Swift Nedir, Swift Sistemi ne işe yarar?

Swift Nedir? SWIFT, finansal kurumların standart bir kod sistemi aracılığıyla bilgi ve talimatları güvenli bir şekilde iletmek için kullandıkları bir mesajlaşma ağıdır. Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Derneği,Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication açılımı olan, uluslararası bankacılık işlemlerinde kod sistemi ile kullanılıyor olan sistemdir. Tüm dünyadaki bankalar arasında elektronik fon transferinin gerçekleşmesini sağlayan bir sistemdir.

Swift Nedir, Swift Sistemi ne işe yarar? Swift sistemi nasıl çalışır? Swift sisteminde kullanılan Swift kodu kaç hanelidir merak ediliyor.

Swift Nedir?

Swift, ülkelerarası para transferini sağlar. Yurt içi ya da yurt dışı bankalar arası döviz transferi yapabilen sistemin adıdır. Para transferini 11 haneden oluşan kod ile gerçekleştirir. Hızlı ve güvenilir olması nedeniyle tüm ülkelerin bankaları, bu sistemi tercih ederler. Ülkemizdede bazı bankalar Swift sistemini kullanmaktadırlar. Haberimizin alt kısmnda, ülkemizde Swift Sisteminde yer alan bankaların listesi verilmiştir.

Swift sistemi ne işe yarar?

Swift sistemi ile tüm dünyadaki bankalararası para transferini gerçekleştirebiliriz. Bankayı, ülkeyi, kullanan kişinin bilgisini veren 11 haneli bir koddan oluşan banka tanımlama kodu sayesinde kullanılan bir sistemdir. Kod dayesinde hızlı ve kolayca ülkeler arasındaki para transferini sağlar.

Swift sistemi nasıl çalışır?

Ülkelerin, bankalararası para transferini sağlayan Swift nasıl çalışır merak ediliyor. SWIFT, üye olan her kişiye yalnızca banka adını değil, ülke, şehir ve şubeyi de tanımlayan benzersiz bir kimlik kodu atayarak çalışır. SWIFT, her finansal kuruluşa sekiz veya 11 karakterden oluşan benzersiz bir kod atar. Kodun yerine banka tanımlayıcı kodu (BIC), SWIFT kodu, SWIFT ID veya ISO 9362 kodu denir. Tüm bankaların kendilerinin kullanımına özel bir Swift kodu bulunmaktadır.

Swift Kodu kaç hanelidir?

Swift kodu; 11 hanelidir. Tamamen büyük harflerden oluşur.

Swift Kodundaki rakam ve harfler ne anlama gelir?

Para transferinde bulunan 11 haneden oluşan Swift kodundaki rakam ve harfler şu anlama gelmektedir.

  • İlk 4 karakter ————banka kodunu
  • Sonraki 2 karakter ——ıso ülke kodunu (Türkiye için TR)
  • Sonraki 2 karakter ——Yerel kodunu (Bazı ülkelerde 3 karakter olabilir)
  • Sonraki 3 karakter ise —Şube kodunu belirtir.

Swift Ne Zaman Kuruldu?

Swift sistemi 1973 yılında kuruldu ve 1977 yılında fiilen çalışmaya başlamıştır.

Bir ülkenin SWIFT’den çıkarılması ne anlama gelir?

Bir ülkenin SWIFT’den çıkarılması ne anlama gelir? Tabii ki iyi anlama gelmemektedir. Bir ülkenin Swift’den çıkarılması, para transferini güvenli ve hızlı olarak gerçekleştirememesi ve aynı zamanda da küresel finansal sistemden büyük ölçüde kopacağı, dışlanacağı anlamına gelmektedir. Sistemden çıkarılan ülke, SWIFT tarafından sağlanan normal, sorunsuz ve anlık işlemlere erişimi kaybedecek. Swift sisteminden çıkarılan ülke, para transferi yapabilmesi için farklı diğer alternatif yollara başvurarak işlemlerini farklı biçimde yine gerçekleştirebilir.

SWIFT hangi ülkenin?

SWIFT ödeme sistemi nedir?

Döviz Transferi (SWIFT) Nedir? Yurt içi yada yurt dışındaki banka hesaplarına döviz olarak gerçekleştirilen tüm para transferleri SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication / Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Derneği) sistemi aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

SWIFT hangi bankalarda var?

Aşağıda işlem yapan bankaların Swift kodları bulunmaktadır;

Banka AdıSwift Kodu
AkbankAKBKTRIS
Garanti BBVATGBATRIS
İş BankasıISBKTRIS
Ziraat BankasıTCBZTR2A
VakıfbankTVBATR2A
HalkbankTRHBTV2A
DenizbankDENITRIS
QNB FinansbankFNNBTRIS
Kuveyt TürkKTEFTRIS
TEBTEBUTRIS
YapıkrediYAPITRIS
INGINGBTRIS
HSBCHSBCTRIX
Burgan BankTEKSTRIS
OdeabankODEATRIS
Aktif BankCAYTTRIS
Citi BankCITITRIX
Fiba BankaFBHLTRIS
Albaraka TürkBTFHTRIS
T-BankTBNKTRIS
AnadolubankANDLTRIS
Türkiye FinansAFKBTRIS
ŞekerbankSEKETR2A
Ziraat KatılımTCZBTR2AZKB
AdabankADABTRIS
Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız