Sosyal Medya Yasası Nedir? Dezenformasyon Yasası, Maddeleri

Sosyal Medya Yasası 40 maddeden oluşan yasada bazı maddeler kabul edildi. Bir çok farklı konuyu içerisinde barındıran Sosyal Medya Yasası Maddeleri içinde kabul edilen maddeleri aşağıda listeledik. Dezenformasyon kanunu olarak geçen Sosyal Medya Yasası bir çok düzenleme ile karşımıza geldi. Öyle ki Sosyal medya şirketlerine ofis açma yükümlülüğü getirildi. Sosyal Medya Temsilcilerinin Türk vatandaşı olmamaları ve Türkiye’de ikamet etmemeleri yüzünden gerekli durumlarda hukuki olarak muhatap bulamama sorunu ortadan kaldırılıyor ve sosyal ağlara Türkiye’ de ofisi açma ve Türkiye temsilcisi bulundurma zorunluluğu getirilecek.

Sosyal medyada bir çok olumsu ve yalan yere çıkan haberlerden artık kurtuluyoruz. Bundan böyle olmayan ve gerçekten çok uzak haberleri yayma, paylaşma artık suç sayılacak ve cezası verilecek. Sosyal Medya Yasası nedir? ve Sosyal Medya Yasası Maddeleri Nelerdir? diye merak eden bir çok kişi için hemen detaylara geçelim. İlk önce Sosyal Medya Yasası Nedir? açıklayalım.

Sosyal Medya Yasası Nedir?

Sosyal Medya Yasası Nedir
Sosyal Medya Yasası Nedir

Sosyal Medya Yasası, Dezenformasyon Yasası olarak biliniyor ve sosyal medya içinde yer alan bir çok paylaşım ve haberleri kapsayan, bunu yayanlara kadar bir çok konulara, içeriklere düzenlemeler getirilen bir yasadır. Sosyal Medya Yasası yani Dezenformasyon Yasası, TBMM Genel Kurulu’nda aylarca görüşülerek, internette hizmet veren platformlara, yayıncılara ve servis sağlayıcılarına çeşitli yükümlülükler getirilen bir yasadır.

Dezenformasyonla yapılan mücadele kapsamı altında yapılan düzenlemede halk arasında endişe, korku veya panik yaratma saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayın yapan kimseye, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Sosyal Medya Yasasında, kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin korunması amacıyla, devletlerle birlikte sosyal ağ platformlarının da yasa dışı içerikle mücadelede sorumluluk üstlenmesi ihtiyacı gerekçe olarak öne çıkıyor. Türkiye’deki internet kullanıcılarının en çok sosyal medya platformlarının ilk 5’ini %90 ile Youtube, %83 ile Instagram, %81 ile WhatsApp, %76 ile Facebook ve %61 ile Twitter oluşturuyor.

Sosyal Medya Yasası Maddeleri Nelerdir? Dezenformasyon Yasası

İnternet haber sitelerinde faaliyet gösterdiği iş yeri adresi, ticari unvanı, elektronik posta adresi, iletişim telefonu ve elektronik tebligat adresi ile yer sağlayıcısının adı ve adresi kendilerine ait internet ortamında kullanıcıların ana sayfadan doğrudan ulaşabileceği şekilde ve “iletişim” başlığı altında bulundurulacak.

TBMM yapılan görüşmeler sonucunda Sosyal Medya Yasası yani Dezenformasyon Yasası kabul edildiğinden dolayı şimdi bu yasa içerisinde olan maddeler nelerdir merak ediliyor. Sosyal Medya Yasası Maddeleri Nelerdir? Dezenformasyon Yasası Maddeleri Nelerdir? liste halinde sıralayalım.

  • Haber sitelerine resmi ilan ve reklam verilebilecek: Resmi ilan ve reklamların, internet haber sitelerinde belirli kurallar çerçevesinde yayınlatılması ve internet haber sitelerinin bu şekilde desteklenmesi öngörülüyor.
  • Künyesiz haber sitesi kalmayacak: Çıkan yeni yasa ile artık künye belirtmeksizin internet haberciliği yapmak mümkün olmayacak. Bir gazete için geçerli kurallar, bütün olarak internette haber üreten internet siteleri için de geçerli olacak. Ayrıca sosyal medya platformlarına BTK‘nın denetlemesi koşulu da getiriliyor. Telefonları ve telekomünikasyon ile ilgili diğer denetlemeleri yapan BTK‘ya verilen ek bir görevdir ve bu görev içinde şunlar yer almaktadır. Platformların kaç kullanıcısının olduğu, iletişim trafiklerinin ne kadar olduğu ve bu konuyla ilgili bilgileri Türkiye’de tutma zorunluluğu gibi konuları içeriyor.
  • İnternet haber sitelerinde çalışanlar basın mensubu sayılacak.
  • Basın kartı talep eden medya mensuplarının ve enformasyon görevlilerinin ilgili Kanun kapsamına dâhil edilmesi öngörülüyor.
  • Tüm haber siteleri, yayınladıkları içerikleri saklamak zorunda olacak. Yasa, hukuka aykırı içeriklerin yok edilmesinin veya keyfi olarak ortadan kaldırılmasının önüne geçmeyi amaçlıyor.
  • Bir içerik için verilen kaldırma kararı, tüm site ve platformlarını kapsayacak. Her site için ayrı ayrı karar çıkartılmasına gerek kalmayacak.
  • Sosyal medya şirketlerine ofis açma yükümlülüğü: Bir çok kullanıcı sayısı olan sosyal ağ şirketlerinin temsilcilerinin Türk vatandaşı olmamaları ve Türkiye’de ikamet etmemelerinden dolayı bazen arada çıkan hukuksal sorunlar yüzünden muhatap olabilinecek bir kişi bulunamamaktaydı. Bu durum gelen yasa ile ortadan kaldırıldı. Bundan sonra sosyal ağlara Türkiye ofisi açma ve Türkiye temsilcisi bulundurma zorunluluğu getirilecek. Temsilcinin gerçek kişi olması halinde bu kişinin Türkiye’de ikamet etmesi ve Türk vatandaşı olması gerekecek.
  • Yalan haber yayma suçu geliyor: TCK’ya eklenen yeni madde ile ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçu tanımlanıyor. Yalan haber yayma suçu oluşması için aşağıdaki şartların oluşması gerekmektedir.

Yayılan haber gerçek değilse,

Ülkenin güvenliği ve kamu sağlığını ilgilendiriyorsa,

Halk arasında korku, panik ve endişe oluşturma kastı varsa,

Kamu barışını bozmaya yönelik ise,

Aleni ise (yani ilgisi olmayan kişilere ulaşabilecekse),

Kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Yasa ile Türkiye’de haber üreten ve yayın yapan internet medyası, sosyal ağ şirketleri, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayan kuruluşlar ve kişiler faaliyetlerinden sorumlu tutulacak. Böylelikle internet kullanıcılarının her türlü suistimalden, ihlalden ve saldırıdan korunması sağlanacak.

  • Resmi ilanlar, şartları Basın İlan Kurumu Genel Kurulunca belirlenecek internet haber sitelerinde de yayımlanacak.
  • Çocukların, internette veya sosyal medyada yasa dışı, ahlaki değerlere aykırı ve zararlı olabilecek içeriklere maruz kalmasının önüne geçilebilecek. Çocukların, gençlerin ve ailenin, internetin yasa dışı içerikleri hakkında bilinçlendirilmesi ve güvenli kullanımı konusunda bilgilendirilmesi için Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne ilave görevler verilecek.

Sosyal Medya Yasası

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız