Salep soğanı, nedir, toplanması yasak mı, ne işe yarar?
Salep soğanı, yurdumuzun her yöresinde yetişen ve oldukça yararı olan bitkidir. Orkide bitkisinin kökünden oluşan salep soğanının yaklaşık 80 türü bulunmaktadır. Genellikle deniz seviyesinden 5 kilometre yükseklikte yetişir. Salep arapça bir kelimedir. Anlam olarak tilki yumurtalığı anlamı taşımaktadır.
Platanthera orkideleri yumrularından gıda ve ilaç hammaddesi olarak kullanılan salep elde edilmektedir. Anadolu’da asırlardan beri elde edilen droglardan biri olan salep; sıtma, kireçlenme, dizanteri, öksürük, baş ağrısı ve yaralara karşı tedavi edici olarak kullanılmıştır. Günlük yaşamda çok sık karşımıza çıkan salep soğanı korumaya alınan bitkilerdendir.
Salep soğanı nedir?
Salep soğanı, Orkide bitkisinin kökünü oluşturur. Salepte bulunan “Glucomannan” adlı madde kıvam verici özelliği nedeniyle yoğun olarak dondurma sektöründe kullanılıyor.
Salep soğanı ne işe yarar?
Salep soğanı ne işe yarar dersek salep soğanının bir çok faydası bulunmakla birlikte bir çok gıda yapımındada işe yaramaktadır. İçeceklerde, dondurma yapımında kullanılan bitkidir. İlaç endüstrisinde de kullanılır. Dondurma ve salep yapımında yararlanılan salep maddesi salep bitkilerinin yumrularından elde edilir.
Salep orkidesi toplamak yasak mı?
Salep orkidesi toplanması yurdumuzda yasaktır. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan salep soğanlarının toplanması, kullanılması ve ihracatı yasak. Salep Orkidesi, koruma altında olan bu bitkimnin toplanması durumunda cezai işlem uygulanmaktadır. Salep soğanları, 2872 Sayılı Çevre Kanunun 9 ve 20’inci Maddesi gereğince devletçe koruma altına alınan bitkiler arasında bulunuyor.
Salep soğanı Türkiye’ de Nerede Yetişir?
Türkiye’ nin bir çok bölgesinde yetişen salep soğanı genellikle Kuzey Anadolu (Kastamonu, Sinop), Güney Anadolu (Muğla, Antalya, Silifke), Güneydoğu Anadolu, (Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay) ve Doğu Anadolu (Elazığ, Van, Muş, Bitlis, ) bölgelerinde yetişir.