Sinek Böcek Yiyen Bitkiler Hangileridir, Etçil Bitkiler Nelerdir?

Sinek Böcek Yiyen Bitkiler. Et yiyen bitkileri çoğumuz sadece filmlerden duymuşuzdur. Elleri ve kolları olmayan bu bitkilerin böcekleri nasıl yediklerini, avladıklarını duyunca oldukça şaşıracaksınız. Bizler yaprak bitleri ve tırtıllar gibi bitkileri yiyen farklı türde böcekleri biliyoruz ve onlar bize çokda ilginç gelmiyor. Peki ya böcekleri yiyen bitkiler? Kulağa oldukça ilginç ve o kadarda olmaz dediğinizi duyar gibiyim.

Evet, belki yurdumuzda yetişmesede Böcek Yiyen Bitkiler gerçekten varlar. Hemde öyle böyle değil. O kadar hızlı, zeki ve ustalıkla avlarını avlıyorlar ki şaşmamak elde değil. Uzaydan gelmiş olabileceğini düşündüren görünüşlere sahip olan Böcek Yiyen Bitkiler hangileridir? hemen detaylara geçelim. Etçil Bitkiler Nelerdir?

Sinek Böcek Yiyen Bitkiler Hangileridir?

Böceklere olan iştahları nedeniyle etçil olarak kabul edilen Böcek Yiyen Bitkiler bir çok türleri bulunmaktadır. Sizlere en çok bilinen, keşfedilen Böcek Yiyen Bitkiler hakkında bilgi verelim.

Böcek Yiyen Bitkiler Nelerdir?

Görünce gözlerinize inanamayacağınız bazısı çok ufak bazılarıda devasa büyüklükteki Böcek Yiyen Bitkiler Nelerdir?

Etçil Bitkiler Nelerdir?

Etçil Bitkiler: Sinekkapan Bitkisi,

Etçil Bitkiler: Su Çarkı Bitkisi,

Etçil Bitkiler: Sürahi Bitkisi,

Etçil Bitkiler: Brocchinia Reducta,

Etçil Bitkiler: Drosera Rotundifolia,

Etçil Bitkiler: Utricularia,

Etçil Bitkiler: Pinguicula vulgaris

Böcek Yiyen Bitkiler

Etçil Bitkiler Su Çarkı Bitkisi – Waterwheel Plant

Etçil Bitkiler Su Çarkı Bitkisi - waterwheel plant
Etçil Bitkiler Su Çarkı Bitkisi – waterwheel plant

Bu bitki etoburdur. Avrupa, Asya, Afrika ve Avustralya’da bulunur. Küçük böceklerle ve suda yaşayan küçük canlılarla beslenir. Su çarkı bitkisi suda yaşayan küçük omurgasız hayvanları da yer. Tuzakları 1 cm kadar küçük olsada küçük böcekleri, sivrisinek larvalarını, hatta küçük balık ve kurbağa yavrularını yakalayarak yer. Avlanma sistemi sinekkapanınkine benzerlik gösterir. Yaprağı üzerine avı konduğunda küçük tüyleri ile etkileşimi hissederek kapanma yapar. Böcek tamamen sindirilene kadar kapalı kalır.

Böcek Yiyen Brocchinia Reducta Bitkisi

Etçil Bitkiler Brocchinia Reducta
Etçil Bitkiler Brocchinia Reducta

Güney Venezuela, Brezilya, Kolombiya ve Guyana’ya özgüdür ve besin açısından fakir topraklarda bulunur. Brocchinia Reducta farklı ortamlara uyum sağlar, kayalarda büyürken köklerini çapa olarak kullanır. Yeşil yaprakları sayesinde fotosentez yapabilirken aynı zamanda böcek ve diğer hayvanlarla da beslenebilir. Tipik sürahi bitkisi gibidir ancak böcekleri sindirmek için sindirim enzimleri yerine avını parçalama işini bakterilere yaptırır.

Böcek Yiyen Pinguicula Vulgaris Bitkisi

Etçil Bitkiler Pinguicula vulgaris
Etçil Bitkiler Pinguicula vulgaris

Pinguicula vulgaris yaygın olarak bataklıklarda bulunan etçil bitkidir. Yaprakları üzerinde bulunan küçük tüyleri sayesinde avını tespit ederek yapışkan sıvısı yardımıyla kapanma hareketi yapar. Ardından salgıladığı sindirim enzimleriyle avını sindirmeye başlar.

Böcek Yiyen Sürahi Bitkisi

Böcek Yiyen Sürahi Bitkisi
Böcek Yiyen Sürahi Bitkisi

Sürahi bitkisi, adından da anlaşılacağı gibi, uzun bir sürahi şeklinde yapraklara sahiptir. Bu yaprak şekli, farkında olmadan dolaşan böcekler için bir tür tuzak oluşturur. Çok çeşitli yerlerde bulunan birçok farklı türde sürahi bitkisi vardır, ancak bunlar genellikle kötü toprak koşullarında yetişir. Bu nedenle azot ve fosfor gibi önemli besinler için yakaladıkları böceklere güvenirler. Sürahi bitkilerinin farklı türleri olsa da, genellikle benzer şekillerde böcekleri yakalarlar

Sürahi bitkileri, sürahi şeklindeki yaprağın kenarı boyunca çekici bir nektar salgılayarak böcekleri çeker. Böcek bu nektarı yemeye çalıştığında yaprak kapanının dibindeki sıvı havuzuna düşer ve burada boğulur. Sürahi bitkisi daha sonra besinleri ölü böcekten emebilir. Kuzey Amerika’ya özgü Sarracenia cinsinde yaklaşık on tür sürahi bitkisi vardır.

Böcek Sinek Yiyen Venüs sinek kapan

Venüs sinek kapanı, belirgin bir görünüme sahiptir. Her yaprağının ucunda, av istemeden içeri girdiğinde hızla kapanabilen iki menteşeli lobları vardır. Her lobun sonunda dokunulmaya duyarlı olan çıkıntılar. bulunur. Loblar kapandıktan sonra, küçük kıllar, avın kaçmamasını sağlamak için iç içe geçer ve loblar, bitkinin enerji tasarrufu yapabilmesi için trikomlara birden çok kez dokunulduktan sonra kapanır. Venüs sinek kapanı, New Jersey ve Florida dahil olmak üzere diğer doğu eyaletlerine tanıtılmış olmasına rağmen, Amerika Birleşik Devletleri’nde Kuzey ve Güney Carolina’da bulunabilir. Sinekkapan Venüs, diyetini oluşturan örümcekler, böcekler ve çekirgeler ile sineklerden oluşan hayvanları yer.

Böcek Sinek Yiyen Kobra Zambağı Bitkisi

Kobra zambağı bitkisi adını kobraya benzer görüntüsünden almıştır. (Darlingtonia californica), Kuzey Kaliforniya ve Güney Oregon’a özgü, sabırlı, sinsi oldukça yırtıcı bitkidir. Kaliforniya sürahi bitkisi olarak da adlandırılan bu bitki, yüksek oranda değiştirilmiş sürahi şeklindeki yapraklarını kullanarak hayvan avını yakalamasına, öldürmesine ve yemesine yardım eder. Tatlı kokusu ile böcekleri ibriğine sokar ve kaçmauya çalışan kurbanlarının kaçması şçin sahte çıkışlar yaratarak enerjisiz kalmasını sağlayan bitkidir.

Kobra Zambağı Bitkisi
Kobra Zambağı Bitkisi

Kobra Zambağı bitkisi, uzun yapraklı dişlerinde şekerli nektar sunarak böcekleri sürahi şeklindeki tuzaklarına çeker. Bitkilerin üzerine konan böcekler nektarla beslenir ve bu da onları kobra zambaklarının aşağı bakan açıklıklarına götürür.

Böcek Sinek Yiyen Sarracenia Bitkisi

Böcek Sinek Yiyen Sarracenia Bitkisi, böcekleri ve sinekleri yutmasi ile bilinir. Boru şeklinde olan çiçeklerinin uçları tatlı bir madde ile kaplıdır. Bu maddeden yemek isteyen sinek ve böcekler çiçeğin üzerine konarlar. Yapışkan olan bu maddeye yapışarak kolaylıkla av olurlar.

Yaprak rengi ve kokusuyla olduğu kadar, sürahi yapraklarının dudaklarındaki ekstrafloral nektarlardan salgılanan yağışkan salgılarla da böcek avını kendine çeker. Sürahinin kenarındaki kaygan zemin, böceklerin ölmesine ve bitki tarafından proteazlar ve diğer enzimlerle sindirilmelerine neden olur.

Böcek Sinek Yiyen Su İbriği Bitkisi

Böcek Yiyen Su İbriği Bitkisi
Böcek Yiyen Su İbriği Bitkisi

Sinek Yiyen Su İbriği Bitkisi, dibinde su bulunan tüp şekline sahip bir bitkidir. Mükemmel bir mekanızma içinde avlarını yakalarlar. 300 farklı türleri bulunur. Çoğunlukla Almanya’ da yetişir. İçi sindirim sıvısı ile dolu ve sürahiye benzeyen bu bitkiye yaklaşan sinek, böcek gibi canlılar kaygan yüzeyden dolayı tutunamazlar ve içi simdirim sıvısı olan kısma düşerler ve boğulurlar. Ağdamsı ve mumsu bir yapıya sahip olan sıvının tam olarak ne olduğu hala bilinememektedir.

Böcek Sinek Yiyen Roridula Bitkisi

Böcek Sinek Yiyen Roridula Bitkisi, yaklaşık 1⅓ – 2 m uzunluğunda, iki türü olan, yaprak dökmeyen, böcek yakalayan kıvrımlı etçil bir bitkidir. Roridulaceae ailesindeki tek cinstir. Gri sapları vardır, uçlarından mızrak şeklinde bız şeklinde yaprakları vardır. Roridula (Sinekkapan Çalı), Güney Afrika Cape Eyaletlerine özgü parıldayan, reçine yüklü etçil bitkilerdir. Sadece 2 tür vardır: Roridula gorgonias ve R. dentata

Çam özsuyu gibi, tüm etçil bitki yapıştırıcılarının en yapışkanıdır. Roridula’nın kuşları yakaladığı bilinmektedir. Ancak Assassin Bugs, Pameriea sp.’nin maddeye karşı benzersiz bir bağışıklığı var gibi görünüyor ve uzun ince dokunaçların arasında sürünerek, bitki tarafından yakalanan avlarla besleniyorlar. Dışkıları da bitki için oldukça yararlı yaprak gübresi olarak kullanılır.

Böcek Yiyen Keseotu Bitkisi
Böcek Yiyen Keseotu Bitkisi

Böcek Sinek Yiyen Keseotu Bitkisi suda yüzen bir bitkidir. Kendisi gibi suda yüzen ufak su canlılarnı yiyerek beslenir. Küçük keseciklere dokunun ufak canlı hayvanlar, bitkiyi harekete geçiri. Bitki büyük bir hızla keseciklerini açarak dokunan hayvanı kesenin içine hapseder. Kesenin açılması ile içi su ile beraber ufak hayvanlarıda kesenin içine alarak kese kapanır. Kese kapandıktan sonra özel salgı bezleri ile kese içindeki su dılarıya pompalanır. Bitkinin kesesi tekrar yeni bir avı hapis etmek için hazırdır.

Böcek Sinek Yiyen Ceset Çiçeği

Böcek Sinek Yiyen Ceset Çiçeği, dev yapısı ile herkesi hayrete düşürür. Adı gibi çok kötü bir kokosu olan Ceset Çiçeği, dünyanın en kötü kokan çiçektir. İnsanlar için çok kötü kokusu olan ceset çiçeğinin sinek ve böcekler için aksine çok hoş gelen kokusu ile kanatlı canlıları kendisine çeker. Ceset çiçeğine kapılan böcek ya da sinekler tuzağa düşerler ve bir daha asla sışarı çıkamazlar.

Böcek Sinek Yiyen Drosera Bitkisi

Böcek Yiyen Drosera Bitkisi
Böcek Yiyen Drosera Bitkisi

Sinek Yiyen Drosera Bitkisi, avlarını yapraklarındaki yapışkan tüylerle yakalayan “uçan kağıt” bitkileridir. Etçil bitkilerin en büyük gruplarından birini oluştururlar. Uzun dokunaçlar, her birinin ucunda yapışkan bir bez bulunan yapraklarından dışarı çıkar. Bu damlacıklar güneşte parıldayan çiy gibi görünürler, Bezler, avı çekmek için nektar, onu yakalamak için güçlü bir yapışkan ve onu sindirmek için enzimler üretir. Bir böcek sıkıştığında, yakındaki dokunaçlar böceğin etrafına dolanır ve onu boğar. kapana kısılmış bir böceği yaklaşık 15 dakikada öldürebilir, ancak birkaç hafta içinde sindirebilir.

Hem pasif hemde aktif özellikte olan drosera bitkisi yapışkan yapraklarına konan böcekleri bu yapraklarla sarmalayarak içerisine hapseder. Yağışkan yapraklara sahip olan Drosera Bitkisi uçları yapışkan ve kırmızı bir tür pigment içeren kısa ve uzun tüyleri ile aktif olarak avlanır. Böcek, yaprağın ortasında bulunan kısa tüylere dokunan böcek uzun tüylere sinyal verdirerek tuzağa düşer. Daha sonra bitki böceği yapışkan olan yaprakları ile dolayarak sarmalar.

Drosera Bitkisi
Drosera Bitkisi

Drosera bitkisi, 10 inç (25 santimetre) yüksekliğe ulaşabilir. Bununla birlikte, bazı türler uzun boylu ve asma benzeri bir görünüme sahipken, diğerleri boyutlarını değiştirerek yere sarılır. Güneybatı’nın bazı bölümleri dışında Amerika Birleşik Devletleri’nin çoğunda bulunur. Bataklık habitatlarını ve azottan yoksun toprakları tercih ederler.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız