Muzun Faydaları Nelerdir? Aç Karnına Yenir mi? Günde Kaç Tane
Muzun faydaları nelerdir? Muz denildi mi sevmeyen yoktur? Diğer meyvelerin aksine, muz toplandıktan sonra da olgunlaşmya devam eder. Muzun olgunlaşmasını istemiyorsanız soğuk yerde muhafaza edebilirsiniz. Bu durum muzun olgunlaşmasını sona erdirecektir. Daha sonra muz, sıcak ortama dahi konulsa olgunlaşma işlemi olmayacaktır. Kan basıncını düşürmeye yarayan muzun faydaları nelerdir? Aç karnına yenir mi, zararları nelerdir? hepsini inceleyelim.
Muzun Faydaları, Yararları Nelerdir?
Muz, lif, potasyum, folat (Folat: Folik asit B grubundan bir vitamindir.) ve C vitamini gibi antioksidanlar içerir. Bunların hepsi kalp sağlığını destekler. Muz lif içerdiğinden orta boy muz, bir yetişkinin günlük lif ihtiyacının yaklaşık %10’unu karşılar. İshal olan kişilere muz yemeleri önerildiği için ishale iyi gelmektedir. Çünkü muz kabızlık yapar. Ayrıca ishal, vücutta potasyum ve su kaybına yol açtığı için muzda bulunan potasyum ve su bulunması ishalde kaybedilen besinlerin yerini alır.
Muz, hafızayı korumaya, kişinin öğrenme ve hatırlama yeteneğini artırmaya ve ruh halini düzenlemeye yardımcı olabilecek bir amino asit olan Triptofan içerir. Bu yüzden muzun hafızaya yararı bulunmaktadır.
Muzda bulunan potasyum kasların iyi çalışmasına yardımcı olur. Kalbin düzenli atmasına yardımcı olur. Orta boy muzda 422 miligram (mg) potasyum bulunur, vitamin, antioksidan ve lif açısından çok zengindir.
Muzun güzellikten tutunda sağlığımız açısından da bir çok yararları vardır. Muz cildimize çok iyi gelir, cildi parlatır. Muzun faydaları nelerdir maddeler halinde yazalım.
- Cilde iyi gelir.
- Bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
- Enerji verir, Enerjiniz düşükken yenecek olan 1 tane muz enerjinizin yükselmesine sebep olur. Spor antremanından önce muz yemek enerjik olmanızı sağlar.
- Muz tok tutar. Uzun süre tok kalmanızı sağlar.
- Kemiklere iyi gelmektedir.
- Kalbe iyi gelir.
- Mutluluk hissi verir.
- Zatıflamaya yardımcı olur. (Uzun süre tokluk hişssettirdiğinden.)
- Mide rahatsızlığına iyi gelerek mide hastalıklarını dindirir.
Muzun Zararları Nelerdir?
Muzun sağlık açısından zararı bulunmamaktadır. Besin uzmanları muzun günde 1 tane tüketilmesini uygun görmüşlerdir. Muzun aşırı tüketilmesi sağlık açısından olumsuz etkilere sebep olabilir Aşırı muz tüketimi yetişkinlerde kalp krizi ve düzensiz nabız atışları olur. Dişlerinde sorun olanlarda ise dişlerin çürrümesine yol açacağı belirtiliyor. Akşam yemeğinden sonra muz yemek bağırsaklardan dolayı biraz rahatsızlık verebilir. Hazımsızlığa sebep olabileceğini söyleyen beslenme uzmanları akşam yemeğinden sonra muz yenmemesi gerektiğini belirtiyorlar.
Aç Karnına Muz Yenir mi?
Aç karnına muz yenir mi? Beslenme uzmanları aç karnına muz yemenin halsizlik vereceğini söylemekteler. Uyku hali verdiğini belirten besin uzmanları aç karnına muz yemeyi önermemektedirler.
Muz Nerede Yetişir?
Muz nerede yetişir? Muz her ilklimde yetiştirilemez. Muz sıcak ve nem olan ülkelerde yetişir. Sıcaklığı -2 veya -3’ün altında olan ilklimler4de muz yetişmez. Muzun yetişmesi için oprak yapısının humus bakımından zengin, kumlu ve killi olması gerekir. Ayrıca toprağın geçirgen toprak olması muz yetiştirilmesi için önem taşımaktadır. Muz toprağın pH derecesinin 6 veya 7 olduğu yerlerde daha verimli yetişmektedir.
Güney Yarım Küre’de bulunan tüm ülkelerde yetiştirilir. Bunların başında Hindistan, Ekvator, Meksika, Mısır gibi ülkelerde muz yetiştiriciliği çok olmaktadır. Muz ağırlıklı olarak Asya, Latin Amerika ve Afrika’da ve Çin ülkelerinde de yetiştirilmektedir.
Türkiye’ de Muz Yetişir mi?
Evet. Türkiye’ de muz yetişir. Türkiye’ de yetiştirilen muz sıcak bölge olan Akdeniz bölgemizde yetiştirilir. Türkiye’ de ise muz yetiştiriciliğinin yapıldığı iller Antalya, Anamur, Mersin, Alanya, Bozyazı, Gazipaşa’dır. Türkiye’de en yoğun muz yetiştirilen ve muzuyla ünlü olan ilimiz Anamur‘dur.
Kış meyvesi olan muz, Mart ve Mayıs aylarında muz yetiştirilmeye başlanır. Sonbaharda başlanan muz yetiştirmesi, ilkhabar aylarına kadar hasat alma işlemi sürer. Muz en çok ekim, kasım, aralık, ocak, şubat ve mart aylarında tüketilir. Muz çok bakım gerektiren bir meyvedir.
Muz Buzdolabına Konur mu?
Hemen tüketilmeyecekse muz buzdolabına konur. Buzdolabına konacak muzun olgunlaşmış olması gerekir. Yeşil olgunlaşmamız muz, buzdolabına konulmaz. Olgunlaşmamış muzu buzdolabına koymak iyi değildir. Muzun olgunlaşmasını engellemiş olacaksınız. Daha sonra oda sıcaklığında bekletseniz bile yine de olgunlaşmasını sağlayamazsınız. Muzların kararmaması için oda sıcaklığında saklanmalıdır. Kapalı bir kutuda muz saklanmamalıdır. Bu muzun hemen olgunlaşmasına ve kararmasına sebep olur. Sadece uzun ömürlü saklamak için buzdolabını tercih etmelisiniz. Fakat muz sıcak ilklim meyvesi olduğu için oda sıcaklığında saklamanız önerilir.
Muz alırken uzun süre evde bekletecekseniz onları yeşil iken almanız daha akıllıcadır. Oda sıcaklığında bulundurduğunuz muz, zamanla olgunlaşacaktır ve tam yenilme kıvamına gelecektir.
Muzun kararması nasıl önlenir?
Muzun kararması nasıl önlenir? Muzun sapını folyo ile örterseniz kararmasını uzun bir süre önlemiş olursunuz. Streç film ile de saplarını sarmanız yine kararmasını uzun süre önlemiş olacaksınız.
Kararmış muz yenir mi?
Kararmış muz yenir. Aşırı olgunlaşmıştır ama yenmesinde sakınca yoktur. Aşırı olgunlaşmış bir muz, kişinin vücudundaki hücre hasarını önlemede veya geciktirmede faydalı olan antioksidanlar açısından zengindir. Bu da hastalık riskini azaltır. Aynı zamanda bağışıklık sistemimizi de geliştirir.
Muz olgunlaştıkça, içindeki nişastalı karbonhidratlar serbest şekerlere dönüşerek bu muzların sindirimini kolaylaştırır. Yeşil muz ise sindirimi zor nişastalar içerir.
Muz çok olgunlaştığında kabuğu birkaç ton koyulaşır. Kabuğundaki koyu lekeler, kanserli ve anormal hücreleri öldürebilen bir madde olan Tümör Nekroz Faktörü’nü (TNF) oluşturur. Bu yüzden muzun kararmış hali ile yenilmesi kanserle savaşmaya yardımcı olur.
Olgunlaşmış bir muz, antasit olarak çalışır. Muzun pürüzsüz dokusu mide duvarlarını kaplar ve onu zararlı asitlerden ve tahrişten korur.