Kenevir Nedir?

Kenevir ilaç yapımında, otomotiv sektöründe, kağır yapımında, yakıt yapımı ve kumaş yapımında kullanılan insanlık tarihinin en eski bitkisel  ham madde  kaynağıdır. Kenevir Nedir? ve Kenevir Nerede Üretilir? hakkında size işte detaylı bilgi…

İlk önce Kenevir Nedir? hakkında yazımıza başlayalım.

Kenevir Nerede Üretilir?

Kenevir kendirgiller‘den olan ve Cannabaceae Familyasına ait, tek yıllık bitki cinsidir. Ana vatanı Hindistan’ dır. Sıcak bölgelerde yetişir. Boyu 3,5 metredir. Yüzeyi pürtüklü ve içi  boşdur. Dik gövdesi bulunur ve yaprakları parçalıdır. 1-2 yıl içinde dik olarak yükselir. Tüylüdür. Uzun sapları vardır. Gövdenin yarısından sonra çatallaşmaya başlar.  Kenevirin rengi koyu yeşil renklidir. Yaprakları karşılıklı olarak çıkar. Çiçekleri dalların tepesinda ya da ayrı ayrı bitkilerin tepesinde bulunur.

kenevir nerede uretilir

Kenevir Nerelerde Yetişir?

Kenevir sıcak bölgelerde yetişir. Ana vatanı Hindistandır. Yabani olarak yetişir.Türkiye’ mizde her bölgede kenevir yetişebilir. Çünkü ülkemizde ki coğrafi koşullar Kenevir üretimi için oldukça elverişlidir. Kenevir üretmek için en uygun koşullar Adana, Samsun. Amasya, Sivas, Kastamonu, İzmir, Kocaeeli ve Kütahya illerimiz de daha elverişli olarak üretilebilir.

Kenevir sapında bulunan liflerden ip, urgan, halat, çuval vb. gibi kaba örgülü olan, dayanıklı örgüler yapılır.

kenevir tohumu

Kenevir Tohumu

Kenevir tohumunun uzunluğu 3-6 mm’ dir. Kenevir tohum rengi, grimsi esmer, yeşilimsi esmer ya da siyahımsı esmer renktedir.

Kenevir tohumunun kabuğu oldukça incedir. Kenevirin kökü derinlerde filizlenir. Böyle olunca da toğrağın veriminin artmasında da yardımcı olan bir bitkidir. Kenevir istenirse bataklıkta dahi yetiştirilebilir. Elverişsiz topraklarda dahi kenevir yetiştirilebilir.

Kenevir tarlada üretiliyorsa, tarla da yetişen kenevir liflerini tekstil sektöründe, çekirdekleri ise kozmetik sektöründe kullanılır. Sapından ise kağıt ve kumaş sektöründe kullanılır. Kenevirden üretilen kumaş olan KETEN, hem hafif olduğundan hemde terletmediğinden dolayı modacılar tarafından çok sık tercih edilen harika bir kumaş çeşidi olarak çok sık kullanılıyor.

Kenevirin tohumu oldukça yağlıdır bu yüzden yakıt olarak kullanılır. Tohumunun besleyici olması açısından da gıda sektöründe kullanılır. Sabun yapımında ve boya yapımında da Kenevir tohumundan yararlanılır. Kuşlar tarafından da tohumları çok sevilen bir bitkidir.

Kenevir Tohumu Nerelerde Kullanılır? Kenevir Tohumu Nasıl Tüketilir?

Çedene olarakta bilinen Kenevir tohumu sağlık açısından oldukça faydalıdır. Kenevir tohumu çiğ olarak ya da kavrularak yiyeceklerin arasına katılarak tüketilir. Böreklerin üzerine susam ya da çörek otu gibi serpilerek tüketilir. Pastalarda ya da kurabiyelerde ek olarak ilave edilerek kullanılabilir.

Kenevir Tohumunun Yararları Nelerdir?

  • Kenevir tohumu bir çok vitaminleri kapsayan A, B1, B2, B3, B6, C, E ve folik asit (B9) bakımından zengindir.
  • Manganez, Kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, çinko ve sodyum mineralleri açısından da oldukça zengindir.
  • Bolca protein içerir. İnsan vücudunun işleyişinde en gerekli olan aminoasitleri içerir. Vejetaryen ve veganlar için iyi bir besindir. Günde 3 kaşık Kenevir tohumu tüketmek, günlük protein ihtiyacının üçte birini karşılar.
  • Vücutta ki hormon dengesini sağlar GLA (gama linolenik asit) denilen bir yağ asidi içerir.
  • Omega yağ asitleri bakımından zengindir, beyni geliştirir.
  • Kolestoreli düşürür, bu bakımdan kalp ve damar sağlığına yardımcı olur.
  • Saçlara ve cilde faydası vardır. Düzenli tüketilirse saçmalrın ve cildin daha parlak olduğu gözlenmiştir.
  • Aşırı ağrılı adet dönemlerinde ağrıyı dindirdiği gözlenmiştir.
  • Sindirim sistemini düzenleyerek, bağırsaklara yardımcı olur. İshal ve kabızlığı önler.
  • Magnezyum içerdiğinden uyku sorunlarını gidermede yardımcı olur. Melatonin eksikliği varsa ve bundan kaynaklanan bir uykusuzluk sorunu varsa, bu sorunu giderir.
  • İçinde bulunan Kalsiyum ve diğer vitaminler sayesinde kemikleri güçlendirmeye yarar.
  • İçerisinde bulunan Demir vitamini sayesinde kansızlığı önler. Kansızlığa bağlı olarak oluşan halsizlik, yorgunluk ve baş ağrısı sorunlarını çözmeye yardımcı olur.

Bu Konu İle Benzer Haberimizi de Okuyunuz


Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız