Manisa Mesir Macunu Festivali

Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kutlandı. Her yıl yapılan Manisa Mesir Macunu Festivali muhteşem görüntülere sahne oldu.

Tam 479 yıl kutlanan Manisa Mesir Macunu Festivali UNESCO‘nun “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi“nde yer alan festivaller arasındadır. Festival sırasından Mesir Macunu Saçma töreni yapılıyor. Yüzlerce kişi dualı mesir macunlarından alabilmek için birbirleri ile yarışıyorlar.

Kazan içinde mesir macunu dağıtılan Manisa Mesir Macunu Festivali dualar ile geçer. Ayrıca çeşitli etkinliklerde yaşanır. Halkın sevdiği sanatçılar konser vererek festival kutlanır. Kültür ve geleneksel olarak gördüğümüz festival her yıl Manisa’da kutlanıyor.

Mesir Macunu Nedir?

Dualar ile açılan Manisa Mesir Macunu Festivali her yıl Manisa‘ da düzenlenir. Sultan Camii’nin minaresinden halka şifalı olduğu düşünülen mesir macunu saçılır. Çeşitli hastalıklara iyi gelen macun 41 çeşit baharattan oluşur. Yavuz Sultan Selim‘in eşi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca o dönemde hekim olan Merkez Efendi tarafından kullanılmıştır. Hafsa Sultan‘ın kendisini iyileştiren bu macunu halkı ile paylaşmak istemesi üzerine günümüze kadar süre gelmiştir.

Sultan Camisi kubbe ve minarelerinden her yıl bahar ayının gelmesi ile halka mesir macunu saçılmıştır. Mesir macunu yapımı kuşaklardan yeni nesillere aktarılarak, örf ve kültürel bilgilerimiz ışığında yapılmaktadır.

Günümüze kadar gelen halka macun dağıtma işlemi eğlence halini almıştır. Manisa Belediyesince etkinlikler düzenlenmiş halk konserleri yapılmaya başlanmıştır. Cami minaresinden hariç bir kaç evin çatı ve pencerelerinden de Mısır Macunu halka saçılıyor.

Manisa Mesir Macununun Hikayesi

Bir gün Manisa’ da Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim‘in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman‘ın annesi Hafsa Sultan rahatsızlaşır. Hastalığı bir türlü geçiremeyen dönemin hekimleri çare bulamaz. O sırada Sultan Camisi Medresesi’nin başına Merkez Efendi getirilir. Hafsa Sultan‘ ın iyileşmesi için bitkilerden ve çeşitli baharatlardan oluşan bir karışım hazırlar. Tam 41 baharatı karıştıran Merkez Efendi, yapmış olduğu bu macunu Hafsa Sultan’ a verir. Macunu yiyen Hafsa Sultan iyileşir. Kendisini iyileştiren bu macunun diğer hastalarada şifa olması için halka dağıtılmasını ister.

Zamanla halkın macuna çok fazla rağbet göstermesi yüzünden de macunu kağıtlara sardırarak tüm halka verilmesi için Sultan Camisi’nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyur eder.

Hoş kokusu ile iştahları açan bu macun vücuda çok yararlıdır. Kan dolaşımını düzenler, yorgunlukları alır, sıkıntıya iyi gelir. Hormonların düzenlemesine yardımcı olan Mesir Macunu her yıl Nisan ayında Manisa‘ da kutlanır. Sultan Camisi‘nin kubbe ve minarelerinden halka mesir macunu ücretsiz olarak dağıtılır.

Mesir Macununda Kullanılan Başlıca Baharatlar

Zencefil, Galanya, Kişniş, Havlıcan, Sakız, Safran, Tarçın, Udülkahr, Anason, Kalemi barit, Hardal, Misrafi, İksir, Yenibahar, Meyan Kökü, Tiryak, Sarı helile, Krem tartar, Kara helile, Raziyane, tarçın çiçeği, Zerdecub, sarıhelile, zencefil, zulumba, kremtartar, kişniş, çam sakızı, kebabiye, havlican, Hindistan cevizi, anason, yeni bahar, hıyarşembe, limon tuzu, zafiran, tarçın, udülkahır, çöpçini, karanfil, hardal, eskir,çivit, meyan balı, tiryak, raziyane, kimyon, zerdeçal, karabiber, çörek otu, darıfülfül, ravent, kakule, şamlı, vanilya, şeker, günbalı, Hindistan çiçeği, limon kabuğu, galanda, tekemercini tohumu, portakal kabuğu

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız