Nargile Nedir? Zararları Nelerdir?
Nargile nedir? Nargile, karnı geniş ve boyun kısmı dar olan ve görüntü itibari ile geniş bir sürahiyi andıran gövdesi ile, Marpuç ve Lüle bölümlerinden oluşan, Tömbeki denilen tütünün dumanının sudan geçirilip, içilmesine yardımcı olan bir tütün içme aracıdır.
Nargile, içilmesi ne kadar keyif versede sağlığa zararı vardır.
Nargilenin Tarihi
Tütünün ilk bulunduğu zamanlar M.Ö. ‘dir. Ve insanoğlu tütünü ilk önce yapraklarını yakarak ibadet etmek için kullanırlardı.
Daha sonra tütün yaprakları insanoğluna keyif verdiği keşfedilince de o günden beri artık tütünü insanoğlu yakmak için değil keyif amacıyla kullanır oldu.
Zamanla tüm medeniyetler tütünü farklı şekillendirdiler. Bazen pipo, bazen sigara, bazen puro ve bazende ağızda çiğnenerek çeşitli tüketme biçimleri uygulandı. Bunlardan bir diğeri de Nargile oldu.
Nargileyi Kim icat etti, buldu?
Tütünün nargile olarak tüketilmeye başlanmasının nasıl olduğunu ve Nargileyi kim buldu diye merak edenlerimiz olursa Nargile ilk Hintlilerin sayesinde bulunmuştur.
Hintliler, Hindistan cevizinin dışında ki tabakayı yakıp, hindistan cevizinin içine soktukları bir kamış sayesinde Nargile bulunmuş oldu. Hintlilerin buldukları bu yöntemle artık Nargile bir kültür biçimine dönüştü. Nargile Rajasthan ve Gujarat eyaletlerin de icat edildi.
Nargileyi icat eden kişi 16. yüzyılda, Hintli İmparator Akbar’ın mahkemesinde ki İranlı doktor olan Abul-Fath Gilani (d.1588)’ dur. Tütün dumanını arındırmak için yaptığı çalışmalarda Abul-Fath Gilani Nargileyi bulmuş oldu. İlk zamanlar Nargile soylular arasında popüler oldu. Daha sonra da Hint aristokrasisinin bir sembolü olmuştur.
Nargile gün geldi o öylesine değer buldu ki vefat eden kişi miras olarak torunlarına nargilesini bırakır oldu. Padişahların başucunda yerini alan nargile bazen ara ara gözden düşse de yine hatırlanarak o ilgi dönemlerine dönüp kaybettiği değeri hep kazandı. Hatta günümüzde de Nargile salonları açılır oldu, insanlar evlerinde nargile tüketmeye başladılar.
Nargile, Farsça da hindistan cevizi denen “nargil” kelimesinden türetilerek gelmiştir. Doğu kültürünü yansıtan en önemli bir kültür abidesi olarak yerini almıştır.
Nargile Hindistan’ da Hintliler tarafından hindistan cevizinin içine kamış sokularak bulunmasının ardından, günümüz de porselen ve bronz gövdeler kullanılarak içimi sağlanmaktadır. Ardından Çini ve Gümüş Cam Gövdesi olan Nargileler üretilmeye başlandı. Araştırmacıların, nargilenin “sohbet medeniyeti” olarak tanımladığı nargile, dumanını içine çekip sonra da bu dumanı göğe savurmak suretiyle içiliyor.
Muhabbetlerin, vazgeçilmez keyif aracı olan bu nargile günümüze kadar aynı şekilde içilerek misyonunu korumaya devam ediyor.
Nargilenin bilindiği oldukça ünlü bir deyimi vardır. Bunu nargile içen çok kişi bilir. Bu deyim “Bu meret zamansızların işi”olarak geçer. Bunun anlamı şudur. Nargile o kadar uzun sürelerde içilir ki takriben 2 saati bulur. Bu zaman zarfında zaten çok derin muhabbetler olacağı için bu yüzden Nargile muhabbet erbabı kişilerin baş tacı olmuştur.
Nargile Nasıl Hazırlanır? Nargile’ nin Hazırlanışı
Nargile çok keyifli olmasına karşın çok zahmetlidir hazırlanışı. Çok keyifli diyoruz ama bazı insanlara göre keyif değişir. Bazı kişiler Nargile kokusunu bile sevmezler. Bu yüzden kişiye göre değişir. Biz nargile içmekten keyif alanları kastederek yazımıza devam ediyoruz. Sizlere detaylı bir şekilde Nargile Nasıl Hazırlanır yazdık. Buyrun.
Nargilenin hazırlanışı:
Tüm nargile takımının temiz olduğundan emin olalım. Nargile şişesine yeterince suyu koyalım. Bu suyu iyi ayarlamak lazımdır.
Suyu derin içine bıraktığımız da dalacağı kadar yüksek olmalı. Üst kısımda ise dumanın dolaşacağı kadar boşluk bırakılmalıdır. Suya katkı olarak iyi tad vermesi için sütte koyabilirsiniz. Fakat süt koyacaksanız tütününüz cappucinolu veya benzeri tütün olmalıdır.
Süt yoğunluğu sudan fazla olduğu için tütünü çok daha fazla süzecek ve yumuşatacaktır.
Peki şişeye sütü ne kadar koymalıyız? Sütü şişeye bir bardak olacak şekilde koymalıyız ki köpürmesi engellensin. Fazla süt koymak köpürmeye sebep olur. Şişenizin içine bir kaç küp buz da koyabilirsiniz. 8-10 küp kadar.
Suyumuzu da hallettikten sonra ser borusunun su içinde kalan kısmının 2-3 cm olmasına dikkat edin.
Mapuç’ u ser yuvasına hava boşluğu olmamasına dikkat ederek özenle takın. (SER: Nargilenin ana gövdesidir.) Marpuç’ u nargile deve boynuna takarken silikon conta ya da kağıt kullanın. Çünkü Marpuç’ a yapılan bantlar Marpuç’ a zarar verebilir. Ahşap Marpuç kullandığınız da bant kullanırsanız bu Marpuç’ unuza zarar verecektir. Deve boynuna takılan ahşap Marpuç zamanla nemlenecektir. Nemlenen bu kısım bantlandığında ise çok çabuk bozulacaktır. Ahşap Marpuç kullanıyorsanız, bu yüzden bant yerine nem sızdırmayan maddelerden kullanmanız önerilir.
Nargilenin üzerinde olan tepsiyi yerleştirin. Tepsi közlerin etrafa saçılmasını önleyecektir.
Ser’ in ucunu kapatarak Nargilenizden bir hava çekin. Eğer suda kabarcıklatr oluşursa bu nargilenin hava aldığını gösterir. Sıkıştırma, vida yerlerini kontrol ederek tekrar deneyin.
Özel tütünlerinizi tütün haznesine tam olarak dolacak şekilde özenle yerleştirin. Tütününüzü koyarken asla aşırı şekilde bastırmayın. Tütünler sık olmamalıdır. Tütünleri üst üste gelecek biçimdede koymayın. Tütünlerin Lüle’ ye konma işlemi çok önemlidir gelişi güzel yaymayın. Tütünleri seyrek ve hafif olarak Lüle’ ye yerleştirin.
Tütünü yerleştirdikten sonra üzerini nargile folyosu ile örtün. Folyo derken günlük hayatta kullandığımız folyo olarak düşünülmesin. Nargile için özel olarak üretilen bir folyodur. Oldukça kalındır. Folyoyu hava almayacak şekilde kapatın. Folyoya nargile maşasının ucunda ki iğneler yardımı ile minik delikler açın. Bunun için kürdan da kullanabilirsiniz.
Kürdanla da minik delikler açabilirsiniz. 15 adet kadar delik yeterlidir. Lülenin kenarlarından iç kısımlara doğru daha fazla olarak delin. Daha sonra Ser‘ in üst kısmına koyun. Yani Lüle’ nin kenarlarında daha az ama ortalara doğru daha fazla delik olmalı.
Yanan kömür közlerini bu folyonun üzerine koyun. Közler çok olmamalıdır. Ufak köz tercih edin. Çok fazla köz Nargilenin yanmasına sebep olur. Bu da içimde acı bir tad oluşturur. İlk başlarda 3 parça kömür daha sonra 2 parça kömür közü yeterlidir. Kömür közleri konulduktan sonra Nargilenizi 3-5 dakika sonra içebilirsiniz. Nargilenin tam verime gelme zamanı ise 10 dakikadır.
Nargile Kullanımından Sonra Yapılması Gerekenler Nelerdir?
- Nargilenizi içtikten sonra mutlaka yıkayınız.
- Lüle de kullanılan folyoyu ve kömürleri atın.
- Lüle ve tepsiyi yıkayın.
- Ser’ i ve Marpuç’ unuzu çıkarın.
- Nargile şişesinin içinde ki suyu dökün. Şişe ile Ser’ i mutlaka yıkayın. Çünkü diğer kullanımda temiz olarak kullanmak daha doğrudur. Ayrıca nargileyi temiz kullanmak, nargileden daha iyi tad almanızı sağlar.
NARGİLE TERİMLERİNİ TANIYALIM
Nargile’ nin hazırlanışı şu aşamalardan olur. Rüle, Ser, Marpuç ve Şişe. Bunlar nargile terimleridir. Rüle tütünün konulduğu bölüm, Ser ise nargilenin uzun olan gövdesinin ismi, içinde dumanın filtre edilmesini sağlayan, su olan ve fokurdama seslerinin geldiği bölüme de Şişe denir. Şişeden dumanı içe çekilmesini sağlayan ve ağıza ulaşmasına sebep olan hortumun ismi ise Marpuç‘ tur.
Tömbeki Nedir?
Nargile’ nin hazırlanışında en büyük etken tütündür. Bu tütüne Tömbeki denir. Tömbeki kıyılıp gece ıslatılıp üzerine havlu örtülerek öylece dinlendirilir. İyi dövülen ve ıslatılarak havlu örtülüp dinlendirilen tütün, nargilenin iyi olmasında en önemli unsurdur. Bu tavının iyi olması nargilenin iyi olmasını getirir. Bir süre suyun içinde bekletilen tömbeki, dikkatli ve itinalı biçimde Lüle‘ ye sarılıyor.
Servis edilmeden önce bu suyu sıkılarak Rüle’ ye konuyor. (Tütünün konulacağı yer.) Çelikden oluşan şişler aracılığıyla bu tütün tam orta yerinden deliniyor. Rüle’ ye yerleştirilmesinin ardından tömbeki, kalın damarları alınmış ve ikiye bölünenerek ıslatılmış tütün yaprağına itina ile sarılıyor.
Bu tütüne sarılan tömbeki Ser‘ e yerleştirilip Pırnal adı verilen meşe ağacının kömüründen elde edilen Köz‘ le yakılıyor. Uzun ve zaman alan bu yöntemler yüzünden Nargile’ nin hazırlanışı zahmetli ve zordur.
Sipsi
Sonradan eklenen bu ek sayesinde nargile daha ekonomik olması sağlandı. Bu ek Marpuç’ a takılıp içmek isteyen kişilere takdim ediliyor.
Ağır İçmek Gerek
Nargile’ nin içimi ağır olur. Yavaş yavaş keyif alarak içilir. Her kişinin içme şekli ayrı olsada nargilenin tek benzer noktası yavaş yavaş saate yayarak içilmesidir.
Nargile İçme Tekniği Nedir?
Nargile nefes alır gibi içe çekilerek içilir. Nefes alır gibi çekmenin sebebi şişe içindeki suyun fokurdaması, tütünün yanması içindir. Nargile İçme Tekniği Göbekten ve Göğüsden olmak üzere 2 yöntemle içilir.
Göğüsden içmek yorucudur. Bu yüzden göbekden içiliyor. Göbekden içilme yöntemi, duman diyaframa gönderiliyor ve oradan duman mideye gidip ve ardından havaya üfleniyor.
Dumanın her biçimi zararlı olduğu için Nargile’ ninde içilmesini tavsiye etmiyoruz.
Nargile’ nin Raconu Nedir?
Her yerin her ortamın bir görgüsü, raconu vardır. Nargile’ nin raconu olmaz mı? Tabii ki de vardır. Peki bu Nargile’ nin raconu nedir? Hemen yazalım.
- Nargile havadar ve sessiz sakin bir ortamda içilmelidir.
- Nargile içerken yüksek ses çıkarmak, sukunet ve sessizliği bozarak konuşmak Nargile raconunu bozar.
- Asla Nargile ateşinden sigara yakılmaz. Eğer sigara yakmak kaçınılmazsa ve ateş yoksa o zaman mutlaka kömür közü bir maşa ile tutularak alınıp sigara öyle yakılmalıdır.
- Nargile yüksek yere konmaz. Kendinizden ve etrafındaki başka nargilelerden asla yüksekte olmamalıdır. Büyük görgüsüzlük olarak adlandırılır.
- Bir arkadaşınızla Nargile’ yi paylaşıyorsanız mutlaka Sipsi kullanmalısınız.
- Arkadaşınıza Nargile ikram ettinizse Nargile’ nin Marpuç’ u asla uzatılıp eline verilmemelidir. Masaya bırakılmalı, arkadaşınız içeceği zaman masadan kendi almalıdır.
Nargile’ nin Zararları Nelerdir?
Halk inanışına göre Nargileniz çok içilmediği için sigaradan daha az zararı olduğu söylenir. Bu düşünce yanlıştır. Nargile sigaradan daha çok zararlı ve arada bile içilse bir sigaradan ka ta fazla nikotin vücuda girdiği yapılan araştırmalar sonucu kesin bulgularla kanıtlanmıştır. Nargile’ nin Zararları Nelerdir kısaca görelim.
Bağımlılık yapan nargilenin içilmemesi tavsiye edilir.
https://www.youtube.com/watch?v=4qN0e_UPP90
BU HABERDE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR