir bedel ödemeden geri iade etme hakkınız bulunuyor.

Kargoyu almazsak ne olur? Eğer kargoyu hiç almadıysanız kargo postaneye gitti ise veya size hiç ulaşamayıp geri döndü ise zaten tamamiyle hiç bir bedel ödemek zorunda değilsiniz. Kanunen kargo yetkilileri bile sizden herhangi bir ücret asla talep edemez. Çünkü tüketici hakları sayesinde ürünü aldığını 14 gün içinde hiç bir bedel ödememek kaydı ile iade etme hakkına sahibiz.

Ayrıca siz bir ürünü sipariş ettiniz ama almadığınız bir kargoyu/ürünün bedelini sizden isteme gibi hakları bulunmamaktadır. Siz ürünü iade edince bile “neden iade ediyorsunuz? Buna hakkınız yok” gibi bir durumlada karşılaşmazsınız. Çünkü üründen vazgeçmek sizin yasal hakkınızdır. Kargo geç geldi ya da üründen soğudunuz. Bu kimseyi ilgilendirmez neden almadığınızı da anlatmak zorunda değilsiniz. Zaten size hiç bir ürün sahibi, “neden almadınız?” diye diretmez direten varsa mutlaka sizi dolandırmaya çalışan biri ya da birileridir. Yani Kargoyu almazsak ne olur? Hiç bir şey olmaz kargo şirkete geri gider.

Alınmayan kargo için dava açılır mı? Alınmayan kargo için icra ya da haciz gelir mi?

Hayır, asla. Ülkemizde tüketici hakları diye bir kanunumuz vardır. Alınmayan kargo için asla dava açılmaz asla icra ya da haciz gönderilmez. Sözleşmenin kurulmasından malın teslimine kadar olan süre içinde tüketici her zaman cayma hakkını kullanabildiğinden kargo teslim alınmadan da iade edilebilir. Bu cayma hakkından dolayı hiç bir firma, hukuk bürosu, avukat veya kurum tehditle taciz edemez, icra işlemi başlatamaz.

Tüketici sipariş verdiği ürünü 14 gün içinde iade etme ve ürün bedeli için verdiği ücretide eksiksiz geri alma hakkına sahiptir.

Not: Dolandırıcılar çok ileri giderde hakkınızda icra davası açıldığını görürseniz hemen icra dosyasının numarasını alarak derhal en yakın adliyeye giderek hem savcılığa şikayet ederek hemde icra dosyasına itirazlarınızı gönderiniz. Sakın para ödemesi yapmayınız. Çünkü icra gibi bir dava açılması olanaksızdır.

TUZAĞA DÜŞMEMEK İÇİN ARADA MUTLAKA E-DEVLETTEN BORÇ TAKİBİ YAPILMALI VE BÖYLE BİR DURUMLA KARŞILAŞILDIĞINDA HEMEN SAVCILIĞA GİDİP DAVAYA DA İTİRAZ ETME SÜRECİNİ BAŞLATINIZ. Ayrıca itiraz dilekçenizi ve diğer belgelerinizin mutlaka bir yedeğini kendinize saklamalısınız.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız