Kızıl Akbaba Nasıl Bir Hayvandır? Nasıl Beslenir, Nerede Yaşar?

Kızıl Akbaba Nasıl Bir Hayvandır? Türkiye’de yaşayan dört akbaba grubundan bir tanesidir. Kızıl akbaba: İspanya’dan Kuzey Afrika’ya, Arap Yarımadası’ndan Balkanlar’a, Hindistan’dan Kafkaslar’a kadar geniş yayılımı olan bir türdür. Kızıl Akbabaları diğer akbabalardan ayıran, kahverengi gövdesi ve kanat tüyleridir. Kızıl akbabalar yırtıcı hayvan türlerindendir ve nesli hızla azalmaya başlamıştır. Kızıl Akbabaların üreme yerleri tahrip edildiğinden, avlanma ve hayvancılığın azalması nedeniylede nesli tükenmektedir. Yaşamalarını sağlayacak besinleri bulamamaları, nesillerinin tükenme nedenlerinden biri olarakta sayılmaktadır.

Kızıl akbaba, etkileyici boyutu ve 3 metreye kadar kanat açıklığı ile nadir görülen bir akbaba kartalı türüdür. Avrupa’nın en büyük ikinci kuşudur. Bir Eski Dünya akbabasıdır ve Accipitridae’nin yırtıcı kuş ailesinin bir üyesidir. Kızıl Akbaba Nasıl Bir Hayvandır, Nasıl Beslenir, Nerede Yaşar

Kızıl Akbaba Nasıl Bir Hayvandır?

Bu hayvanlar son derece sosyaldir. Yuva yapar ve sayıları binleri bulan büyük sürüler halinde toplanırlar. Akdeniz’i çevreleyen ülkelerin daha sıcak, engebeli bölgelerinde yiyecek arayan termal akıntılarda görkemli bir şekilde yükseldiği görülebilir. Başının ve boynunun rengiyle uyumlu, ayırt edici kremsi beyaz bir ruff’a sahiptir. Gövdesi ve üst kanatları uçuk kahverengidir. Bu da diğer koyu uçuş tüyleri ve kuyruğuyla güzel bir tezat oluşturur. Bu karşıtlık en çok genç kuşlarda göze çarpar. Çünkü üst kanat tüyleri özellikle soluktur.

Kızıl Akbaba Nasıl Bir Hayvandır
Kızıl Akbaba Nasıl Bir Hayvandır

Kızıl akbabalar, oldukça seslidir ve türlerinden başkalarıyla iletişim kurarken çeşitli çağrılar üretir. Yemleme sırasında baskın kuşlar tarafından uzun bir tıslama yapılır ve başka bir kuş çok yaklaştığında, farklı sesler üretirler.

Kızıl Akbaba
Kızıl Akbaba

Kızıl Akbaba Nasıl Beslenir?

Kızıl akbabalar etobur ve çöpçülerdir. Tipik olarak orta ila büyük memelilerin ve bazen yaralı veya zayıf sığır veya koyunların karkaslarından yumuşak doku ile beslenirler. Kızıl Akbaba, yaşayan en büyük leş yiyicilerden biridir. Bu kuşlar, sürüler halinde hareket etme ve arta kalan ölü hayvanların kalıntılarını yiyerek beslenirler. Kızıl Akbabalar, belirli bir alanı çevreleyerek yiyecek ararken işbirliği yaparlar.

Ölü hayvanı yemek için bir çok kızıl kuş ölü hayvanın olduğu alana inerler. Bu durum kendi aralarında beslenme rekabeti doğurduğundan, aralarında etkileyici tehdit gösterileri ve kavgalar oluşabilir. Bir leşi paylaşmaya çalışırlar. Bu durum genellikle akbabalar arasında homurdanma, tıslama, ezme ve boyun renginin baskınlığı göstermek ve diğer çöpçüleri uzaklaştırmak için kullanılan, koyu kırmızıya dönüşmesiyle sonuçlanan kavgalara neden olabilir.

Kızıl Akbabalar, sağlıklı bir hayvan avlamayı çok tercih etmezler. Genellikle ölmüş hayvanlarla beslenirler. Leşle beslendikleri bir çok parazit ve bakterileri de vücutlarına almış olurlar. Daha sonra bu bakteriler, akbabanın midesinde yok edilir. Akbabaların leşleri yemesi, kuduz ve şarbon gibi hastalıkların yayılmasını önlediği için fayda sağlar. Ayaklarına bulaşmış olan bakterileri, ayakta tuvaletlerini yaparak öldürmüş olurlar. Ne kadar yırtıcı olsalarda, kendileri gibi olan diğer yırtıcı hayvanlardan oldukça korkarlar. Koku alma ve görme duyuları çok gelişmiş olduğundan, havada uçarken, leşleri kilometrelerce uzaklıktan algılayabilirler. Bir tehlike sezdiklerinde,kendilerini kurtarmak ve rahat uçmayı sağlamak için, vücut ağırlıklarını hafifletmeye çalışırlar. Bunuda kusarak yaparlar.

Kızıl Akbaba Nasıl Beslenir
Kızıl Akbaba Nasıl Beslenir

Kızıl Akbaba nerede yaşar?

Bu türün, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Avrupa’da, Hindistan’dan Portekiz ve İspanya’ya kadar, çok geniş bir yelpazesi vardır ve en yaygın olarak Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde bulunur. Kızıl Akbabaların büyük çoğunluğu, Avrupa nüfusunun dörtte üçünden fazlası olan İspanya’dadır. Bu kuşlar çoğunlukla yerleşiktir, ancak yavrular ve olgunlaşmamış bireyler uzaklara göç edebilir veya uzun mesafeli uçuşlar yapabilir. Kızıl Akbaba nerede yaşar? Yurdumuzda Akdeniz Bölgesi, Doğu Karadeniz, Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde çok seyrek olarak rastlanılıyor.

Kızıl akbaba nerede yaşar
Kızıl akbaba nerede yaşar

Kızıl akbabalar, özellikle uygun üreme veya yiyecek arama koşullarını güvence altına almak için genellikle sıcak iklimlerde, ancak aynı zamanda daha sert soğuk, yağmur, sis ve kar koşullarında dağlar, yaylalar, çalılar, otlaklar ve yarı çöl alanlarında yaşarlar. Ormanlardan, göllerden, sulak alanlardan ve deniz sularından kaçınma eğilimindedirler. Tünemek için yüksek uçurumları olan, büyük yüksekliklerde bulunurlar.

Kızıl Akbabalar Nasıl Ürer? Çiftleşme, Üreme

Bu türler tek eşlidir ve çift bağları genellikle ömür boyu sürer. Yuvalama zamanlarında, kayalıklarının çevresinde güzel kur uçuşları gerçekleştirirler. Kızıl akbabalar, genellikle 15 ila 20 çift, ancak bazen 150 çift içeren koloniler halinde ürerler. Yuvalarını bir uçurumun yerine, bir kaya boşluğuna veya bir insanın ulaşmakta zorluk çekeceği korunaklı bir çıkıntıya, 1-2 cm çapında çubuklar, daha ince dallar ve otlar kullanarak kurarlar.

Açık bir çıkıntıda, kızıl akbabalar, geleneksel olarak yağmur mevsiminden sonra üzerine tek bir yumurta bıraktıkları bir çubuk ve ot platformu oluşturur. Ağaçlar bazen bir yuvalama seçeneği de olabilmektedir. Dişiler genellikle diğer yuvalardan çubuklar alırken, erkekler onları kendi düzenlerine göre düzenler.ler. Kuluçka 52-60 gün sürer.

Üreme genellikle Ocak ayının sonundan önce yılın başlarında başlar. Bir yumurta bırakılır ve her iki ebeveyn tarafından 52-60 gün kuluçkaya yatırılır. Yumurtadan çıktıktan sonra her iki ebeveyn de, civcivle ilgilenir. Civciv, yumurtadan çıktığında çok zayıftır, yaklaşık 170 gram ağırlığındadır. Tüyleri yaklaşık 60 günlükken ortaya çıkar ve sonrasında çok hızlı bir şekilde yetişkinlere benzer hale gelir. Dört ay sonra genç akbaba özgürce uçabilir, ancak yine de tamamen bağımsız değildir. Ebeveynleri onu hala besler.

Kızıl Akbaba Nasıl Bir Hayvandır? Nerede Yaşar? izlemek için tıklayınız

Bir kızıl akbaba ne kadar hızlı uçar?

Kuş, 15-20 pound arasında bir ağırlığa ve yaklaşık 8,5 fit kanat açıklığına sahiptir. 36.000 fit (10.973 metre), yüksekliğe ulaştığı belgelenmiştir. Bu kuşlar zamanının büyük çoğunluğunu yiyecek aramak iiçin yüksek irtifalarda uçarak geçirirler. Bazen günde altı ila yedi saat havada kalabilirler. Yavaş, güçlü kanat vuruşları kullanırlar veya enerji tasarrufu yapmak ve uçmak için kuvvetli rüzgarlara güvenirler. Uçarken havadan bir leş gördüğünde, akbaba leşin yakınına doğru uçar ve kanatlarını açar. Boynunu yemeğine doğru uzatarak koşar.

Kızıl Akbabalar
Kızıl Akbabalar
Kızıl Akbabalar Toplu Halde Uçarken
Kızıl Akbabalar Toplu Halde Uçarken
Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız