Kunduz Nedir, Nasıl Bir Hayvandır, Neyle Beslenir, Nerede Yaşar?

Kunduz Nedir? Kunduz Nasıl Bir Hayvandır? Kunduz, kunduzgiller familyasından Castor cinsini oluşturan ağaçları kemirerek beslenen, su kıyılarında yaşayan kemiricilerin ortak adıdır. Kendilerine öyle bir yuva yaparlar ki soğuk havalarda bile içerisi sıcacıktır. Yuvalarını barajların içinde yaparlar. Kunduz, Kuzey Amerika ve Avrupa’da yaşayan kemirgenlerin bir alt takımı olan castorimorf kemirgenlerdir.

Kunduz Nedir?

Kunduz nedir?, Kunduz, kunduzgiller (Castoridae) familyasından Castor cinsini oluşturan ağaçları kemirerek beslenen, su kıyılarında yaşayan kemiricilerin ortak adıdır.

Kunduz Nedir
Kunduz Nedir

Kunduz Nasıl Bir Hayvandır?

Kunduz Nasıl Bir Hayvandır?: Kunduz ağaçları kemirerek yaşayan kemiricilerden bir hayvandır. Ön dişleri çok sağlamdır. Ağaçları ön dişleri ile keser. Ağaçları kemirme işini yapmazlarsa tıpkı tırnak gibi dişleri uzar. Ağaçları kemirerek bu uzamayı törpülemiş olurlar. Dünyada ki en büyük ikinci kemirgenlerdir. Vücutları 80 cm (31 inç) uzunluğa kadar uzanır ve genellikle 16-30 kg (35-66 pound, en ağırları 85 pounddan fazla olarak kaydedilir) ağırlığındadır.

Kunduzlar Nasıl Hayvanlardır?

Fare, sincap gibi hayvanların da içinde bulunduğu kemirgenler familyasındandırlar. Yaklaşık 20 yıla kadar yaşayabilirler. Hem suda hem karada yaşarlar.

Kunduzlar Nasıl Hayvanlardır
Kunduzlar Nasıl Hayvanlardır

Kunduzlar Nasıl Hayvanlardır?Kunduzların kısa bacakları ve küçük, geniş ve küt başlı sağlam bir gövdesi vardır. Ön keskin dişlerinin dış mineleri turuncudur çünkü demir kalsiyumun yerini almıştır ve bu onları çoğu kemirgen kesici dişlerinden daha güçlü yapar. Suya daldıklarında, deri kıvrımları (valfler) burun deliklerini ve kısa, yuvarlak kulaklarını kapatırlar. Gözler, suyu dışarıda tutan bir zar (niktitating zar) ile korunur. Kürklü dudaklar kesici dişlerin arkasına kapanarak ağız ve akciğerlerdeki suyu bloke eder ve hayvanın kesmesine, soymasına ve dalları su altında taşımasına izin verir.

Beş pençeli parmaklı küçük ön ayaklar, yiyecekleri ustaca manipüle eder. Arka ayaklar oldukça büyüktür ve beş parmak dokuma ile birbirine bağlıdır, bu da onları su altında yüzebilmeleri için kullanışlı hale getirir. İkinci arka parmakların pençeleri bölünmüştür ve kürkü tımarlamak için kullanılan tırtıklı kenarlara sahiptir.

Kürk, suyun cilde ulaşmasını engelleyen grimsi ila kahverengi bir kısa, ince ve yoğun alt kürk tabakasından oluşur. Bu tabakanın üzerinde sarımsı kahverengiden kırmızımsı kahverengiye ve siyaha kadar değişen uzun, kaba, parlak koruyucu tüyler bulunur; hayvanın alt kısımları daha soluktur. Belirgin kuyruk pullu, düz ve kürek şeklindedir ve 45 cm (yaklaşık 18 inç) uzunluğa ve 13 cm (5 inç) genişliğe kadar ölçer. Her iki cinsiyette, toprak sınırlarını işaretlemek için çamur veya kayalar üzerinde biriken misk salgısı (kastoreum) yayan kastor bezlerine sahiptir. Anal bezler, cilt gözeneklerinden saç köklerine yağ salgılar. Oradan kürkü pürüzsüz, yağlı ve su geçirmez tutmak için ön ayaklar ve tımar pençeleri ile tüm vücuda dağıtılır.

Kunduzun Dişleri Nasıldır? Kunduz Dişi Nasıldır?

Kunduzun çok sağlam ön dişleri vardır. Öyleki ağaçları kemirebilmesinden bellidir çok kısa sürede bir ağacı kemirip devirebilir. Dünyada en güçlü dişlere sahip hayvanların başında gelir. Dişleri genellikle insan dişleri gibi parlak beyaz değil, turuncu veya kahverengi görünür. Kunduzların dişlerinin turuncu olmasının sebebi diş minesindeki demirden kaynaklanır. Uzun keskin dişleri demir açısından zengin emaye kaplama vardır. Bu yüzden dişleri turuncudur. Dişleri hayatları boyunca sürekli büyürler. Bu büyümeyi engellemek için odun, ağaç gibi sert cisimleri kemirirler. Kemirme sırasında sanki törpülenerek dişlerin uzaması engellenir.

Kunduzların Özellikleri Nelerdir?

  • Kunduzların arka ayakları perdeli ve geniştir.
  • Kunduzların kuyrukları pulludur.
  • Kunduzların gözleri iyi görmez. Görme yetenekleri azdır.
  • Kunduzlar çok iyi koku alırlar.
  • Çok iyi işitirler. Duyma becereileri çok iyidir.
  • Kunduzların dokunma duyuları çok gelimiştir.
  • Kunduzlar çok iyi dokunma duyusuna sahiptirler.
  • Ön dişleri çok kuvvetli ve gelişmişrtir. Dişleri, odun çiğnemekle yıpranmamak için yaşamları boyunca sürekli büyür. Güçlü ön dişleri, kunduzların yiyecek ve evlerini inşa etmek için kullandıkları ağaç ve bitkileri kesmek için kullanılır.
  • Kunduzlar karada yavaş olsalar da mükemmel yüzücülerdir ve su altında yaklaşık 15 dakika kalabilirler.

Kunduzlar Nasıl Ürer?

Kunduz memeli hayvanlardandır. Kunduzlar cinsel ilişki yoluyla çiftleşirler. Kunduzlar tek eşlidir ömürleri boyunca tek eşleri ile yaşarlar. Fakat eşlerden biri ölürse diğeri yeni bir eş bulur. Kunduzlar doğum yolu ile ürerler. Gebelik süreleri yaklaşık olarak 3,5 ay ile 4 ay arasında bir zamandadır. Her doğum sırasında 1 ve 5 arasında yavru dünyaya getirirler. Yavrular kürtleri ile birlikte doğarlar. Kunduz doğurganlığı iki buçuk ila yedi yaş arasında zirveye ulaşır.

Kuzeyde Ocak ve Mart ayları arasında, güneyde ise Kasım veya Aralık ayları arasında çiftleşirler. Çiftleşme mevsimi sadece iki aydır ve dişi kunduz bir seferde 12 saat kızgınlık içindedir. Bu nedenlerden dolayı erkek kunduz üreme mevsimi boyunca dişi eşine yakın kalır. Dişi, yumurtladıktan sonra yakındaki höyüklere salgı yaparak erkeğin çiftleşmeye hazır olduğunu bildirir. Erkek kunduz, eşinin üremeye hazır olduğuna dair işaretler için tepeleri sık sık kontrol eder.

Dişi kunduzların gebelik süresi 107-110 gündür. Doğum süreci birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilir. Yavrular tipik olarak Mayıs ayında doğar. Kit denilen yavrularına iki ebeveyn yavruları büyüyene kadar bakarlar. Yeni doğan yavrular bir kaç gün sonra yüzebilirler suya dalabilirler. Yavruların süt emme süreleri 2 ay civarındadır. Yavrular en az 2 yıl en fazla ise 4 yıl kadar ebeveynleri ile beraber yaşadıktan sonra kendi hayatını ve ailesini kurmak için yuvadan ayrılırlar.

Kunduz Yuvası Nasıldır?

Kunduz Yuvası Nasıldır? Bir ev inşa etmeden önce, kunduzlar dikkatlice bir yer seçerler. Genellikle güvenilir bir besin kaynağına yakın bir yer seçerler. Kunduzlar, kızılağaç, titrek kavak, söğüt ve pamuk ağacı dahil olmak üzere çeşitli ağaçların yapraklarını, kabuğunu ve dallarını yerler. Eğrelti otları, çimenler ve ev bitkileri, özellikle fasulye ve mısır da diyetlerinin bir parçasıdır.

Kunduzlar evlerini kıyıya yakın inşa edebilir veya kulübelerini suyun daha uzaklarına inşa edebilirler. En önemli faktör, evlerinin en az 5 ila 6 fit derinliğinde bir alanın üzerinde durmasıdır. Bu, evlerinin zemininden bir kapıdan çıkarken görünmeden suya dalmalarını sağlar.

Kunduz iki katlı yuva yapar ve yuvaları oldukça ilgi çeker. Ağaçları dişleri ile keserek, yuvalarında engel yapan hayvanlardır. Kunduzlar, nehre veya gölete erişimlerini sağlayan bir su kapısının etrafına kütükler, çubuklar ve çalılar yığarak evlerini inşa etmeye başlarlar. Duvarlar inşa edildikten sonra, kunduzlar yalıtım olarak çamur kullanırlar. Her yıl evlerine daha fazla çubuk ve çamur ekleyerek, sağlam bir kale oluşturuyorlar. Duvarlar 2 ila 3 fit kalınlığında olabilir ve içeridekiler için güvenli bir ortam sağlar.

Kunduz Yuvası Nasıldır
Kunduz Yuvası Nasıldır

Kunduzlar, goller ve nehirlerin içinde baraj inşa ederler. Bu barajların içinde de kendilerine ev inşa ederler. Evlerini yüzdürmek içinde kanallar inşa ederler. Yuvalarını sılak yerde mükemmel yapan hayvanlardır. Hiç bir hayvan kunduzlar kadar iyi inşa yeteneğine sahip değildir.

Kunduzlar, evlerini inşa etmek için kullanılan ağaçları ve uzuvları kesmek için dişlerini kullanırlar. Düşen ağaçlar ve uzuvlar güçlü çenelerinde tutulur ve inşaat alanlarına sürüklenir. Kunduzlar suyun altına dalarlar ve yumuşak çamuru almak için ön ayaklarını kullanırlar. Evlerinin üzerine kucak dolusu çamur bırakırken vücutlarını dengelemek için kuyruklarını kullanarak dik durdukları yüzeye doğru yüzerler.

Bir kunduz evinin içi, tüm aileyi barındıran büyük bir odadan oluşur. Bu oda 2 ila 3 fit yüksekliğinde ve 4 veya 5 fit genişliğindedir. Zemin ince bir ağaç kabuğu, çimen ve kök tabakasıyla kaplanmıştır. Daha fazla alana ihtiyaç duyulursa, kunduzlar evlerini genişletmek için bir duvardaki dalları ve çamuru keser.

Kunduz Yuvası

Kunduz Yuvası
Kunduz Yuvası

Kunduzlar esas olarak gececidir. Karakteristik olarak kubbe şeklindeki yuvaları, çamurla sıvanmış dallardan yapılmıştır. Bataklıklarda, göllerde ve küçük nehirlerde, kunduzlar yuvalarını inşa edebilir ve büyük nehirlerde ve göllerde, ağaç köklerinin veya sarkan çıkıntıların altında su altı girişi olan yerleri kazarlar.

Kunduzlar evlerini yapacakları yerde bir gölet yoksa nehir boyunca baraj inşa ederler. Barajlar hem yiyeceklerine kolay ulaşmada yardımcı olur hemde soğuk kış aylarında evleri sıcak korunaklı olur. Kunduz kulübeleri, barajlarına benzer şekilde inşa edilmiştir. Locaların su altı girişleri vardır, bu da diğer hayvan türlerinin girmesini neredeyse imkansız hale getirir. Köşk içindeki iki den alanı, bir kurulama alanı ve bir yaşam alanı olarak belirlenmiş başka bir alan sağlar.

Her yuva sekiz kişiye kadar geniş bir aile grubu tarafından işgal edilir: yetişkin bir çift, ve yavrular. Yuvalar genellikle taban boyunca 3 metre (10 fit) yüksekliğinde ve 6 metre (20 fit) uzunluğundadır, ancak 5 metre (16 fit) yüksekliğinde ve 12 metre (39 fit) genişliğinde olabilir. Bir veya daha fazla tünel girişi, su yüzeyinin altında, su seviyesinin üzerinde geniş bir merkezi odaya açılır; zemin bitki örtüsü ile kaplıdır. Bir giriş tüneli, su hattının üzerindeki yuva odasına götürür. Kışın, nemli duvarlar donar, yalıtım ekler ve kulübeyi yırtıcı hayvanlar için geçilmez hale getirir.

Kunduz Yuvası Nasıldır
Kunduz Yuvası Nasıldır

Yukarıda ki gibi kunduz kulübeleri, Kunduz Yuvaları, yerel su havzalarını ve vahşi yaşam için yaşam alanlarını korumaya yardımcı olabilir. Bazı göçmen ötücü kuşlara kritik yaşam alanı sağlarlar. Kunduz Yuvaları, bazı hayvanların yırtıcı hayvanlardan korunmak için kendilerine güvenli ve sığınılacak yer olarak görebilirler.

Bazı kunduzlar özellikle Avrasya kunduzları her zaman kulübe inşa etmezler. Bazen dere kıyılarında yuva kazarlar. Ancak yuvalarının giriş de su altındadır.

Kunduz Neyle Beslenir? Kunduz nasıl beslenir?

Kunduzlar nasıl Beslenir? Kunduz Neyle Beslenir? Kunduzlar, otoburdurlar. Ağaç yerler. Huş, akçaağaç, kavak, söğüt, titrek kavak, kızılağaç ve kiraz ağaçlarını tercih ederler. Ayrıca nilüferler, sazlar ve su birikintisi de yiyecekleri arasındadır. Kunduz soğuk kış günlerinde stokladığı odunlarla beslenir. Tüm kış boyunca çubukların ve kütüklerin kabuklarını yerler.

Kunduzun ağaç kemirirken çekilmiş videosu

Kunduz Nerede Yaşar?

Kunduz Nerede Yaşar? Akarsularda, nehirlerde, bataklıklarda, göletlerde ve büyük göllerin kıyılarında yaşarlar ve genellikle birçok hektarı kaplayan göletler oluşturarak dallardan, taşlardan ve çamurdan barajlar inşa ederler. Ekolojistler, yaşadıkları manzarayı değiştirme yeteneklerinden dolayı genellikle kunduzları “ekosistem mühendisleri” olarak adlandırırlar.

Kunduzun Sesi Nasıldır?

Sesi bebek sesine benzer. Benzersiz bir alarm sistemleri vardırç Kokrmuş bir kunduz suya kuyruklarını vururak suyun altına hızla dalarlar. Öyle yüksek bir ses çıkarırlar ki hem suyun altında hemde suyun üzerinden ses duyulur. Bu ses uyarı sinyalidir. Diğer kunduzları uyararak daha güvenli bir yere girmelerini ya da dalmalarını haber verir.

Kunduzlar Birbirleri ile Nasıl iletişim Kurarlar?

Kunduzlar birbirleri ile duruşlar, seslendirme, koku işaretleme ve kuyruklarını suya vurma yoluyla iletişim kurarlar. Karada alarma geçtiklerinde, suya çekilirler ve kuyruklarıyla suyun yüzeyine vurarak yüksek, şaşırtıcı bir ses çıkararak diğerlerini uyarırlar. Kartallar, büyük şahinler ve büyük memeli etoburların kunduzların düşmanıdır ve kunduzları avlayarak onlarla beslenirler.

Amerikan kunduzları

Amerikan kunduzları (C. canadensis), Güneybatı Amerika Birleşik Devletleri ve Florida yarımadası da dahil olmak üzere, Kuzey Amerika’nın ormanlık bölgeleri boyunca kuzey Meksika’ya kadar bulunur.

Avrasya kunduzları

Avrasya kunduzları (C. lifi), bir zamanlar Akdeniz bölgesi ve Japonya hariç, bölgenin (İngiltere dahil) ılıman ve boreal ormanlarında bulunur.

Kunduzlar insana zarar verebilir mi?

Kunduz saldırıları nadirdir, ancak hayvanlar, bir eş bulmak için kolonilerini terk ettiklerinde yaklaşık iki yaşında daha agresif hale gelebilirler.

Kunduzlar insanlara veya diğer hayvanlara saldırmadan önce hırlayarak ve tıslayarak bir uyarı gönderirler. Karada, hayvan bir tehditle yüzleşmek için arka ayakları üzerinde yükselir. Suda, ürkmüş bir kunduz, güvenli bir dalış yapmadan önce kolonideki diğerlerini uyarmak için kuyruğunu yüzeye vurur.

Kunduzlar yalnız bırakılırsa tehlikeli değildir. Bir kunduz kapana kısılırsa veya köşeye sıkıştırılırsa bir insana saldırır. Kemirgenlerin keskin dişleri enfeksiyona olduğu kadar ciddi yaralanmalara da neden olabilir. Kunduzlar, ısırıklar, vücut sıvıları veya enfekte su yoluyla bulaşabilen tularemi, parazitler ve kuduz taşırlar.

Kunduzların, bölgelerini algılanan tecavüze karşı savunmada son derece agresif oldukları bilinmektedir. Kuduz hastalığına yakalandıklarında insanlara saldırabilirler ve “aynı zamanda gündüzleri şaşırıp korkudan saldırabilirler”.

Kunduzlar Zararlı Hayvanlar mıdır?

Kunduzlar bahçelere ve evlere zarar verebilmekte. Ağaçları kemirdikleri için ağaçlara zararları vardır. Kemirdikleri ağaç devrilirken yanında her hangi bir ev varsa üzerine devrilme riski yüksektir.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız