Koruma Polisi Nasıl Olunur, Nereye Başvurulur, Şartları
Koruma polisi olmak için öncelikle Lise mezunu olmanız gerekmektedir. Yakın koruma denilen koruma polisi olmak için yaş sınırı 40’dır. 40 yaşını geçmemiş kişiler başvurularını yapabilirler. Koruma polisleri genelde polis okulundan mezun olanlar ya da polislik mesleğini sürdüren kişiler arasından daha sık seçilmektedir. Koruma Polisi, can güvenliği tehlikede olduğu düşünülen bir kimseyi korumak üzere eğitilmiş ve bazı özel aletlerle donatılmış emniyet görevlisidir. Koruma Polisi sıkı bir eğitimden geçerek bu ünvanı kazanır ve mesleği yapar.
Koruma polisi zor ve tehlikeli meslektir. Polis mesleğini herkes yapamaz. Bunun için cesaret, güç ve performans gerektirir. Hızlı düşünme, hızlı karar verme, tehlikeleri daha önceden keşfedecek görüşlere sahip olmak herkese has bir özellik değildir. Güçlü ve kararlı, zeki, mert insanların mesleği olduğu için bir çok kişi daha çocukluktan beri polis olma hayali ile büyümektedir. Bunun yanısıra koruma polisi çok daha fazla tehlikelidir. Bu kutsal görevi yapaniblmek için tabii ki belli şartlara sahip olunması gerekir. Şimdi koruma polisi nasıl olunur, şartları nelerdir ve koruma polisi olmak için nereye başvurulur? gibi merak edilen soruların yanıtlarına geçelim.
Koruma Polisi Nasıl Olunur?
Koruma polisi olmak için eğer polislik mesleğinde iseniz ya da polis okulunda okuyorsanız koruma polisi olmak için ilk adımı atmışsınız demektir. Açıköğretim lisesi de dahil diğer lise mezunları, önlisans ve üniversite mezunları da koruma polisi olabilecek.
Yakın koruma eğitimi veren kurumlardan eğitimi tamamlamanız gerekmektedir. Ayrıca istenen boy ve kilo kriterlerine uymak, yakın dövüş eğitimi ve silah eğitimine sahip olmak zorundadır. Bu özelliklerin yanında birde 5188 sayılı kanun gereğince silah taşıma ruhsatı bulundurmak gerekmektedir.
Koruma Polisi Olmak için Şartlar Nelerdir?
Koruma polisi olmak için aranılan şartlar şunlardır.
- T.C. vatandaşı olmak,
- En az lise mezunu olmak,
- Herhangi suç işlemiş olmamak,
- Sağlık şartlarının yeterli olması,
- Beden eğitimi sınavlarından başarılı olmak,
- Kıdeme etkili ceza almamış olmak,
- Yakın döğüş eğitimleri almış olmak,
- KPSS lise puan türünden de 40-60 puan almak şartların başında gelmektedir.
- Erkek adayların en az 1,72 metre boyuna sahip olmalı,
- Kız adayların ise 1,68 metre boyunda ve 25 yaşından küçük olmaları gerekmektedir.
Belirtilen şartları taşıyanlar, Koruma Eğitim Akademisi Şube Müdürlüğü tarafından 10 hafta boyunca 300 saat eğitime alınacak ve eğitim sonucunda başarılı olan personellerin branş ile atama işlemleri bu eğitim sonrası Koruma Eğitim Akademisi Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek.
Koruma Polisi, Koruduğu kişinin hareket özgürlüğünü kısıtlamaz, Onun özel hayatına ve şahsiyetine saygı gösterir. Koruma görevini kişinin hareket planına uygun olarak gerçekleştirir. Koruduğu kişi için oluşabilecek tehlikeleri önceden analiz eder ve gerekli çözüm yollarını araştırır.Oluşabilecek her türlü soruna karşı farklı metotlar geliştirir.
Koruma Polisi Olmak için Nereye Başvurulur?
Koruma polisliğine sadece polis olanlar başvurulabilir. Eğitime müracaat etmek isteyen, asaleti tasdik olmuş ve belirtilen şartları taşıyan personelin Pol-Net (Polis Bilişim Sistemi) sistemi üzerinden Koruma Dairesi Başkanlığı sitesinde bulunan müracaat formunu doldurmalıdır. Koruma Polisi Olmak için başvuru yapacağınız yer https://www.egm.gov.tr/ emniyet şübesinin resmi internet sitesinden başvurunuzu yapabilirsiniz.
Polis koruması kimlere verilir?
- İş adamları,
- Sanatçılar.
- Diplomatlar,
- Yabancı temsilciler,
- İş yeri koruması
- Kapalı siteler ve özel kullanım alanlarının korunması,
- Alışveriş merkezleri,
- Okullar,
- Oteller,
- Eğlence merkezleridir.
Şimdi pmoye okumayan normal lise mezunu yakın koruma polisi olabilecek mi polislik sınava girmeyen okumayan bunları yapabileceksek secilirsek
Pmyo okumayan ve önlisans lisans mezunları düz polis olduktan koruma polisi olabilir