Üç aylar ne zaman, Regaip Kandili ne zaman?

Üç aylar ne zaman, müslümanlar için en önemli aylardır. Receb, Şaban, Ramazan aylarıdır. Üç aylar, 2022 yılı Receb ayının ilk günü olan 2 Şubat Çarşamba günü başlayacak. Regaip Kandili bu yıl 3 Şubat 2022 tarihinde idrak edilecek.4 Mart 2022‘de Şaban ayı ve en son 2 Nisan 2022‘de Ramazan ayı başlayacak. Ramazan ayının 1 Mayıs 2022 tarihinde son bulmasıyla birlikte üç aylar bitmiş olacak.

2022 Üç aylar ne zaman başlıyor?

Üç aylar ne zaman
TeknoGündemi – https://www.teknogundemi.com

2022 Üç aylar Hicri takvim’de mukaddes olan Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Faziletli sayıldığı için ibadetler daha çok yapılır, günahlardan af dilenir, günahlardan sakınılır ve Ramazan ayına hazırlık yapılır. İbadetlere ve maneviyata ağırlık verilen bu üç aylarda birçok vatandaş oruç tutmayı, bolca dua etmeyi tercih ediyor.

2022 Regaip Kandili ne zaman?

Regaip Kandili Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 2022 dini günler listesine göre bu yıl 3 Şubat 2022 tarihinde idrak edilecek, Üç aylar içinde Regaip, Miraç ve Berat kandillerinin yanı sıra Kadir gecesi de bulunuyor. Recep ayı içinde idrak edilen Regaip Kandili 2022 yılının ilk kandili olacak.

Regaip Kandilinde neler yapmalıyız?

Regaip Kandilinde bol bol ibadet etmeli af dilemeliyixz. Günahları aza indirmeye çalışmalıyız. Knedimizi kötü düşüncelerden, fena işlerden sakınmalı etrafımıza iyi davranmalıyız. Etrafımız derken bu sadece insanları kastetmiyoruz. Tümcanlıları hayvanlar, bitkiler dahil. Dünyaya zarar vermemekde bir ibadettir. Evde iken suları bolca kullanmak hem dünyaya hemde maddi olarak bizlere zarar verebilir. Bu yüzden bunlara daha dikkat etmeliyiz. 3 aylar bitincede bu iyi davranışlarımızı sürdürmeliyiz. Regaip Kandilinde neler yapmalıyız maddeler halinda sıralayalım.

  • Kur’ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur’ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
  • Peygamber Efendimiz (sas)’e salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
  • Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.
  • Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
  • Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı çizilmeli.
  • Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.
  • Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.
  • Mü’minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.
  • Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.
  • Kişi kendine ve diğer Mü’min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.
  • Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.
  • Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
  • O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.
  • Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va’z ü nasihat dinlenmeli;
  • Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.
  • Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı.
  • Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.
  • Hayattaki manevî büyüklerimizin, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e–mail çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.
  • Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı

Üç aylarda yapılacak ibadetler

Bu mübarek üç aylarda yapılacak ibadetler mümkün olduğunda sevap kazanmaya çalışmak, günahlardan kaçmaktır. Müslümanların elinden geldiğince ne bedenlerine karşı ne de başkalarına karşı günah olacak işlerden kaçınması gerekir. Bol bol dua etmeli, şükür etmeliyiz. Nefis muhasebesi yapalım. Bol dua ederek günümüzü geçirelim. Kaza namazı kılalım. Hastaları ziyaret edelim. Küsleri barıştırıp kalbimizi açalım. İyi işlere devam edelim. Borçlulara yardım edelim. Mazlumun yanında olalım. İhtiyacı olanlara maddi manevi desteklerimizi yapalım. Yara saran el olalım. Zalimin yüzüne haykıralım. Karanlık sayfaları yırtıp, yeni aydınlık, temiz sayfa açalım.”

Bu aylar dua ve tövbelerimizin kabul edilme ümidini daha fazla hissedeceğimiz aylardır.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız