Olay yeri inceleme ekibi olayı nasıl çözüyor? Hangi elektronik araçları kullanılıyor?
Olay yeri inceleme ekibi, cinayet, hırsızlık ya da şiddet olaylarında ilk önce olay yerine giden uzman kişilerdir. Mağdur olanın yanına ya da bir adli olayda olay yerine giden Olay Yeri İnceleme Ekibi Olayı Nasıl Çözüyor? Olay Yeri İnceleme Ekibi Hangi Elektronilk Araçları Kullanıyor?
İyi bir eğitim alan ve uzman ekiplerden oluşan olay yeri inceleme ekibi, geceli gündüzlü titizlikle çalışarak olayları başarı içinde çözüyor. Olay yerini sistematik ve bilimsel yöntemlerle inceleyerek, dikkatlice delillerin tespit edilmesi ve belgelenmesini sağlayan ve bunları kendi parmak izleri değmeden titizlikle poşetlere koyarak toplanmasını sağlayan uzman kişilerdir. Toplanan delillerin transferini sağlayan bu konuda çok iyi eğitim almış, teknik bilgi ve donanıma sahip kişilerdir. Bu kişilerden oluşan topluluğa ise Olay Yeri İnceleme Ekibi denir. Peki, olayların çözülmesinde, olay yeri ekibi hangi araçları kullanıyor?
Olay Yeri İnceleme Ekibi Olayı Nasıl Çözüyor?
Olay yerine giden ekip, titizlikle numune alıyor. Kimyasal, biyolojik ve fiziksel bulguları topluyor. Eğer toplanan delil denen bulgular yeterliyse kullandıkları yerli üretim kriminal araçlarla, olayı olay yerinde anında aydınlatıyorlar. Olay yerindeki araçların içinde, her türlü laboratuvar özelliği ve araçları bulunmaktadır. Araçların içerisinde kimyasal incelemeler yapılabiliyor. Parmak izi ve balistik incelemeler kolaylıkla araçların içinde incelenerek, analiz ediliyor. Çok donanımlı araçlara sahip olan Olay Yeri İnceleme Ekibi, kendi bilgileri de eklenince olayları kolaylıkla çözümlüyorlar.
“Yerli üretim araçlarla olaylar yerinde çözülüyor”
Şayet olay yerinde ki araçlarla parmak izi geliştirmenin mümkün olmadığı deliller varsa bulguların zarar görmemesi için özel bir torbaya konularak laboratuvarlara gönderiliyor. Delil incelemelerinde, yerli ve milli olarak üretilen ninitrin ve süperguluğ kabinleri de kullanılıyor.
Olay Yeri İnceleme Ekibi Hangi Elektronik Araçları Kullanılıyor?
Parmak izi geliştirme laboratuvarlarında parmak izleri, kimyasal yöntemlerle iyice geliştirildikten sonra fotoğraflanarak arşiv araştırması yapılmak üzere Otomatik Parmak İzi Teşhis Sistemine (APFIS) gönderiliyor. APFIS sistemi nedir? dersek APFIS sistemi, Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüklerinde yer alan otomatik parmak izi teşhis sistemidir. Burada arşivden kişinin parmak izi yine milli ve yerli elektronik araçlarla taranarak kimlik tespiti yapılıyor.
Lazer sistemi ile atışın nereden yapıldığı belirleniyor.
Atışlar Lazer Sistemi ile belirleniyor
Ateşli silah kullanılan olaylarda lazer sistemi ile tekrar atış yeniden yapılandırılıyor. Amaç ise atışın yerden yüksekliğini belirlemek ve istikametini öğrenmek için yapılıyor. Prompt çubuklar delikler üzerine yerleştiriliyor. Çubuklar tam olarak oraya oturtulduğu zaman istikamet olarak direkt atış açığını veriyor. Açılan deliklerin sayısı kadar prompt çubuklar yerleştiriliyor. Lazer ışınlarının ilerde kesişmiş olduğu nokta, atışın oradan çıktığı bilgisini veriyor. Bu sistemle atışın istikamet ve yüksekliği belirleniyor. Atışın nereden ve ne kadar uzaklıkta olduğu lazer sistemi sayesinde biliniyor.
Delil analizi sonrasında uzmanlık raporu oluşturulup rapor asayiş birimlerine gönderiliyor. Suçlular yakalanıp adalete teslim ediliyor.
Olay Yeri İnceleme Ekibi Kimlerden Oluşur?
Olay yerine ilk giden ekip, kişi veya kişiler veya soruşturma ekibi olayı çözmek, suçluları bulmak için ve adalete teslim etmek için savcı adına olayı araştırıp, savcıya delil sunacak ekiptir. Bu ekip polis, jandarma asker, olay yeri inceleme ekibi ve adli tıp uzmanlarından oluşur. Olay Yeri İnceleme Ekibi Kimlerden Oluşur? dersek çok iyi eğitimden geçip uzmanlaşan, tücrübeli ve her türlü bilgi, beceri, dijital ve teknoloji donanımına sahip kişilerden oluşur.