Nomofobi Nedir? Nomofobi Belirtileri Nelerdir?
Teknolojinin hayatımıza iyice girmesi ile hepimiz birer Nomofobi olma yolunda ilerliyoruz. Nomofobi nedir? Nomofobi belirtileri nelerdir? Detayları ile paylaşalım. Nomofobi gittikçe ilerleyen tehlikeli durumlar alabilen telefonsuz kalma rahatsızlığıdır.
Nomofobi Nedir?
Günümüzde elimizden hiç düşürmediğimiz cep telefonsuz kalma korkusudur. Diğer bir adıyla cep telefonu ile iletişim kuramama, iletişimden kopma korkusudur. Avrupa ülkesinde intiharlara bile sürükleyen bir rahatsızlık olarak adlandırılıyor. İngilizce anlamı ‘No mobile phobia’ olan ve ilk kelimelerinden türetilerek Nomofobi adı konulan bu rahatsızlık genellikle gençler arasında daha sık görülmeye başlandı.
Akıllı telefonların yaygınlaşması ile elimizden düşürmediğimiz sürekli yanımıza tuttuğumuz akıllı telefonlar aslında farkında olmadan bağımlılık yaratmışlardır. Elimizin hemen altında internet atacılığı ile herhangi bir bilgiye anında ulaşmanın rahatlığı bizi cep telefonlarına ve internete bağımlı hale getirmiştir. Yapay zekanın cep telefonlarınada kullanımını ekleyen üreticiler akılı telefonlar ile bir çok işlemlerimizi gerçekleştirme olanağına kavuşturdular. Sesli komutlarla istediğimiz görevleri yapmasını belirttiğimiz asistanlar bizi farkında olmadan onlarsız yaşayamama korkusuna dönüştürdüler.
Cep telefonsuz kalma ya da cep telefonu ile iletişimi sağlayamama korkusu olan Nomofobi bizde var mı? Diğer bir deyişle bizde farkında olmadan Nomofobimiyiz? Bunu anlamak için hemen Nomofobi Belirtileri Nedir? yazalım.
Nomofobi Belirtileri Nedir?
Nomofobimiyiz değil mi anlamak için bazı özellikler tespit edilmiştir. Eğer aşağıda ki özellikler sizde de varsa nomofobi yolunda ilerliyorsunuz demektir.
- Akıllı telefonunuz yanınızda değilse içinizde boşluk duygusu hissediyorsanız, kendinizi telefonsuz eksikmiş gibi görüyorsanız.
- Telefonunuz yanınızda iken sürekli sık sık telefonu kontrol etme durumu,
- Telefonunuzun şarjı bittiğinde kendinizi kötü hissetme ve inanılmaz rahatsızlık duyma,
- Telefonunuzun birdenbire arızalanması ve onu kullanamıyacağınız korkusu duymak,
- Telefonu bir yerde unuttuğunuzu düşünüp telefonunuza ulaşamayacağınız, dolayısı ile onu kullanamayacağınız endişesini yaşamak,
- Telefonunuz yanınızda olmadığı zaman başınızın dönmesi, büyük endişe, kap çarpıntısı, mide krampları ve nefes alma zorluğu gibi belirtiler hissetme.
Bu tür belirtilerin olması aslında cep telefonlarına karşı bağımlı olunduğu belirtiliyor. Diğer bağımlılık durumları gibi cep telefonu bağımlılığında kötü olduğunu ve kişilerin daha az kullanmaya yönelme çalışmaları yaptığı saptanmıştır.
Nasıl diğer zararlı bağımlılık yapan alışkanlıkları bırakma eğilimine giriliyorsa, tıpkı cep telefonu içinde azaltma, cep telefonu kullanımdan kendini uzaklaştırma çalışmaları yapılıyor. Modern çağ hastalıkları gibi nomofobi’ nin de modern çağ fobisi diye adlandırılmıştır. Cep telefonuna ulaşamama endişesi aslında yanlızlık çekme ve korku duyguları yüzünden gün ışığına çıkmıştır.
Nomofobi rahatsızlığına en çok 15-25 yaş arasındaki gençler arasında görülmektedir. Ergenlik çağındaki çocuklarda cep telefonu ve internet bağımlılığı yüzünden okula gitmeyi reddetme eğilimleri gözükmüştür.
Kişilerin akıllı telefonları ile uyuma alışkanlıkları edinmesi, bağımlılığı arttıran sebepler içinde geliyor.
Her şeyin normali iyidir. Aşırıya kaçmamak şartı ile kendimizi bilinçlendirerek, kendimize bu algıyı yaratarak yeni modern bağımlılık yapacak durumlardan kaçmamız gerekiyor. Doğru ve güzel kullanım bizi başarıya götürecektir. Bu yüzden kendimizi cep telefonuna bağımlı olmayı sağlamaması için kendi aklımızı kullancağız ve kendimizi kaptırmayacağız.