Minik Kırmızı Böcek Yonca Akarı Zararlı mıdır? Isırır mı?

Minik Kırmızı Böcek Yonca Akarı Zararlı mıdır? Minik Kırmızı Böcek, bilinen adı ile Yonca Akarı zararlı mıdır, ısırır mı? diye bir çok kişi endişelenmektedir. İnternette yapılan aramalarda Minik Kırmızı Böcek Yonca Akarını araştırırken, bu minik hayvanı detaylı olarak yazmak istedim. Geniş araştırmalar yaparak edindiğim bilgileri Yonca Akarı Nasıl Bir Hayvandır? diye merak eden ve endişe ile öğrenmek isteyenlerin içini rahatlatıcı bilgiye ulaştım. Bu böceği inceleyen ve tetkiklerini yapan yetkililere göre insanlara zararı olmayan, kapı ve pencere pervazlarında dolaşan bitki özsuyu ile beslenen hayvanlar olduğunu öğrendim. Bu minik kırmızı böcekler, doğada “yonca akarı” ya da “clover mites” yada bilimsel adı da: Bryobia praetiosa olarak bilinirler.

Aşağıda yer alan ve benim penceremin mermer pervazlarında görülen kırmızı minik böcek yani Yonca Akarlarının fotoğraflarını çektim. Bir sabah uyandığımda penceremdeki mermer kısmında yoğun olarak bulunan ve ilk kez gördüğüm bu hayvanları sitemde yazma ihtiyacı hissettim. İlk kez karşıma çıkan bu minik böcekleri ilk gördüğüm gün, oldukça paniklemiştim. O günden beri hala pencereleri açmıyorum 😀 Gitmelerini bekliyorum.

Kırmızı Minik Böcek
Kırmızı Minik Böcek

İzmir’de son yıllarda NisanMayıs aylarında pencere ve balkonlarda yaygın olarak görülen bu hayvanların zararsız oldukları açıklandı.

İçeride, pencere pervazlarında, duvarlarda veya doğrudan pencerelerde gezinen bu küçük kırmızı böcekleri bulabilirsiniz . Dış cephede, dış cephe kaplamalarında, tuğla duvarlarda ve diğer dış yüzeylerde çok sayıda toplanmış binlercesini bulabilirsiniz.

Yonca Akarı Isırır mı?

Yonca Akarı Isırır mı

Isırmaz. Yonca Akarı ısırmamalarına veya sağlıkla ilgili sorunlara neden olmamalarına rağmen, yonca akarları sinirleri bozabilen hayvandır. Halıların ve perdelerin üzerinden geçerken ezilirlerse kırmızı bir leke bırakırlar.

Sadece leke bırakmalarından başka insana yada evdeki hayvanlara zararı olmaz. Ezildiği zaman kırmızı bir leke bırakır. Kısacası Yonca Akarı, insanları veya evcil hayvanları ısırmaz ve zararlı değildir.

Yonca Akarı Zararlı mıdır?

Yonca Akarı Zararlı mıdır

Uzmanlar, bitki özsuyu ile beslenen bu böcek türünün canlı vücuduna yapışmadığını ve insanlara hiçbir zararının olmadığını belirtiyor.

Yonca Akarı Zararlı mıdır? diye endişe ile yetkililere soran bir çok kişi yetkililerden aldığı yanıtlara göre bu hayvanların, hastalık bulaştırıcı olmadığı ve bu böceklerin bitki özsuyu ile beslendiğini ve insanlara hiçbir zararı olmadığını söylüyorlar.

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Haşere Birimi olarak hemde İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampusü’nde yapılan incelemelerde, yetkililer bu böcekler hakkında şu bilgiyi verdiler. “Bu böcekler, özellikle havaların ısınması ile birlikte bitkilerin yeşillenme döneminde ortaya çıkıyor. Açık havada dolaşıyor ve binaların pencere, kapı pervazlarında hareket ederek ev içlerine girmiyor. Kan emme organı yok ve canlı vücuduna yapışmıyor.” diyerek halkı bilgilendirdiler.

Yonca Akarı Nasıl Bir Hayvandır?

Yonca akarı diğer adı ile Bryobia praetiosa Koch, örümceklerin ve kenelerin küçük bir akrabasıdır. İlkbahar veya sonbaharda binlerce yonca akarı ortaya çıkar ve genellikle pencerelerin veya evin diğer alanlarının etrafında gezinirler. Yonca akarları, evleri istila eden diğer akar türlerindendir. Kırmızımsı yeşil renkleri ve uzun ön bacakları ile birbirlerinden ayrılırlar. Bu hayvanların ön bacakları vücut uzunluğundadır ve diğer bacakların neredeyse iki katı uzunluğundadır. Bu ayırt edici özellikler ancak bir büyüteç yardımıyla görülebilir çünkü çok minik hayvanlardır. Bu hayvanlar küçük haşerelerdir, yetişkinleri küçük bir toplu iğne başı büyüklüğündedir, renkleri değişkendir (yeşil veya sarı) ve koyu pigmentli benekleri vardır.

Yonca akarları genellikle sıcaklığın makul olduğu ilkbahar ve sonbaharda aktiftir. Genellikle yaz ve kış aylarında aşırı sıcaklıklar sırasında inaktiftirler. 0,75 mm uzunluğundadırlar. Yetişkin yonca akarları, bitkileri istila eden daha büyük akarlardan biridir. 0,75 mm uzunluğunda, kırmızımsı veya yeşilimsi renktedirler ve oldukça uzun bir çift ilk bacağa sahiptirler. Bu böcekler kuru alanları sevdikleri için evlerin pencere çerçevelerinde ve duvardaki çatlaklarda daha çok bulunuyorlar.

Yonca Akarları Minik Kırmızı Böcekler Zararlı mıdır?

Yonca akarları, insanları veya evcil hayvanları ısırmaz ve eve veya mobilyalara zarar vermez, ancak ezildiklerinde açık renkli duvarları, halıları, kumaşları veya kağıtları lekeleyebilirler.

Kırmızı Böcekler
Kırmızı Böcekler

Kırmızı örümcekler ezildikleri zaman arkalarında kırmızı bir leke bırakıyorlar ve ayrıca yapraklardan meyve suyu ve bitki hücrelerini emdikleri için bahçe yapraklarına da zarar veriyorlar.

Yonca Akarı Ne İle Beslenir?

Yonca akarları bitki besleyicileridir ve bitki sularını emerek besin alırlar. Genellikle yoncaları ve gür ve sağlıklı çimler tercih ederler ama aynı zamanda bazı süs çalıları ve ağaçlarıyla, yabani otlarla beslenirler.

Yonca akarları yumurtlar mı? Yonca Akarı Yumurtaları

Kırmızı örümcekler olarakda adlandırılan bu böcekler, yaz aylarında çok hızlı üreme yeteneğine sahip ve havaların soğumaya başlamasıyla birlikte, kış uykusuna yatmak ve genellikle evlere sızmak için daha kuru alanlar aramaya eğilimliler.

Yonca akarları yumurtlar mı
Yonca akarları yumurtlar mı

Dişi yonca akarları, nispeten kuru kaldıkları çatlaklar ve yarıklar gibi korunan alanlara parlak kırmızı yumurtalar bırakır. Yumurtalar ilkbaharda açılır ve sıcaklıklar 70 ila 85 derece F arasında olduğunda düşer. Ortaya çıkan yavrular, genetik olarak anne ile aynıdır. Yonca akarları, yumurtadan çıktıktan hemen sonra bitki sularıyla beslenmeye başlar. Yonca Akarı, dört gelişim aşamasından geçerler: Larva, protonimf, deutonimf ve yetişkin. Sadece yetişkinler yumurta bırakır. Yonca akarları sadece birkaç hafta yaşarlar. Genellikle yılda beş veya altı nesil yumurtadan çıkar.

Yonca akarları kış boyunca hareketsizdirler.

İlkbaharda, beslenme ve yumurtlama sıcaklık 85 F dereceye ulaşana kadar artar. Sıcaklıklar 85 F derecenin üzerine çıktığında yetişkinler ve yumurtalar uykudadır. Sonbaharda daha düşük sıcaklıklar geri döndüğünde, yumurtalar çatlar ve beslenme ve yumurtlama faaliyetleri kış. Yetişkin akarlar ve yumurtalar, korunan alanlarda kışı geçirir. Yonca akarları genellikle kış boyunca hareketsiz kalır, ancak kışın sonları ve ilkbaharın başlarındaki kısa süreli sıcak havalarda aktif hale gelebilir.

Sıcak yaz havalarında, yonca akarları yumurta bırakarak gizli hale geliyor. Bu yumurtalar genellikle bir evin dış cephesindeki veya duvarların arasındaki çatlaklara ve yarıklara yerleşiyor.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız