Titan Denizaltısındaki Cansız Bedenlere Ulaşıp Çıkarmak Mümkün mü?

Billindiği gibi İngiliz dev yolcu gemisi Titanik, 14 Nisan 1912‘de Atlas Okyanusu’nda çıktığı ilk seferinde buzdağına çarparak batmış ve 1500 kişi hayatını kaybetmişti. Gemi İngiltere’deki Southampton limanından kalkmış ve ABD’nin New York kentine gitmek için ilk seferini gerçekleştirecekti. Gemide yaklaşık 2,224 kişi vardı. Çarptıkları buzul 125 metre uzunluğunda idi ve gemi buzula çarptıktan yaklaşık 2 saat 40 dakika sonra battı. Bu korkunç olay 5 Nisan Pazartesi günü 02:20’de, 1,500‘den fazla insanın ölümüyle sonuçlanarak, tarihin en ölümcül deniz felaketlerinden biri olarak kabul edildi.

Titanik Atlas Okyanusu’nda yoluna devam ederken tam 6 kez buzul dağı uyarısı almıştı. 125 metre uzunluğundaki buzdağı göründüğü zaman geminin hızı yaklaşık 22 knot‘tu. Geminin hızlı manevra kabiliyeti yoktu ve maalesef çarpmamak için hiç bir kaçış yolu bulunmamaktaydı. Çarpma kaçınılmazdı ve gemi öylece buzul dağına doğru ilerliyordu. Gemi buzul dağına çarptığında, koca geminin on altı bölmesinin altısı su alarak korkunç bir darbeye maruz kaldı. Titanik’in ileri bölmelerinin dördü sular altında kalmıştı. Geminin mürettebatı korkunç sonu biliyorlardı. Gemi batacaktı. Çaresizdiler. Yapacakları hiç bir şey kalmamıştı.

Gemi gittikçe su alıyordu. Mürettebat yolcuların panik yapmasını önlemek için hem sakin davranıyor hemde acele ile filikaları denize indiriyorlardı. Gemide az sayıdaki filikalar vardı. Maalesef filikaların sayısı gemide bulunan yolcu ve mürettebat için yeterli değildi. Gemide sadece 1178 kişiye yetecek kadar filika bulunuyordu. Bu yüzden filikalara önce çocuklar, kadınlar ve yaşlılar bindirildi. Gemide kalan diğer yolcular ve gemi mürettebatı, yardım gelmesi için işaret fişeklerini ve radyo mesajlaşma sistemini kullanmaya başladılar.

Çaresizlik içinde yardım gelmesini bekliyorlardı. Filikalar ise hızla gemiden uzaklaşmaya çalışıyorlardı. Geminin sulara gömülmesi ile oluşacak girdaptan kaçmaya çalışıyorlardı. Radyo mesajları ile yapılan yardım çağrıları ve atılan fişekler kurtarma ekiplerine ulaşmıştı. Fakat beklenen yardım gelene kadar gemi yaklaşık 2 saat 40 dakika içinde tamamiyle batmıştı. Gemi ile birlikte okyanusun derinliklerine sürüklenen 1500 kişi kurtulamamıştı.

Titanik’in enkazı şu an Newfoundland sahilinin yaklaşık 400 mil (640 km) güneydoğusundaki bir bölgede 3.800 metre derinlikte zifiri karanlıktadır. Titanik, 14 Nisan 1912 Pazar günü saat 23:40’da buzdağına çarptığında gemide yaklaşık 2,224 kişi vardı.

Derinlerde basınç sorunu

Okyanusda derinlere inildikçe basınçda o derece artar. 3.800 metre derinlikteki Titanik ve etrafındaki her şey yüzeydekinden 390 kat daha fazla basınca maruz kalır. Bu yüzden Titanik enkazının olduğu derinliğe inilmesi çok tehlikeli olduğundan tam techizatlı, basınca dayanıklı denizaltı gemilerinin olması gerekmektedir. Maalesef Titanik enkazına ziyaret etmek için dalış yapan Titan Denizaltısının o kadar derinliğe inebilecek kadar dayanıklı olmadığı ve uzun süre deniz dibinde kalabilecek bir durumda olmadığı çok defa söylenerek uyarıldığı ortaya çıktı. Geliştirilmekte olan Titan denizaltının bir çok eksiklikleri olduğunu ve daha fazla test edilmesi gerektiğide daha önce vurgulandığı halde böyle bir dalış yaparak 5 kişinin yaşamlarını yitirmesi tüm dünyayı üzüntüye boğdu.

Ayrıca Titan denizaltısı, deniz araçlarında da kullanılan video oyunu kontrolörüyle yönetildiği ve yetersiz teknolojik ekipman nedeniyle uzmanlarca “ilkel” olarak tanımlandığı da ortaya çıktı. Denizaltının alan darlığı ve sınırlı gıda stokunun olmasıda dalış için yeterli olmadığı düşüncesi hakimdi. Okyanusun derinliklerine inildikçe basınç arttığı için denizaltının da basınç yüzünden Katastrofik şekilde patladığı belirtildi. Hayatını kaybeden 5 kişinin içinde denizaltının sahibi olan OceanGate şirketinin kurucusu ve CEO’su Stockton Rush‘da yer alıyordu. Denizaltının sahİbi de dahil olmak üzere hiç kimse böyle bir kaza beklemediği için tüm dünya şoka girdi. Ve denizaltı dıştan içe doğru korkunç bir şekilde patladı.

ABD Donanması, denizaltının kaybolduğu gün meydana gelen bir iç patlamayla tutarlı belirgin bir ses tespit etti. Geminin yıkıcı patlaması Perşembe günü doğrulandı ve hayatta kalanlar için bir hafta süren uluslararası aramalar yapıldı. Peki, Titan neden iç patlama ile patlamıştı? Sualtında neden patlama olur? soruları içinde herkes bu olayı konuşmaya, kazayı sorgulamaya başladı.

Sualtı patlaması neden olur?

Bir gemi aşırı derinliklerde muazzam basınç altında içe doğru çöktüğünde su altında bir iç patlama meydana gelir. Patlamanın tam yeri ve derinliği belirsizliğini korurken, Titanik enkazı yüzeyin yaklaşık 4.000 metre altında yatıyor. Titan, yaklaşık iki saat sürmesi beklenen inişinden yaklaşık bir saat 45 dakika sonra teması kaybetti. Titanik enkazının olduğu alanın derinliğinde, basınç kabaca inç kare başına 5.600 libreye ulaşıyor ve bu yüzey seviyesindeki basınçtan birkaç yüz kat daha fazla.

Titan Denizaltısında Meydana Gelen İç Patlama

96 saatlik oksijen kapasitesi ile yola çıkan titan denizaltı, 6.4 metre uzunluğunda bulunuyordu. Denizaltında basınç kaybı sebebiyle iç patlama geldiği açıklandı.

Titan Denizaltısında Hayatını Kaybedenlerin Cansız Bedenleri Kurtarılabilir mi?

Uzmanlara göre, bu tür derinliklerden cansız beden çıkarmak pek olası görünmüyor. ABD Sahil Güvenliği, olası kalıntıları çıkartmak için aramaya devam etme kararlılığını açıkladı. Ancak, okyanus tabanındaki derin deniz ortamının acımasız doğası konusunda uyarıda bulundular. Çok tehlikeli olan bir alanda ve 3.800 metre derinlikte yer alması nedeni ile kalıntıların çıkarılması pekde kolay gözükmüyor.

Titan Denizaltındaki Cansız Bedenler Çıkarılabilir mi? Denizaltı Neden Patladı? #titandenizaltı

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız