Kriminoloji, Kriminolog Nedir? Ne iş Yapar, Nasıl Olunur?

Kriminolog nedir demeden önce Kriminoloji nedir? onu yazalım. Kriminoloji türkçe anlamı suç bilimi demektir. Suçun açıklamasını yapan, suçlu davranışın nedenlerini inceleyen, suçun önlenmesi ve suçlulukla mücadele ile ilgilenen bir bilimsel öğretidir. Kriminolog ise, suç işleyenleri inceleyen, neden suç işlediğine dair ipucu arayan, suçluların davranışını gözlemleyen ve olay yerindeki izlerden hareketle suçun nasıl gerçekleştirildiğini anlamaya çalışan ve fikir yürüten kişidir.

Kriminolog kelimesinin orijinal hali criminologue‘dur. Kriminolog, Kriminoloji bilimi ile uğraşan uzman, bilirkişidir. Kriminolog, suçun nedenlerini araştırır. Suça neyin teşfik ettiğini ve dolayısı ile suçun neden işlenebileceğini bulmaya çalışan biridir. Bir kriminolog, suçlularla mücadele etmeyi kendine hedef edinmiştir. Cinayet ve diğer suçların işlenmesini ortaya çıkaran bu polislere ise kriminolog denir.

Kriminolog Nedir?

Kriminolog Nedir
Kriminolog Nedir

Kısacası suç bilimcisidir. Suçlarla ilgili bilgi sahibi olan ve suçlarla ilgilenen, suçluların özelliklerini ve suçluların psikolojilerini çözmeye çalışan suç bilimcisidir. Suçlu davranışlarını inceler, suçlarla mücadele kapsamında suçların önlenmesi gibi unsurları unsurları ortaya sererek suçun önlenmesinde yardımcı olan kişidir.

Kriminolog Ne İş Yapar?

Laboratuvar ortamında çalışarak, suçun işlendiği yerden alınan ya da bir şekilde elde edilen delillerden, insan ya da canlılardan (kedi – köpek vb. hayvanlardan) alınan kıl, saç, deri vb. gibi delilleri laboratuvar ortamında inceleyerek tahliller yaparak, DNA’ sını bulmaya çalışır. Herhangi bir cinayette benzeri genetik delik ya da swap izlerini ortaya çıkaran çalışmalarda bulunur.

Kriminolog, suç üzerine çalışan özel polislerdir. Özellikle laboratuvar gibi ortamlarda suç mahallerinde bulunan delil ve kanıtlar ile çalışarak suçluları tespit etmeye çalışan kriminologların görevleri suç mahallesinde oluşan olayları yorumlayıp, bulunan suç aletleri ile olayı anlayarak nasıl geliştiğini çözmek gibi görevleri bulunmaktadır. Kriminologlar, ayrıca sosyoloji ve psikoloji anlamında da uzman olduklarından bu meslekte çalışabilmek için sosyoloji, psikoloji, tıp, biyoloji ve diğer genetik bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. DNA ve parmak izlerini saptayarak gün yüzüne çıkmamış ve çıkması zor olan ipuçlarıyla suçluları kolaylıkla yakalamaya yardımcı olmaktadır.

Kriminolog Görevleri Nelerdir?

Kriminolog Görevleri adalete yardımcı olmak, suçların aydınlatılmasında emek verip bilgileri ışığında çözmektir görevi. DNA ve parmak izlerini saptayarak gün yüzüne çıkmamış ve çıkması zor olan ipuçlarıyla suçluları kolaylıkla yakalamaya yardımcı olmaktadır. Suç ve suçlular arasındaki ilişkiyi bularak sonuca çabuk ulaşılmasını sağlar. Kriminolog Görevleri Nelerdir? listeler halinde kısaca belirtelim.

  • Aldıkları eğitim ile tüm bilgi ve beerileri ile suç ve suçlularla mücadele ederler.
  • Olay yerindeki izleri inceleyerek, hehangi bir delil oluşturacak materyallaeri arayo bulmak. Kısacası Deliller ararlar.
  • Bir çok araştırma yaparaki olay anını defalarca işleyerek, olayın nasıl olduğunu tasarlayarak suçun nasıl oluştuğunu bulmaktır görevi. Çeşitli deneyler yaparak, defalarca olay anını yaşatarak nasıl nasıl işlemiş olabileceğini çözmektir görevi.
  • Laboratuvar ortamında çalışırlar.
  • DNA ve parmak izi saptarlar.
  • Suç ile suçlular arasında ilişki kurarlar.
  • Polise, askere, jandarmaya kısaca emniyet ile ilgili birimlere yardım etmektir görevi.
  • Özel polis olarak bilinirler.
  • Diğer polis birimleri ile uyumlu olarak birlikte bilgi alışverişinde bulunarak çalışırlar.
  • Gizli kalan suç ve olayları aydınlatmak, çözmek sonuca ulaşıp gerçek suçluyu bulmaktır görevi.

Kriminolog Nasıl Olunur?

Kriminolog olmak isteyenlerin 4 yıllık üniversitelerden özellikle de tıp, biyoloji, genetim bilimleri, psikoloji gibi bölümlerden mezun olmaları gerekmektedir.. Kamu Personeli Seçme Sınavından yüsek puan almaları ise avantaj sağlar Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’ den en az 70 puan alma zorunluluğu vardır. Ayrıca sınav sonrasında kısaca POMEM olarak bilinen Polis Meslek Eğitim Merkezine başvurmaları gerekir. Eğitimlerden geçen ve işlemleri eksiksiz olan kişiler polis olduktan sonra Kriminoloji Polislik Şubesine atanmak için başvuru yapmaları gerekir. Her polislik biriminde adaylarda farklı şartlar, özellikler aranır.

#Kriminolognedir @Kriminolog @Kriminologgörevlerinelerdir

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız