Kargoda hasara uğrayan eşyadan kim sorumlu?

Kargoda hasara uğrayan eşyadan kim sorumlu diye arayışa girdinizse hemen belirtelim ki kargo şirketi sorumludur. Peki hangi şartlarda kargo şirketi hasara uğrayan eşyadan sorumlu oluyor detaylarına geçelim.

Günümüzde alışverişler artık genellikle internet üzerinden olmaktadır. Bu hem alıcıya evden çıkmadan ürüne kısa zamanda ulaşmanın kolaylığını verir hemde satıcı için dünyanın her yerine satış yapabilme olanağı sunar. Dolayısı ile satıcı daha çok kazanç elde edeceği için hem alıcı hem satıcı için internet üzerinden kargo ile yapılan alışverişler daha çok tercih edilmektedir. Bu güzel durumun birde olumsuz hali vardır ki kimse başına gelmesini istemez.

Kargoda ki hasarlı eşyadan kim sorumlu?

Kargoda ki hasarlı eşyadan kim sorumlu
Kargoda ki hasarlı eşyadan kim sorumlu

Ürün çok düzgün ve korunaklı olarak ambalajlandı ise ve yaşıma sırasında üründe hasar meydana geldi ise bu durumda tutanak tutulup ürünün teslim anında telefon ile kaydının alınması gerekir. Yapılan araştırmada, taşıma sırasında meydana gelen hasardan kargo şirketi sorumlu olmaktadır. Kargo şirketleri taşıdıkları kargonun alıcıya teslimi esnasında alıcının kontrol amaçlı kargoyu açmak istemesi talebini kabul etmek durumundadırlar. Hasar, eksik gibi sebeplerle eşyanın ayıplı olduğu tespit edildiği takdirde kargo görevlisi ile birlikte bu durum tutanak altına alınmalıdır. Aksi halde kargo şirketine uygulanacak olan uyarma cezası 10 katı olarak uygulanacaktır. Kargoda ki hasarlı eşyadan kim sorumlu?

Hasarlı kargolar için kargo görevlileri zabıt tutmakla yükümlüdür. Kargo görevlisinin belge, zabıt veya tutanak düzenlemediği durumlarda ürünü teslim almadan görevliye iade edebilir veya kargo şubesinde kontrolunu sağlayarak teslim alabilirsiniz. Kargo şirketlerinin hukuki sorumluluğu hukukumuzda 4925 sayılı Karayolları Taşıma Kanunu 30295 sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde düzenlenmiştir.

Taşıma anında hasar alırsa kargo şirketi sorumlu?

Kargo şirketi göndericinin teslim ettiği eşyadaki hasardan sorumludur. Öte yandan Karayolları Taşıma Kanunu. 8.maddesinde; ”Gönderen, eşyanın varış noktası, cinsi, miktarı ve nitelikleri ile diğer önemli bilgileri tam ve doğru olarak taşımacıya bildirmek zorundadır.

Kargo şirketinin sorumluluğu yönetmeliğin 40. Maddesi 9. Fıkrasında “Yetki belgesi sahipleri; eşya, kargo ve bagajları, teslim aldıkları andan teslim edilinceye kadar, eşyanın, kargonun veya bagajın tamamen veya kısmen kaybından, zayiinden, hasara uğramasından, çalınmasından, güvenliğini sağlamaktan, teslim aldıkları şeklini muhafaza etmekten, korunması ve taşınmasından sorumludur.” şeklinde düzenlenmiştir. Bu hükme göre satıcının ürünü kargo şirketine teslim attığı andan, kargo şirketinin ürünü tüketiciye teslim anına kadar hasar kargo şirketine ait olacaktır.

Durum bu olmakla beraber Karayolları Taşıma Kanunu 8. Maddesindeki düzenlemeye göre ise, gönderenin kargo şirketine verdiği sipariş bilgilerine ilişkin yanlışlık veya eksiklik olması halinde bu defa sorumluluk kargo şirketinde değil, gönderici e-ticaret şirketinde olacaktır. Sipariş bilgilerine örnek olarak maddeden hareketle; eşyanın varış noktası, cinsi, miktarı ve nitelikleri verilebilir. Taşımacının eksik yahut yanlış bilgilendirilmeye ilişkin bir şüphe duyması ya da buna ilişkin bir ihbar alması halinde yetkililer huzurunda eşyayı kontrol ettirme hakkını haizdir.

#hasarlıeşya

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız