Vatansız Kişiye, Vatansızlara Ne Denir? Haymatlos Ne Demek?

Vatansızlara Ne Denir? Vatansız Kişiye Ne Denir? önce onu yanıtladıktan sonra Vatansızlara Ne Denir? Haymatlos Ne Demek? sorularını yanıtlayalım. Vatansız Kişi demek, herhangi bir devlete vatandaşlık bağı ile bağlı olmayan ve yabancı kabul edilen kişilere denir. Vatansız kişi yada kişiler 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu md.50 ve 51’de düzenleme altına alınmıştır.

Bazı kişiler vatansız dünyaya gelir; bazıları ise daha sonra vatansız duruma düşer. elirli etnik veya dini gruplara karşı ya da toplumsal cinsiyet temelinde ayrımcılık, yeni Devletlerin ortaya çıkması ve mevcut Devletler arasında toprak parçası değişimleri ve vatandaşlık kanunlarındaki boşluklar da dâhil olmak üzere birçok nedenle vatansız kalınabilir.

Vatansızlara Ne Denir?

Herhangi bir devlete, yasal olarak bağı olmayan bireylerdir. Vatansız bir kişinin, hiçbir ülkenin uyruğuna sahip olmadığı anlamına gelir. Türkiye’ye vatansız olarak gelen ya da Türkiye’de iken vatandaşlığını kaybederek vatansız kişi durumuna düşen kişiler, ülkede yasal olarak kalabilmek ve “vatansız kişi kimlik belgesi” edinmek için valiliğe başvuruda bulunmakla yükümlüdürler. Vayansızlık kimliği alarak ülkemizde sağlık, eğitim, çalışma,ev alma, evlilik vb. gibi bir çok haklardan yararlanmaları için vatansızlık kimliği almak zorundadırlar.

Haymatlos Ne Demektir?

Haymatlos, hukuksal açıdan vatanı olmayan ve hiçbir ülkenin vatandaşı olmayan kişileri ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Herhangi bir devlete uyrukluk bağıyla bağlı olmayan ve vatansız statüsüne sahip kişiler yasal açıdan haymatlos olarak kayıtlara geçer. Haymatlos Ne Demektir?

Haymatlos kavramının Türkçede iki farklı yazım şekli bulunmaktadır: Haymatloz ve Haymatlos. Kavram incelenen ilk kaynaklarda Haymatloz olarak görülmektedir, zamanla Haymatlos olarak da kullanılmaya başlanmıştır. Vatansızlık sözcüğü ile eş anlamlı olarak kullanılan haymatlos, heimatlos sözcüğünden dilimize geçmiştir. Haymatlos (Almanca:Heimatlos) denmektedir.

Vatansız Kişiye Ne Denir?

Vatansız kişi, hiçbir Devlet tarafından hukukunun işleyişi çerçevesinde vatandaş olarak sayılmayan kişidir. Vatansız olduğunu söyleyen kişi bu konu ile ilgili kanıtlaru sunmakla yükümlüdür. Vatansız olduğunu iddia eden kişi, başka bir ülkenin vatansızlık kişi kimlik belgesini veya vatansızlık pasaportunu taşıyorsa, bu kişilerin vatansız kişi kimlik belgesi talepleri işleme alınmaz. Vatansızlık kimlik belgesini Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından vatansız olduğuna dair verilen karar doğrultusunda ülkemizde yasal olaraj ikamet edebilmeleri için vatansız kişi kimlik belgesi verilir. Bu gelge en fazla ikik yıllıktır. İki yıl sonunda vatansızlık durumu devam ettiği görülürse bu süre uzatılır. Vatansız kişil kimlik belgesi verilme işlemlerinde herhangi bir harç gibi herhangi bir ücret alınmaz.

Türkiye’de yaşayan vatansız kişiler, başka bir devletin vatandaşlığını kazanırsa, ülkemizdeki vatansızlık durumu ortadan kalkar.

Vatansızlık Kimliği Nasıl Alınır?

Türkiye’ye vatansız olarak gelen ya da Türkiye’de iken vatandaşlığını kaybederek vatansız kişi durumuna düşen kişiler, ülkede yasal olarak kalabilmek ve “vatansız kişi kimlik belgesi” edinmek için valiliğe başvuruda bulunmakla yükümlüdürler.

Vatansız Kişilere Tanınan Haklar ve Güvenceler

  • Yasada düzenlenen oturma izinlerinden birini almak için talepte bulunabilirler,
  • Kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından tehdit oluşturmadıkları sürece haklarında deport kararı verilemez,
  • Yabancı kişilerle alakalı işlemlerde gereken karşılıklılık koşulundan muaftırlar,
  • Çalışma iznine dair iş ve işlemlerde 4817 sayılı Kanun hükümlerine tabidirler,
  • 5682 sayılı Pasaport Kanunu md.18’de ifade edilen hükümlerden faydalanabilirler.
Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız