Orangutan Nasıl Hayvandır, Türleri ve Özellikleri Nelerdir?

Orangutan Nasıl Hayvandır? Kendine özgü kırmızı kürkleriyle tanınan orangutanlar, ağaçta yaşayan, dünyanın en büyük memelileridir. Zamanlarının çoğunu ağaçlarda geçirir. Uzun, güçlü kollar ve kavrayan eller ve ayaklar, dallar arasında hareket etmelerini sağlar. Yetişkin orangutan erkeklerin ağırlığı 50 ila 90 kilogram ve boyları da 1.25 ila 1.5 metre arasındadır. Yetişkin orangutan dişiler ise 30 ila 50 kilogram arasında bir ağırlığa sahiptir ve yaklaşık 1 metredirler. Orangutanların vücutlarına eşit olmayan şekilde dağılmış uzun, seyrek turuncu veya kırmızımsı saçları vardır. İçbükey yüzlerde büyük çeneleri ve basık burunları vardır. Hayvanların dünyası çok gizemli ve tehlikelerden oluşabiliyor.

Orangutanlar, genlerimizin %96,4’ünü paylaşıyor ve oldukça zeki yaratıklardır. Yaşamlarını yükseklerde yağmur ormanlarında geçiren büyük, nazik, pas renkli maymunlar olan orangutanlar gizemli hayvanlardır. Gizemli olmalarının sebebi yalnız yaşarlar ve yanlarında yaşayan yerli halk dışında nadiren görülürler.

Orangutan Nasıl Hayvandır?

Orangutan adı Malay dilinde “ormanın adamı” anlamına gelir. Orangutanlar, ova ormanlarında yalnız yaşayarak yaşamlarını sürdürürler. Geceleri uyumak ve gündüzleri dinlenmek için bitki örtüsü ağaçlarında yuva yaparlar. Yetişkin erkek orangutanlar 200 pound ağırlığa kadar çıkabilir. Yüksek sesli konuşmalar yapmak için kullanılan bir boğaz kesesi vardır.

Erkek ve dişi orangutanları genellikle onlara bakarak ayırt edebilirsiniz. Erkeklerde ve dişilerde, yetişkin erkeklerde çok büyük olan sarkık boğaz keseleri vardır. Yetişkin erkeklerin derin göğüsleri ve kadınlardan çok daha uzun vücut tüyleri vardır. Erkekler ayrıca tipik olarak genetik uygunluk gösteren ve uzun çağrılarını artıran büyük yanak pedleri geliştirir.

Orangutan Nasıl Hayvandır?

Orangutanlar kol kola atabilir, el sallanabilir. Ancak normalde büyük ağaçların arasında tırmanarak ve yürüyerek dikkatli bir şekilde hareket ederler. Bu, ağırlıklarını dallar arasında dağıtmalarını sağlar. Orangutanlar bazen uzun mesafelere giderken yerde yürüyerek giderler. Çünkü uygun büyüklükteki dallar her zaman mevcut olmayabilir. Yerdeyken dört uzvunu da kullanırlar, kendilerini sıkılı yumruklarının yanlarından desteklerler veya bazen iki ayak üzerinde dik olarak yürürler. Orangutanlar ayrıca başka bir yerde yiyecek ve su bulma ihtiyacı olduğunda, örneğin kuraklık veya yangın gibi durumlarda aşağı inerler.

Orangutan Türleri Nelerdir? Orangutanlar Kaç Türlüdür?

Orangutanlar Kaç Türdür?

Orangutan, Primates takımının Hominidae familyasına dahil olan bir cinstir ve üç türü içerir. Bornean, Sumatra ve yeni keşfedilen Tapanuli türleri olmak üzere orangutanlar 3 türdür.
Sumatra ve Borneo orangutanlarını birbirinden ayırmak zor olabilir. Genel olarak Sumatra orangutanları daha açık renklidir, Bornean orangutanlarından daha uzun vücut tüylerine ve daha az sarkık boğaz keselerine sahiptir, ancak Sumatra ve Borneo orangutanları arasındaki farkı anlamanın tek güvenilir yolu kromozomlarına bakmaktır.

Orangutan Türleri Nelerdir? Bornean ve Sumatra denilen iki tür olan orangutanları görünüm ve davranış bakımından biraz farklıdır. Her ikisinin de tüylü kırmızımsı kürkü varken, Sumatra orangutanlarının yüzleri daha uzundur. Sumatra orangutanlarının Borneo kuzenlerinden daha yakın sosyal bağları olduğu bildiriliyor. Borneo orangutanların yerde hareket etmek için ağaçlardan inme olasılığı daha yüksektir. Her iki tür de keskin nüfus düşüşleri yaşadı. Bir asır önce muhtemelen toplamda 230.000’den fazla orangutan vardı, ancak Borneo orangutanının şimdi güncellenmiş coğrafi menzile (Tehlikede) ve Sumatra’nın yaklaşık 7.500’e (Kritik Olarak Tehlikede) dayanarak yaklaşık 104.700 olduğu tahmin ediliyor. Orangutan Türleri

Pongo abelii (Sumatra orangutanı)

Pongo abelii (Sumatra orangutanı); Endonezya’nın Sumatra adasına özgü, daha ufak yapılı ve doğadaki sayısı çok daha az (doğada 7,000-7,500 birey) olan tür. Sumatra orangutanları ikinci orangutan türüne aittir. Sadece Endonezya’daki Sumatra adasına özgü bir türdür ve adadaki Tapanuli orangutanı ile Bornea orangutanıyla birlikte üç türden biridir. Ayrıca Bornea orangutanından daha az görülen bir türdür.

#sumatran-orangutan
#sumatran-orangutan

Sumatra orangutanı, neredeyse tamamen ağaçta yaşar ve tropik yağmur ormanlarının ağaçları arasında yaşar. Dişiler neredeyse hiç yerde seyahat etmez ve yetişkin erkekler bunu nadiren yapar. Sumatra orangutanlarının Borneo kuzenlerinden daha yakın sosyal bağları olduğu bildiriliyor. Bu, Sumatra orangutan gruplarının beslenmek için bir araya gelebildiği incir ağaçlarındaki toplu meyveye atfedilmiştir. Yetişkin erkekler tipik olarak yalnızdır, dişilere ise yavrular eşlik eder. #sumatran-orangutan

Sumatra orangutanı
Sumatra orangutanı

Pongo pygmaeus (Borneo orangutanı)

Pongo pygmaeus (Borneo orangutanı); Borneo adasına özgü, daha iri yapılı ve doğadaki sayısı daha çok (doğada yaklaşık 50,000 birey) olan tür. Borneo orangutanı, yalnızca üç orangutan türünden biridir; her biri büyük maymun olarak sınıflandırılır ve birlikte Asya’ya özgü tek büyük maymunlardır.

Borneo orangutanı türü

Borneo Orangutanı Türü

Borneo orangutanı, bir ikinci el dükkânından koparılmış bir paltoyu andıran kaba, tüylü kırmızımsı bir ceket, bu son derece uzun kollu büyük maymunun vücudunu kaplar.

Borneo orangutanları 6,5 ila 8 fit (2 ila 2,5 m) erişime sahiptir. Hünerli elleri ve ayakları, ağaç dallarını büyük bir çeviklik ve beceriyle kavramalarını sağlar.

Borneo orangutan, aynı zamanda en büyük ağaçta yaşayan (ağaçta yaşayan) memelidir. Endonezya (en büyük nüfusa ev sahipliği yapan), Malezya ve Brunei ülkelerini kapsayan dünyanın üçüncü en büyük adası olan ekvatoral Borneo adasında yaşayan Borneo orangutanları, 2.625 fit yüksekliğe kadar ovalarda ve tepelik tropikal ve subtropikal yağmur ormanlarında veya deniz seviyesinden yarım mil (800 metre) yükseklikte. Yağmur ormanlarının gölgeliklerini evleri haline getiriyorlar. (Sumatra adasında yaşayan. Vahşi doğada, Borneo orangutanları 35 ila 45 yıl yaşar. Esir Bornean orangutanları ise 60 yıla kadar yaşayabilir.

Yakın ayarlanmış kahverengi gözler, yetişkinlerde siyah olan ve genç Borneo orangutanlarında göz çevresi ve namlu pembemsi olan etkileyici, geniş ve çıplak bir yüzden dışarı bakar.

Bornean orangutan, Borneo orangutanı
Bornean orangutan, Borneo orangutanı

Erkek Borneo orangutanlarının yüzleri flanşlarla süslenmiştir; yani, görünüşe göre dişi Bornean orangutanlarının karşı konulmaz bulduğu sarkık yanak yastıkları bulunur. Flanşlı erkeklerin, flanşsız erkeklere göre ek bir avantajı vardır; uzun notalar halinde yaydıkları (bir milden fazla taşıyabilen) bir seslendirme repertuarına sahiptirler ve çekici dişi orangutanları cezbetmek için erkekliklerini duyururlar

Tapanuli orangutanı (Pongo tapanuliensis)

Tapanuli orangutanı (Pongo tapanuliensis); Tapanuli OrangutanI, büyük maymunların en nadiridir. Sumatra’daki Toba gölünün güneyinde yaşayan, yaklaşık 800 bireyden oluşan türdür. Üçüncü bir orangutan türüdür. Bu maymun tüürü Kasım 2017’de duyuruldu. 800’den fazla bireyi olmayan Tapanuli orangutanı, tüm büyük maymunlar arasında en çok tehlike altında olanıdır. Kırmızımsı-turuncu saçları ve uzun, güçlü uzuvları ile ağaçta yaşayan tüm primatların ikinci en büyüğüdür.

Tapanuli-orangutani

Tapanuli Orangutan

Tapanuli Orangutanları çok zekidir. Chantek adında biri tuvalet eğitimi almıştı. Chantek ayrıca işaret dilinde 150’den fazla kelime öğrendi ve konuşulan İngilizceyi anladı.

Diğerlerinin insan davranışını taklit ettiği bilinmektedir. Örneğin, marangozları iş başında gördükten sonra ağaç testeresi kullanmak.

Ama zekaları taklit etmenin ötesine geçiyor. Tapanuli Orangutanlar, ağaçlardan böcekleri çıkarmak ve sert kabuklu meyvelerden tohum çıkarmak gibi görevlerde verimliliği artırmak için kendi araçlarını yaratırlar. Yaprakları bardak ve şemsiye içmek için bile kullanıyorlar.

Tüm orangutanlar gibi, Tapanuli Orangutan’ın da hem ellerinde hem de ayaklarında karşıt başparmakları vardır. Bu nedenle, iri boyutlarına rağmen, orangutanlar başarılı ağaç tırmanıcılarıdır ve ağaçlarda diğer maymunlardan daha fazla zaman harcarlar. Erkek yetişkin Tapanuli Orangutan dişilerden önemli ölçüde daha büyüktür. Tapanuli Orangutan’ın günü yiyecek aramak ve dinlenmekle geçer. Diyeti bal, bitkiler, meyveler, böcekler ve kuş yumurtalarını içerir. Küçük memelileri de tüketebilir.

Tapanuli orangutanı veya Pongo tapanuliensis, Endonezya’nın Sumatra adasına özgü orangutan türlerinden biridir.

Orangutanlar Nasıl Beslenir, Ne Yerler?

Orangutanlar, öncelikle meyve yerler ve dışkılama yoluyla tohumların dağılmasında önemli bir rol oynarlar. Toplam yiyecek arama zamanlarının çoğunu müsait olduklarında meyvelerle yiyerek geçirmelerine rağmen, orangutanlar ayrıca böcek ve çiçek de yerler ve meyve kıtlığı zamanlarında iç kabuk, yaprak ve diğer bitki örtüsü yedikleri arasındadır. Orangutanların ayrıca mineral bakımından zengin toprak, kuş yumurtaları ve bazen de fareler ve küçük memelileri yedikleri gözlemlenmiştir. Orangutanlar, yağmur mevsiminde suyla dolan ağaç delikleri ve yapraklar da dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan su alırlar.

Orangutanlar Nasıl Haberleşir?

Orangutanlar Nasıl Haberleşir? Orangutanlar, diğer büyük maymunlardan daha yalnızdır ve daha sokulgan primatların bazıları kadar karmaşık bir vokal repertuarına sahip değildir. Orangutanlar iletişim kurmak için daha çok yüz ifadelerine ve beden diline güvenirler. Kullandıkları seslendirmeler arasında, üzgün olduklarında öpücük gıcırtısı ve geğirme sesleri ve genellikle erkeklerin uzun mesafeli iletişim için kullandıkları yüksek, derin ve uzun bir arama vardır.

bunu Bu uzun çağrı, erkeğin genişlemiş boğaz kesesinde yankılanır ve ormanda yankılanır. Erkeğin varlığını kadınlara duyurmak veya diğer erkekleri uyarmak için kullanılır. Bir kilometre veya daha uzakta (yarım milden fazla) duyulabilir. Yuva sesleri ve boğaz sıyrıkları gibi bazı seslendirmeler kültürel olarak kabul edilir ve bazı vahşi orangutan popülasyonlarında bulunurken diğerlerinde bulunmaz.

Orangutanların Ağaçtan Ağaca Atlamaları ve Karınlarını Doyurmak için Yaptıkları Hareketlerin olduğu video

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız