Tarhana Nasıl Yapılır?Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

Şifa kaynağı olan bizim tarhanamız kış mevsiminin vazgeçilmez içeceğidir. Soğuk kış günlerinde şöyle mis gibi sıcacık içimizi ısıtan ve güzel yapılmış bir ev tarhanasına kimse hayır diyemez.

Tercihe göre içine koyacağımız minik doğranmış sarımsak parçacıkları ile de şifa üstüne şifa katarak içilen tarhana hem içimizi ısıtır hemde soğuk algınlığına, öksürüğe, gribe birebirdir. Tarhana nasıl yapılır diyerek ev tarhanası tarifine geçelim.
Tarhana nasıl yapılır?

Kış mevsiminin sıcacık içeceği olan ev tarhanası malzemelerini ne kadar eksiksiz koyarsak ev tarhanamız hem çok lezzetli olur hemde elimizin altında şifa kaynağı olur.

Tarhana Tarifi. Ev Tarhanası Nasıl Yapılır?

Aşağıda vereceğimiz tarhana tarifi için malzemelerinin hepsini temin eder ve tarhana tarifine uyarsanız tarhana yapmanın kolay olduğunu görerek gözünüzde boşuna büyültmüş olduğunuzu anlayacaksınız.

Ev Tarhanası Nasıl Yapılır?

Ev Tarhanası Malzemeleri

  • kg. soğan
  • 1 kg. domates
  • 1 su bardağı tuz
  • 1 kg. biber
  • 1 kaşık domates ve 1 kaşık biber salças
  • 10 gr. yaş maya
  • 3 çorba kaşığı yoğurt
  • Aldığı kadar un
  • Arzuya göre istediğiniz baharatlar

Tarhana Yapılışı:

Geniş ve derin bir tencerenin içine 1 kg. biberi ardından soğanları (soğanları ortadan ikiye bölelim) koyalım. Üzerine domatesleri yerleştirelim. 2 bardak su katıp tencereyi ateşin üzerine koyup haşlamaya başlayalım.

Tencerenin içindeki malzemeler yumuşamaya başlayınca tencereyi ateşten alalım. Tencerenin içinde ki tüm malzemeleri süzelim ve suyunu ayrı bir tencereye koyalım. Suyu alınmış biber, soğan ve domatesi geniş olan başka bir tencereye koyalım. İçine 3 çorba kaşığı yoğurdumuzu koyalım ardından da 10 gr. yaş mayamızı ekleyelim. Yaş mayayı eklemeden önce su ile açalım. Tüm sebzeleri birbirine karışması için güzelce tahta kaşıkla karıştıralım.

Karıştırma işlemini yaparken unuda yavaş yavaş üzerine dökelim. Sürekli karıştırarak aynı anda unuda içine katalım. Arada kontrol ederek hamurun sert olmamasına dikkat edelim. Sulu olarak yoğrulan tarhana hamurunu 5 saat dinlenmeye bırakalım. 5 saat sonra yine yoğurmaya başlayalım. Yoğurdukça içine un katmaya devam edelim. Bu yoğurma işlemine 3-4 gün devam edelim. Yoğurt bekleme sırasında taşacağı için tencerenin büyük olmasına özen gösterin. Tarhanamızı unla yoğurmaya devam ettikten sonra ekşimeye başladığında top şeklinde kopararak güneşin altında serdiğimiz bir bezin üzerinde kurumaya bırakalım.

Yeterince kuruyan tarhanamızı iki elimizle avucumuzun arasına alarak eze eze minik parçalar olana kadar avucumuzda ezelim. Kavanozlara koyalım ya da bez torbalarına koyalım. Ağzını sıkıca kapatalım. Ev tarhanamız soğuk kış gecelerinde içmeye hazır artık. Afiyet olsun.

Ev tarhanası yapımından sonra tarhana çorbası nasıl yapılır onu da yazalım.

Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

tarhana corbasi nasil yapilir

Tarhana Çorbası yapacağımız tencereye salçamızı koyalım. Hafif salçamızı sulandırarak içilecek çorba kasesi kadar suyumuzu ekleyelim. Salçalı suyumuzu kaynatmaya bırakalım. Su kaynayınca içine 4 yemek kaşığı ev tarhanamızı koyalım ve karıştıra karıştıra kaynatmaya devam edelim.  Tarhana Çorbasına yeterince tuz ilave edelim. 

Tarhana Çorbası yeterince kaynadıktan sonra altını kısalım 5-7 dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edelim. Çorba kaynadıkça koyulaşacaktır. Çok koyu olmasın çorbamız. Koyu olursa ılık su ilave edelim ve bir iki taşımlık daha kaynatalım.  Üzerine nane ve tercihe göre kırmızı biber ilave edelim. Sıcak olarak servise alalım. Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır bilmeyenler için yararlı olmuşuzdur umarım. Afiyet olsun.

Her Hakkı Saklıdır.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız