MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI’NDAN 23 NİSAN’A 100. YIL MARŞI
Milli Eğitim Bakanlığı MEB, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 100. yılına denk gelmesi ile özel bir marş hazırladı. Yüce önder Mustafa Kemal Atatürk‘ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Türkiye çocuklarına armağan olmasının yanısıra dünya çocuklarınada atfedilen tek bayramdır.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin resmi bayramlarından biridir. 23 Nisan 1920 tarihinde Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin (TBBM) açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarihtir. 3 yıl sonrada 29 Ekim 1923′te Türkiye Büyük Millet Meclisinde CUMHURİYET ilan edilmiştir. Atatürk, 23 Nisan 1924‘te 23 Nisan’ ın çocukların bayramı olmasını istemiştir. 5 yıl sonrada 23 Nisan ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak kutlanmıştır. 27 Mayıs 1935 tarihinde çıkarılan Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile “Ulusal Egemenlik Bayramı” olarak kutlanmaya devam edilmiştir. 1979 yılında ilk defa 6 ülkeden gelen çocukların katışması ile kutlanan 23 Nisan bayramı uluslararası boyuta taşınmıştır. Artık her 23 Nisan’ da kırkın üzerinde ülkelerin çocuklarının gelmesi ve Türk çocuklarının misafiri olarak kutlanıyor. Dünyada çocuklarına bayram armağan eden ve bu bayramı tüm dünya çocukları ile kutlayan tek ülke Türkiye‘ dir.
23 Nisan 100. Yıl Marşı
Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 23 Nisan 100. Yıl Marşı için eğer 100. yılın bir marşı, bir şarkısı, hatırası olmazsa eksik olacağını belirtti. Bu yüzden Mustafa Kemal Atatürk‘ün çocuklara armağan ettği ve dünyada tek bayram olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının mutlaka 100.Yıl marşı olması gerektiğini söyledi.
Çocukların okuduğu bu marşı virüs sebebi ile sokağa çıkamayan çocukların kendi evlerinde seslendirerek, kayıtları gönderdiklerini açıkladı. 23 Nisan 100. Yıl marşını söyleyen korodaki çocukların nasıl evden çıkamayarak seslendirdi ise aynı şekilde tüm çocuklarında bu marşı evlerinde söylemesini istedi.
Yüzyıllar Yaşa 23 Nisan
Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 23 Nisan‘ da hep birlikte, hep beraber Yüzyıllar Yaşa 23 Nisan diyeceğiz dedi. 23 Nisan 100. Yıl Marşı, spotunu Haluk Bilginer‘in seslendirme yaptığı şu sözler ile başlıyor. “23 Nisan, bu ülkede her çocuğun üzerine doğar doğmaz iliştirilmiş ve oradan asla alınamayacak bir bağımsızlık hediyesidir…”
23 Nisan 100. Yıl Marşı’nın sözleri, Yüzyıllar Yaşa 23 Nisan
Gözlerimde ışık gibi
Bağımsızlık hediyesi
Uyandırır bir bayrama
Bu dünyada bir tek bizi
Gurur bizim, inanç bizim
Yarınlar bizim sen buna inan
Atamızdan armağan
Yüzyıllar yaşa 23 Nisan
Kanatlanan kuşlar gibi
Sonsuz mavi gökler gibi
Selam gönder tüm dünyaya
Dalgalanan bayrağım gibi
Gurur bizim, sevinç bizim
Yarınlar bizim sen buna inan
Atamızdan armağan
Yüzyıllar yaşa 23 Nisan
23 Nisan 100.Yıl Marşı Bestecisi Kimdir?
Gazi Üniversitesi Müzik Bölümü Öğretim Üyesi Orkestra Şefi Doç. Dr. Mehmet Efe, 23 Nisan 100.Yıl Marşı Bestecisidir.
23 Nisan 100. Yıl Marşının Sözlerini Kim Yazmıştır?
Şermin Yaşar ve Mehmet Efe 23 Nisan 100. Yıl Marşının Sözlerini birlikte yazmışlardır.
23 Nisan 100. Yıl Marşının Düzenlemesi Kim Tarafından Yapılmıştır?
Serkan Sönmez 23 Nisan 100. Yıl Marşının Düzenlemesini yapmıştır. Gazi Üniversitesi Müzik Bölümü, Hacettepe Devlet Konservatuarı, Prof. Dr. Mehmet Sağlam Ortaokulu, Ulubatlı Hasan Ortaokulu öğrencileri marşı evlerinde seslendirmişlerdir. Klibin yönetmenliğini Zeynep Günay Tan yapmıştır.
Çocuklar, dünya genelinde tehlike yaratan virüs sebebi ile evlerinden çıkamadıkları için, 23 Nisan 100. Yıl Marşını seslendirme ekibi ile karşıya karşıya gelmemesine özen gösterilerek şarkıyı seslendirirken cep telefonları ile kayıt yaparak seslendirmişler ve kayıtları göndermişlerdir.
23 Nisan 100. Yıl Marşı klibinin başında Haluk Bilginer‘in seslendirmesiyle başlıyor.