Siyah Maskeler Koruyor mu, Güvenli mi, Virüs Engeller mi?

Görüntüsü daha iyi olduğu için Siyah Maske takan vatandaşları son günlerde Siyah Maskeler Korurmu, Siyah Maskeler Güvenilirmi, Virüs Engellermi? soruları ile karşı karşıya kaldı. Siyah Maskelerin Corona virüsüne karşı koruyup korumadığını araştıran kişilere, gerçek bilgi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu‘ dan geldi

Yıkanabilir Siyah Maskeler Corona Virüsüne Karşı Korur mu?

Çok kişi dünyayı saran Corona virüsüne karşı korunmak için taktıkları maskelerin ne kadar koruyucu olduğunu araştırmadan maske takıyor. Özellikle siyah maske takanlar için maskelerin ne kadar koruyucu olduğu merak ediliyor.

Yıkanabilir Siyah Maskeler Corona Virüsüne Karşı Koruyor mu? Bu sorunun en gerçekçi yanıtını ilgili ağızdan aktaralım. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu, “Siyah maskeler ancak cerrahi maskenin üzerine süs olarak takılabilir. Bu maskeler korunmak için uygun değil” dedi.

Siyah Maskeler Virüsten Koruyabilir mi?

Çoğu maskelerin Corona virüsüne karşı korumadığı açıklamasını yapan uzmanlar, en iyi maskenin burnu, ağzı, sıkıca sardığı ve günlük tek kullanılan maskeler olduğunu belirtti. Siyah maske ve türleri takıldığı zaman, tel olmadığı ve lastiksiz oldukları için burnu tam sarmayacağı, yüze oturmayacağından burun kısımlarında boşluk olacağı belirtildi. Burun kısmından ve çene kısmından oluşan boşluklardan kolayca damlacıkların yüze gelmesi kolaylaşacak açıklaması yapıldı.

Siyah Maskeler Virüsten Koruyabilir mi
Siyah Maskeler Virüsten Koruyabilir mi

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu internet üzerinden satılan siyah maskelerin çok şık ve süs için kullanılabilecek maskeler olduğu belirtildi. Hiç bir koruyucu özelliği olmayan maskelerin kullanılmaması istendi.

Peki Koruyucu Maske Nasıl Olmalıdır?

Maskeler hakkında bir çok söylenti var. Buna karşılık bir çok da maske çeşidi var. Özellikle internette satılan sayısız özellikte renkte tasarımda maskeler bulunmakta. Uzmanlar bu maskelerin doğru maske olmadığını, corona virüsüne karşı asla koruma sağlamadıklarını açıkladılar. Özellikle yıkanabilen maskelere asla rağbet edilmemesi gerektiğini bildirdiler.

Koruyucu Maske Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

Maskelerin yüze tam oturmasını, damlacıkları geçirmemesini ve maskeye üflendiği zaman elinize net sıcak hava gelmemesi gerektiği belirtiliyor.

Çünkü uzmanların görüşü, maske 1 günlük kullanım içindir. Gün sonunda maske mutlaka eve girmeden itina ile bir poşete konup tıbbi atık çöp kutusuna atılmasını söylerler. Peki biz halk olarak hangi maskeyi kullanmalıyız?

Uzmanlar en güvenilir maskenin cerrahi maske gibi yüze tam oturan maskenin olduğunu söylerler. Maske tam yüze oturmalı ve asla kenarlarında boşluk olmamalıdır. Şimdi maskeler hakkında kısa bir bilgi verelim.

Kaç Çeşit Koruyucu Maske Vardır?

Uzmanlar çok çeşitli maske oldu olduğunu ama bunların içinde en koruyucu maskenin ne olduğunu ve maskenin yüzü nasıl sardığının önemine değiniyortlar. Cerrahi Maske ve Lastikli Maskelerin daha koruyucu olduğunu söylüyorlar.

Cerrahi Maske Ne Demektir?

Cerrahi Maske, damlacık yolu ile bulaşan virüslerde tam koruma sağlayan yüzü iyice saran tıbbi malzemedir.

Cerrahi maskelerin en güvenlisi olmasının sebebi, maskelerde tel olmasıdır. Cerrahi maskeyi büktüğünüzde üst kısımda yer alan tel, bükülerek burnun tam üzerine oturtulur.

Yan kısımdaki ipler ile sıkıca başa bağlanır.

Alt kısmıda iyice çene kısmına sarılarak alt ipleri yardımı ile başın arka kısmından düğümle bağlanır.

Ne alt kısımda ne üst kısımda asla açıklık olmaması gerekir.

Cerrahi Maske Lastikli Maske
Cerrahi Maske Lastikli Maske

Lastikli Maskeler

Maskelerin ne alt kısımda ne üst kısımda asla açıklık olmaması gerektiğini söylüyorlar.

Burnun üzerine tam oturabilen diğer maske ise Lastikli Maskedir.

Lastikli maskelerde de yine burun kısmına tam oturabilen özellik vardır.

Hemen burnun üzerine oturtulan Lastikli maskelerin çene kısmınıda tam çeneye oturttuğunuzda koruma sağlayacaktır.

Maske Aşağıda ki Fotoğrafta Görüldüğü gibi yüze tam sarılmış yüzü, çeneyi kavramış olmalıdır.

Burun ve çene taraflarında boşluk olmamalıdır. Telli olan ya da lastikli olan maskeler seçilmelidir.

Telli Olmayan, Telsiz Olan Maskeler

Teli olmayan düz sade olan maskelerin hiç bir koruyuculuğu olmamaktadır. Tel olmadığı için buruna maskeyi oturtulamayacaktır. Buruna sıkıca oturmayan maskeye sürekli hava girişi olur. Damlacıkla bulaşan virüsler kolaylıkla o boşluklardan girebilmektedir.

Maske Damlacıkları Geçirmemelidir

Bir deodorant püskürterek damlacıkların kolayca geçtiğini söyleyen Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu, nanomadde içeren maskelerin koruyucu olmadığını göstermiştir. Bir maskenin asla damlacık geçirmemesi gerektiğini sık sık söyleyerek koruyucu özelliği olan maskenin takılması gerektiğini belirtmiştir.

N95 Maske

maske-cesitleri-N95-FFP2-maske
maske-cesitleri-N95-FFP2-maske

Çok kalındır. Yüze tam oturtunca sizi güzel korur fakat nefes almanız zorlaşır. N95 maskesini takanlar nefes almakta zorlanacağı için zamanla maskenin içinde karbondioksiti biriktiriyor. Karbondioksiti sürekli geri aldığınız için zamanla baş dönmesine yol açıp bayılmanıza sebep olacaktır. Hekimlerin bile güçlükle kullandığı bu maskeler sadece çok önemli taramalarda kısa bir müddet için takılır.

N95 maskelerinin kullanım alanı çok fareklıdır. N95 maskeleri sadece hastadan örnek alırken kullanılır. Hastanın boğazından örnek alındığı zaman hastanın ne zaman öksüreceği bilinmediğinden, hekimleri bu durumdan korumak için kısa süreliğine bu maskeler kullanılır.

FFP2 Maske

Aynı şekilde N95 maskesi gibi nefes almada zorluk veren maskelerdir. N95 maskesinden biraz daha farklıdır ama yinede normal vatandaşların bu maskeleri kullanmamaları gerekmektedir. N95 ve FFP2 maskeleri sadece hekimler tarafından kısa süreliğine hasta ile çok yakınlık gerektiren temaslarda kullanılmaktadır.

Uzmanlar nefes almayı zorlaştıran maskelerin kullanılmaması gerektiğini belirtiliyorlar.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız