Kral Kobra Nasıl Bir Hayvandır, Nasıl Beslenir, Nerede Yaşar?

Kral kobra (Ophiophagus hannah), dünyanın en uzun zehirli yılanlarından biridir. Asya’nın bazı bölgelerinde, özellikle Güneydoğu Asya’da yaşar. İsim “Kral Kobra” olarak anılmalarının nedeni, diğer kobralardan daha büyük boyutları ve güçlü zehir yetenekleridir.

Kobralar, çok tehlikeli yaratıklardır. Kral kobra, tek bir ısırıkta 11 kişiyi hatta bir fili öldürecek kadar zehir verebilir. Kral kobralar genellikle kendi başlarına yaşayan yılanlardır. Yavaş ve sakin hareket ederler, genellikle gece avlanır ve gündüzleri saklanır.

Kral Kobra Nasıl Bir Hayvandır?

Kral kobralarının uzunluğu genellikle 3 ila 4 metre arasında değişirken, nadir durumlarda 5 metreye kadar ulaşabilirler. Bu onları dünyanın en uzun zehirli yılanlarından biri yapar. Vücutları genellikle açık sarıdan kahverengiye, hatta yeşile kadar değişen renklere sahip olabilir. Gözlerinin üzerinde genişletilebilen halkaları bulunur. Tehlike anında bu halkaları açarak boyunlarını yükseltirler ve tehditkar bir duruş sergilerler.

Kral Kobra Nasıl Bir Hayvandır
Kral Kobra Nasıl Bir Hayvandır

Kral kobra, doğal dünyanın en etkileyici yaratıklarından biridir, zarafeti ve tehlikeli görüntüsüyle görenleri büyüler.

  • Derin karanlıkta bile zehriyle parlayan bir yıldız gibi parlar.
  • Kral kobranın yılan dansı, izleyenleri büyüler ve hipnotize eder, onları korkuyla büyülü bir transa sokar.
  • Kral kobra, ölümcül cazibesiyle insanların kalplerinde derin bir korku tohumu eker, zehriyle hayalleri zehirler.
  • Sinsi sessizlik içinde, kral kobra, yeryüzünde yılanlar arasında tahtının hakkını verir.
  • Kral kobranın zehir damlaları, düşmanının derisinde ölüm dansı yaparken, korku tüm bedene yayılır.
  • Kral kobra, zehirli nefesiyle tehlike anında sessizce yaklaşır ve avını ölümcül bir sarhoşluğa sürükler.
  • Kral kobranın sarma hareketleri, düşmanını sımsıkı kuşatırken, ölümün soğuk nefesini hissettirir.
  • Kral kobra, yılanların tahtındaki kudretiyle, adı anıldığında bile kalplerde dehşet uyandırır.
  • Zehirli savaşçı, kral kobra, karanlığın içinden ansızın çıkıp düşmanına ölümün soğuk dokunuşunu sunar.
  • Kral kobranın büyüklüğü, diğer kobralardan sıyrılır ve adeta zehirle dolu bir kraliçe gibi hükmeder.
  • Boyun bölgesindeki genişletilebilen halkaları açtığında, kral kobra, tehditkar duruşuyla düşmanlarını korkutur ve hayranlık uyandırır.
  • Kral kobra, ölümcül zehrini güçlü çeneleriyle aktarır, zehirli bir öpücükle avını etkisiz hale getirir.
  • Kral kobra, ormanın gizemli gölgelerinde sessizce süzülürken, altın sarısı derisi parlak bir şekilde parıldar ve doğanın korku dolu bir prensesi olarak bilinir.
  • Zehirli nefesiyle düşmanlarını yakalar, korku salan bakışlarıyla onları büyüler ve zehrinin şiddetiyle hükmeder.
  • Kral kobranın zehirli dokunuşu, bedeni yakar, ruhu karanlık bir labirente sürükler ve korkuyla titretir.
  • Kral kobra, doğanın zehirli bir sanat eseri gibi; tehlike ve zarafetin kusursuz bir kombinasyonunu temsil eder.
  • Derin, hipnotik gözleriyle kral kobra, insanları büyüler ve büyülü dansıyla tüm dikkatleri üzerine çeker.
  • Kral kobranın varlığı, doğanın yüce bir anıtı gibidir, güçlü ve etkileyici duruşuyla hayranlık uyandırır.
  • Kral kobra, sessiz adımları ve gizemli tavrıyla adeta doğanın karanlık prensesi olarak bilinir, herkesi büyüler ve etkiler.

Kral kobra tehdit edildiğinde uzunluğunun üçte biri kadar yükselebilir bazı ,durumlarda bu bir insandan daha uzundur. Ayrıca, kendisini daha büyük göstermek için boyun kaburgalarını ürkütücü bir başlık şeklinde düzleştirebilir. Bununla birlikte, kral kobra saldırgan bir yılan değildir ve saldırmaktansa süzülerek uzaklaşma olasılığı daha yüksektir. Kral kobralarının genellikle insanlarla çatışmaya girme eğilimi yoktur. Ancak tehlike altında hissettiklerinde veya kendilerini tehdit altında hissettiklerinde savunma amaçlı olarak ısırabilirler. Kral kobra ısırığı, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir ve zamanında tıbbi müdahale gerektirir

Fiziksel Tanım

Yetişkin bir kral kobra sarı, yeşil, kahverengi veya siyahtır. Genellikle sarımsı veya beyaz çapraz çubuklar veya köşeli çift ayraçlar da vardır. Göbek tek renkli olabilir veya çubuklarla süslenmiş olabilir. Boğaz açık sarı veya krem rengindedir. Yavrular, gövde ve kuyrukta sarı veya beyaz çapraz çubuklar ve kafada benzer dört enine çubuk ile simsiyahtır.

Kral kobra, vahşi ve agresif bir yılan olarak kabul edilir ve uzunluğu ve boyutu ona hayranlık uyandıran bir görünüm verir. Kral kobranın ölümcül dişleri neredeyse 0,5 inç (8 ila 10 milimetre) uzunluğundadır. Üst çeneye sabitlendikleri için kısa olmaları gerekir. Daha uzun olsalardı, ağzının tabanını delerlerdi. Yılanın ağzına doğru açılan dişler, avın mideye giden yolunda itilmesine yardımcı olur.

Görüşü çoğu yılandan daha iyidir. Hareket halindeki bir insanı yaklaşık 100 metre (330 fit) öteden görmek yeterince iyidir. Kobranın tıslaması çoğu yılanınkinden çok daha alçaktır, daha çok bir köpeğin hırıltısına benzer. Trakeadaki küçük delikler tarafından üretilir ve akciğer tarafından rezonans edilir. Erkek kral kobralar rakibini etkilemek için güreşe başvurur. Erkek dövüşü, diğerinin kafasını yere ilk itenin kazandığı ritüel bir çatışmadır.

Boyutları

Kral kobranın ortalama boyu 10 ila 12 fittir (3 ila 3,6 metre), ancak 18 fit’e (5,4 metre) ulaşabilir. Bir kral kobra, başının arkasındaki iki puldan ve boynunun arkasındaki şerit deseninden tanınabilir.

Kral Kobra Baş Arka Kısım

Kral Kobra Baş Arka Kısım
Kral Kobra Baş Arka Kısım

Kral Kobra Nasıl Beslenir?

Bir kral kobra avına diliyle başlar. Dilini içeri ve dışarı sallayan bir kobra, esas olarak havayı “tadabilir” ve bölgedeki potansiyel avı tespit edebilir. Belirli bir kokuya kilitlendikten sonra izini takip eder. Potansiyel hedefe yaklaştıkça avının tam olarak nerede olduğunu belirlemek için titreşimi kullanır. Bir kobranın titreşim duygusu o kadar uyumludur ki, 100 metreye kadar hareketi hissedebilir ve tanımlayabilir.

Avlarına yaklaştıklarında, saldırmadan önce kurbanlarının yerini tespit etmek için gözlerini kullanırlar. Saldırmak için menzile girdiğinde, kobra saldırır ve avını 0,5 inç uzunluğundaki dişlerle zehirler. Bir saldırıdan sonra, nörotoksin işini yaparken kobranın beklemesi gerekir. Tek bir ısırıkta, kobralar sıvı onsun 2 / 10’una kadar zehir enjekte edebilir (20 kişiyi öldürmeye yetecek kadar). Daha sonra avlarını canlı iken yutarlar.

Avlarını parçalayacak uzuvları yoktur, bu nedenle alt çeneleri bağımsızdır ve kafataslarına sadece gevşek bir şekilde tutturulmuştur. Alt çenelerinin alternatif hareketlerini kullanarak avlarını ağızlarına sürükleyebilirler. Büyük kurbanların yutulması birkaç saat sürebilir, ancak büyük bir yemekten sonra bir kral kobra birkaç hafta tekrar yemek zorunda kalmaz. Bir kobra çok büyük bir öğün yediğinde, aylarca tekrar yemek zorunda kalmaz.

Kral kobralar, etobur hayvanlardır ve çeşitli avlarla beslenirler. Kral kobralar yavaş metabolizmaları nedeniyle birkaç ayda bir büyük öğün yerler. Kral kobralar gece gündüz aktiftir, ancak nadiren görülürler.

Beslenmeleri genellikle şu şekilde gerçekleşir:

Kral Kobra
  1. Diğer Yılanlar: Kral kobralar, diğer yılanlarla beslenme eğilimindedir. Yılanlar, onların ana avlarından biridir. Kral kobralar, daha küçük yılanları avlamak için hızlı ve keskin saldırılar yapabilirler. Bazen kendi türlerini bile avlayabilirler.
  2. Kertenkeleler: Kral kobralar, kertenkelelerle beslenirken sık sık görülür. Kertenkeleler, onların avlarından biridir ve kral kobralar için önemli bir besin kaynağıdır. Kertenkeleleri yakaladıktan sonra genellikle ısırarak veya boğarak etkisiz hale getirirler.
  3. Kuşlar: Kral kobralar, küçük kuşları da avlayabilir. Ağaçlarda dolaşırken veya yuvaları yakınında beklerken kuşları hedef alabilirler. Hızlı ve etkili bir saldırıyla kuşları yakalar ve tüketirler.
  4. Küçük Memeliler: Kral kobralar, kemirgenler gibi küçük memelilerle de beslenir. Fareler, sıçanlar ve tavşanlar gibi av hayvanları, kral kobraların yiyeceği olabilir. Kral kobralar, avlarını yakaladıktan sonra genellikle ısırarak zehirler ve bekleyerek ölümünü beklerler.

Kral kobralar ne sıklıkla yemek yer?

Kral Kobra Nerede Yaşar?

Kral kobralar Güneydoğu Asya’nın ormanlık bölgelerinde bulunur. Hindistan, Endonezya, Tayland, Malezya, Vietnam ve Filipinler gibi ülkelerde yaşam alanı bulurlar. Ormanlık bölgeler, su yakınları ve bambu ormanları gibi çeşitli habitatlarda bulunabilirler. Yoğun veya açık ormanlardaki akarsuları, bambu çalılıklarını, bitişikteki tarım alanlarını ve yoğun mangrov bataklıklarını tercih ederler. Genellikle sıcaklık ve nemin nispeten sabit olduğu akarsuların yakınında kalırlar. Zamanlarının neredeyse dörtte birini ağaçlarda veya çalılıklarda geçirirler.

Kral Kobra Zehiri

Kobralar avlarını zehirlemek için ısırabilir ve diğerleri zehirlerini tükürebilir, Kral kobra zehiri çok zehirlidir. Kral kobralarının zehir bezleri diğer kobralardan daha büyük ve daha etkilidir. Zehirleri, nörotoksik etkilere sahiptir, yani sinir sistemini etkileyerek kurbanın hareket yeteneğini engelleyebilir ve ölüme yol açabilir. Ayrıca zehir miktarı da oldukça fazladır. Bir ısırıkta büyük bir miktarda zehir enjekte edebilirler. Hassas bir noktanın ısırılması koşuluyla, tek bir ısırık bir Hint fili üç saat içinde öldürebilir. Kral kobranın dişleri yaklaşık 15 mm uzunluğundadır, ancak gaboon engerek hariç diğer tüm yılanlardan daha fazla zehir salabilir.

Yılan türleri arasındaki en hızlı etki gösteren zehir kobra zehiridir. Kobra zehiri vücuda enjekte edildiği andan itibaren hızlıca sinir sistemini felç eder ve kas reseptörlerine toksin yayar. Toksinler daha sonra kasla iletişimi sağlayan ve tutarsızlıklarını kontrol eden kimyasal sinir taşıyıcılarının yolunu keser. Bu aşamada kobra zehiri enjekte edilen kurban felç olur ve respiratuar yetmezlik geçirir. Bu süreci ölüm dahi takip edebilir.

Kral Kobra Nasıl Çiftleşir? Üreme ve Yumurtlama

Kral Kobra Nasıl Çiftleşir
Kral Kobra Nasıl Çiftleşir

Üreme genellikle Ocak’tan Nisan’a kadar gerçekleşir. Kral kobralar yumurtlar ve 21 ila 50 beyaz, kösele yumurta bırakır. Yumurtadan yeni çıkmış kral kobralar sarı çizgili parlak beyazdır ve şimdiden yaklaşık 50 cm uzunluğundadır. Neredeyse anında avlanabilirler. Dişi, yaprakları ve dalları, yumurtaların yüksek ayrışma sıcaklıkları ile inkübe edildiği bir yuva yığınına iter. Dişi, yumurtaları korumak için yuvanın tepesinde kalır ve erkek yakınlarda kalır. Kuluçka bakımı döneminde, kral kobra insanlara yaklaşmaya karşı çok agresif olma eğilimindedir. Kral kobranın yumurtaları ilkbahar ve yaz aylarında kuluçkaya yatar ve sonbaharda yumurtadan çıkar. Kral kobraların ömür boyu çiftleşmeleri mümkündür.

Kral kobralar üreme mevsiminin başında derilerini değiştirirler. Dişi derisini değiştirdiğinde, bir erkeği kendisine çeken bir koku veya feromon salınır. Onu döllerken saatlerce birbirine dolanmış kalabilirler. Çoğu yılanın aksine, kral kobralar sabit çiftler oluşturabilir ve erkek ve dişi yuva aramak için işbirliği yapabilir. Bir yerleşim yeri bulunduğunda, erkek yakınlarda pusuya yatar ve yumurta yiyen yırtıcılarla savaşmaya hazırdır.

Dişi Kral Kobra Üremek için Erkeğe İhtiyaç Duymaz

Kral kobra üremek için bir erkeğe ihtiyaç duymaz. Dişi kral kobraların yavru üretmek için bir erkeğe ihtiyacı yoktur. Uluslararası bir biyolog ekibi tarafından yapılan araştırma, dünyanın en büyük zehirli yılanının seks yapmadan üreyebildiğini ortaya çıkardı.

Kral Kobrayı Hangi Hayvan Öldürebilir? Kral Kobranın Düşmanları

  • Firavun faresi, kobralara ölümcül ısırıklar vermek için çevikliğini, keskin dişlerini ve güçlü çenelerini kullanan kobranın ölümcül bir düşmanıdır. Firavun faresi ayrıca kobra zehirine karşı nispeten bağışıktır.
  • Kral kobralar yamyam oldukları için diğer yılanları ve kobraların yanı sıra diğer kral kobraları da yedikleri için diğer kobralardan farklı bir grupta yer alırlar.
  • İnsanlar, kentsel alanlara girdiklerinde onları öldürmek için silahlar veya tuzaklar kullanan kobralar için bir tehdittir.

Kral kobralar Neden Isırmazlar?

Yetişkin kral kobralar için tek gerçek tehdit insanlardır ve bunu bilirler. Güçlü zehirlerine ve tek bir ısırıkta 11 insanı öldürme yeteneklerine rağmen kobralar çok utangaçtır. Isırmak istemezler ve bunu yalnızca herhangi bir şekilde tehdit edildiğinde veya tehlikeye girdiklerinde yaparlar.

Kral Kobralar Tekrar Tekrar Isırır mı?

Tek bir kişiyi tekrar tekrar ısıran kral kobralara dair çok az rapor var. Ancak, olasılık alanının dışında değil. Tipik olarak, tek bir kral kobra ısırığı, hem insanları hem de hayvanları geri çekmek için yeterlidir. Ama birisi mesajı ilk seferde almadıysa, bir kral kobranın birini ikinci kez ısırmaması için hiçbir sebep yok!

Kral kobralar Tehlikeli midir?

Kral kobra şüphesiz çok tehlikeli bir yılan olmasına rağmen kışkırtılmadıkça kaçmayı tercih eder. Saldırgan ününe rağmen, kral kobra aslında birçok küçük yılandan çok daha temkinlidir. Kobra, insanlara yalnızca köşeye sıkıştırıldığında, nefsi müdafaa amacıyla veya yumurtalarını korumak için saldırır. Hindistan’dan Endonezya’ya kadar tüm menzili boyunca, kral kobra yılda beşten daha az insan ölümüne neden oluyor; bu, Kuzey Amerika’daki çıngıraklıların neden olduğu ölümlerin yaklaşık beşte biri kadar

Kral kobralar zehirli yılanlardır ve insanlar için çok tehlikelidir. Neyse ki, insanlardan uzak durmayı tercih ederler ve şaşırmadıkça ya da kışkırtılmadıkça saldırmazlar. İnsanlarla ilgili olayların çoğu, yılan tutma performanslarından kaynaklanmaktadır. Isırılırsa, kral kobraların zehirleme şansı %50’dir. Aksi takdirde, 30 dakika içinde ölüm meydana gelebileceğinden acil tıbbi müdahale gereklidir. Neyse ki, Tayland’da üretilen ve etkileri oldukça hızlı bir şekilde tersine çevirebilen bilinen bir panzehir var. Yine de, bir yılanla karşılaşırsanız yılanlardan kaçınmak daha iyidir. Tedavi edilmeyen kral kobra ısırıkları için mevcut ölüm oranı %50-60 arasındadır.

Kral kobralar nasıl ürer?

Kral kobralar yumurtlar ve 21 ila 40 beyaz, kösele yumurta bırakır. Dişi, yaprakları ve dalları, yumurtaların yüksek ayrışma sıcaklıkları ile inkübe edildiği bir yuva yığınına iter. Dişi yumurtaları korumak için yuvanın tepesinde kalır ve erkek yakınlarda kalır. Kral kobralar, eşeysel üreme yapan yılanlardır. Üreme süreci aşağıdaki adımları içerir:

  1. Eş Bulma: Üreme döneminde erkek kral kobralar dişileri çekmek için aktif olarak hareket ederler. Dişiler ise erkeklerin kokusunu algılayarak eş bulurlar. Kral kobraların koklama duyusu oldukça gelişmiştir ve bu duyu sayesinde birbirlerini tespit edebilirler.
  2. Çiftleşme: Eş bulan erkek kral kobra, dişinin etrafında dolaşarak onu etkilemeye çalışır. Etkileme davranışı, başını dişiye doğru kaldırarak ve vücudunu sallayarak gerçekleştirilir. Eğer dişi kabul ederse, çiftleşme gerçekleşir. Kral kobralar, ağaçlara veya yer seviyesinde uygun bir yerde çiftleşebilirler.
  3. Yumurtlama: Çiftleşmenin ardından dişi kral kobra, uygun bir yer bulup yumurtalarını bırakır. Genellikle nemli ve sıcak ortamları tercih ederler. Yumurtaları, genellikle yapraklar, toprak altı veya ağaç kovukları gibi saklanabilecekleri güvenli bir yere bırakırlar.
  4. Kuluçka Dönemi: Kral kobra yumurtaları, dişi tarafından terk edildikten sonra kuluçka dönemine girer. Bu süre genellikle 60 ila 80 gün arasında değişir. Yumurtaların çevresel sıcaklık, nem ve diğer faktörlere bağlı olarak gelişmeleri sağlanır.
  5. Yavru Çıkışı: Kuluçka dönemi sona erdiğinde, yavrular kabuklarını kırarak dünyaya gelirler. Bir kral kobra yavrusu genellikle 45 ila 55 cm uzunluğunda olabilir. Yavrular, doğduktan sonra hemen bağımsız olarak hayatta kalmak için çaba gösterirler.

Kral kobralar aşkı hissediyor mu?

Oldukça ilkel beyin yapılarına sahiptirler ve insanların hissedebildiği duyguların çoğunu hissetmek için gereken kimyasal reaksiyonların çoğundan yoksundurlar. Genel olarak, bir yılanın iki “duygusu” vardır, içerik ve stresli. Bizim gibi sevemezler ama insanlara güvenmeyi öğrenebilirler.

Kral kobra sizi ısırırsa ne yapmalısınız?

Panzehir, ciddi yılan zehirlenmelerinin tedavisidir. Antivenom ne kadar erken başlatılırsa, zehirden kaynaklanan geri dönüşü olmayan hasar o kadar çabuk durdurulabilir. Kendini hastaneye götürmesi tavsiye edilmez, çünkü yılan ısırığı olan kişilerin başları dönebilir veya bayılabilir. Mümkünse güvenli bir mesafeden yılanın fotoğrafını çekin. Yılanı teşhis etmek, yılan ısırığının tedavisine yardımcı olabilir.

Acil servis personelinin sizi hastaneye götürmesini beklerken aşağıda yer alan ilk yardım adımlarını uygulayın.

  • Nötr bir rahatlık pozisyonunda ısırık ile uzanın veya oturun.
  • Yüzük ve saatleri şişlik başlamadan önce çıkarın. Isırığı sabun ve suyla yıkayın.
  • Isırığı temiz, kuru bir pansumanla örtün.
  • Ciltte hassasiyetin/şişliğin ön kenarını işaretleyin ve yanına zamanı yazın.

Aşağıdakilerden hiçbirini YAPMAYIN:

Yılanı kaldırmayın veya tuzağa düşürmeye çalışmayın. ASLA zehirli bir yılana, hatta ölü bir yılana veya onun başı kesilmiş kafasına bile dokunmayın. Isırıldığında semptomların ortaya çıkmasını beklemeyin, hemen tıbbi yardım alın.

  • Turnike uygulamayın.
  • Yarayı bıçakla kesmeyin veya herhangi bir şekilde kesmeyin.
  • Zehri emmeye çalışmayın.
  • Buz uygulamayın veya yarayı suya batırmayın.
  • Ağrı kesici olarak alkol almayınız.
  • Ağrı kesici (aspirin, ibuprofen, naproksen gibi) almayınız.
  • Elektrik çarpması veya halk terapileri uygulamayın.

Kral kobralar nerede uyur?

Kral kobralar genellikle hayvan yuvalarına, devrilmiş ağaçların altına ve kaya oluşumlarının arasına sığınırken, dişileri yumurtaları için özel yuvalar yaparlar. Kral kobralar, yuvalarını yapıp korudukları bilinen tek yılanlardır.

Kral kobralar Neden Korkar?

Kral Kobralar Firavun Faresinden Korkuyor. Firavun faresi, kral kobrayı avlar ve bunu çok başarılı bir şekilde yaparlar. Firavun fareleri, yüksek düzeyde çevikliğe sahip oldukları için kobralar için çok zorlu müşterilerdir.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız