Yayın Balığı Nasıl Hayvandır, Ne yer, Nerede Yaşar, Yenir mi?
Tatlı sularda yaşayan, boyu çok uzun olan, en yaygın ve en eski balık türlerindendir. Yayın balığı Siluriformes kemikli balık takımına aittir. Saldırgan, yırtıcı ve etobur balık familyasındandır. Etçil bir hayvandır. Başı geniş ve yassıdır.Geniş ağızlıdır. Dudaklarından sarkan uzun iki tane anteni vardır. Çenesinden sarkan daha kısa 4 tane anteni vardır. Kuyrukları çatal şeklinde değildir. Uzun kuyrukları vardır. Bazı yayın balıklarının gövdesinde pul yoktur fakat bazı türlerinin gövdeleri sert, zırhlı deriden oluşan ağır plakalarla kaplıdır. Güçlü ve dayanıklı hayvandır. Derileri bir dış mukus tabakası tarafından nemli tutulduğu sürece birkaç tür su dışında bir süre hayatta kalabilir.
Renkleri genellikle koyu kahverengidir. Gözleri iyi görmez. Avlarını bıyıkları ile titreşiminden ve avlarının kokusundan algılarlar. Kışın aylarında yayın balıkları kendilerini çamur içine ya da yumuşak bir kovuklara girerek hareketsiz bir döneme girerler. Bu dönem içinde aç kalmayacak derecede avlanır fakat sıcak yaz günlerindeki gibi aktif değildir. Soğukta hareketsiz ve güçsüzdür. Kış aylarında el ile bile avlanabilir. Yayın balığını avlamak için koku yemleri kullanılır. Gözleri iyi görmediği için kokuya giden bir çok yayın balığı geleceği için topluca avlanabilirler. Genellikle olta ve makara ile yakalanırlar ve ayrıca balık çiftliklerinde yetiştirilirler. Avrupa’nın ikinci büyük balığıdır
Boy uzunluğu 70-300 santimdir. Ağırlığı ise 250 kiloya kadar ulaşabilirler. Kafa kısmından vücuda kadar uzanan duyu hattı bulunan balık, böylece sudaki en ufak titreşimleri bile algılayabilmektedir. Sese çok duyarlıdır. Yayın balığına tatlı su köpek balığıda denir. Önemli derecede ticari öneme sahiptirler.Yayın balığına restaurant ve marketlerde sıkça rastlanır. Eti lezzetlidir.
Mavi-siyah, kahverengi, yeşil, gri deri renkleri arasındadır. Karın kısmı beyazımsı ya da yeşil lekelidir. Kafa yapısı oldukça geniş ve güçlüdür. Yayın balığı, oldukça iyi bir işitme kabiliyetine sahiptir. 80 yıl yaşayabilen yayın balığı, oldukça büyüktür. Daha çok gece karanlığında canlanır. Dünyada mersin balığından sonra gelen en büyük tatlısu balığıdır.
Yayın Balığı ne yer, Yayın Balığı Nasıl Beslenir?
Yayın Balığı Nasıl Beslenir?
Yayın balığı etçi olduğu için kuşlar, köpek, kedi, kurbağa vb. gibi canlıları yer.
Yaşadıkları suda dipte olan hem canlı hem de ölü maddelerle beslenir.
Yayın balıkları ölü ya da diri hemen hemen her şeyi yerler.
Yayın balıkları için hareket eden herşey avdır.
Yayın Balığı Nerede Yaşar?
Yayın balığı dünyanın her yerinde yaşar. Derin, büyük ve akışı az olan ırmaklarda yaşamayı sever. Su akıntılarından oluşan mağaralarda, su içinde olan batık ağaçlar arasında kendilerini daha güvenli hissederler ve orada yaşarlar.Yapay göllerdede yaşayabilirler. Bazı türleri tatlı sularda, bulanık göllerde ve göletlerde yaşar. Bazı türleri ise tropikal ve subtropikal denizlerde ve yaz aylarında ılıman sularda okyanuslarda yaşar, derin sularda, bataklık gibi tatlı sularda yaşar. Yayın balıkları daha çok Avrupa ve Asya’nın güneyinde bulunmakta olup Türkiye’de de büyük ırmaklarda ve baraj göllerinde görülmektedir. Ülkemizde sadece iki tür yayın balığı görülmektedir. Mezopotamya yayın balığı ve Bayağı Yayın Balığı. Bu balıklara en fazla Sakarya nehrinde ve Sapanca Gölünde rastlanabilmektedir.
Yayın balığı etçil bir hayvan olduğu için kuşlar, köpekler, kedi vb gibi canlıları yer. Küçük ama oldukça kuvvetli dişleri vardır.
Yayın Balığının boyu ne kadardır?
Boyları ortalama 1,30 – 1,60 metredir. Fakat bazı bölgelerde boyları 2 veya 3 metreyi bulabilir. 3 metreye varan uzunluğu ve 150 kiloya varan ağırlıklara kadar olanları vardır.
Yayın balığının boyutları, yaklaşık 0.8 inç (2 cm) uzunluğundaki cüce corydoras’tan (Corydoras hastatus), güneydoğu Asya’nın 7 ft’yi (2,1 m) aşabilen ve 250 libre (113 kg) ağırlığa sahip dev yayın balığı olan Pangasianodon giga ismi verilen türlerine göre değişir.
150 kilogram kadar ağırlığa ulaşabilen yayın balıklarının ömrü 35 – 40 yıldan 100 yıla kadar değişkenlik göstermekte olup tatlı su balıkları 100 yıla kadar yaşayabilen türleride vardır.
Tatlı su balıklarının en lezzetlisi olduğu biliniyor.
Yayın Balığı Ne Zaman, Hangi Mevsim Yumurtlar?
Yayın balığı Nisan -Mayıs ve Haziran aylarında yumurtlar. Ebeveynler yuvada çamur ve kumdan oluşan bir yuva hazırlar. Yumurtalar çıktıktan sonra ebeveynler yavrular büyüyüp gelişene kadar yuvayı korurlar. Suyu hareketlendirerek yavruların hava almasını sağlarlar. Yumurta dökümü yaklaşık 3 haftayı bulabilir. Dişi balık erkek yayın balığının hazırladığı yuvaya 500.000 kadar yumurta bırakır. Bu yumurtalar 2-3 mm boyutlarındadır ve birbirlerine yapışıktır. Yavrular 4 ya da 5 yıl sonra üreme işlevi kazanırlar.
Yayın Balığının Türleri Nelerdir?
Yayın Balığının 3 büyük türü: Mavi Yayın Balığı, Kanal Yayın Balığı, Yassı Yayın Balığıdır.
Sayısız farklı Yayın Balığı türü bulunmaktadır. En bilinen Üç Büyük Türü aşağıda yer almaktadır. Renkleri petrol yeşili, gri renkli olabilir ve yan kısmı kirli sarı olup sırt kısmında siyah lekeler bulunmaktadır. Renkleri yaşadığı bölgeye göre değişebilir.
Mavi Yayın Balığı
- Mavi yayın balığı :
Mavi yayın balığı (Ictalurus furcatus), Kuzey Amerika Yayın Balığı’nın en büyük türlerinden biridir. Kanal yayın balığının aksine mavi yayın balığı lekesizdir.
Üst taraflarda ve arkada arduvaz grisidir. Karınları beyazdır. Maviler, berrak ve hızlı su olduğu sürece nehirlerde, göllerde, rezervuarlarda ve ana kollarda yaşar. Kum, çakıl veya kayalık diplerde bulunabilirler. Tahmini yaşam süresi 20 ila 30 yıl arasındadır.
Taze yem ya da taze ölü yem ile avlanırlar. Kokusu güçlü yem ile avlanmaları daha kolaylaşır.
- Kanal Yayın Balığı
Kanal Yayın Balığı
Kanal Yayın Balığı Özellikleri
Kuzey Amerika’nın en çok sayıdaki yayın balığı türüdür. Kansas, Missouri, Iowa, Nebraska ve Tennessee’nin resmi balıklarıdır ve gayri resmi olarak “kanal kedisi” olarak anılır. Yetişkinleri 18 – 23 kg. arasında değişir. sırtında ve yanlarında siyah noktalar bulunan derin çatallı bir kuyruğa sahiptir.
Maksimum Uzunluk: 50 inç Maksimum Ağırlık: 40-50 lbs Ömrü: 15-20 yıldır.
Kanal Yayın Balığı Özellikleri
Üstü ve yanları griden arduvaz mavisine kadar değişir ve genellikle sarı bir parlaklığa sahip zeytindir. Vücudu ölçeksizdir ve ağzının etrafında, yiyecekleri bulmak için tat sensörleri görevi gören sekiz bıyık (bıyık) vardır.
Kanal yayın balığı ile mavi yayın balığı arasında ayrım yapmak için anal yüzgecine bakılır. Kanal yayın balığının anal yüzgeci 24 ila 29 ışınla yuvarlaktır. Mavi yayın balığının anal yüzgeci düz bir dış kenara ve 30 ila 36 ışına sahiptirç Kanal Yayın Balığı, Levrek, çipura ve diğer yayın balıkları yavrularını yerler.
- Yassı başlı yayın balığı :
Yassı Başlı Yayın Balığı Özellikleri
Yassı Başlı Yayın Balığı Özellikleri, Flathead catfish
Çok bilinen bir türdür. İkinci büyük tatlı su balığıdır. Alt dudağı üsttekinden daha öne çıkıktır. Yassı ve geniş kafası, geniş ağzı, dudaklarından sarkan iki uzun anteni ve çenesinden sarkan daha kısa dört anteni vardır.
Kuyruğuna kadar uzanan alt yüzgeci ve kafasının yakınında bulunan daha küçük bir sırt yüzgeci vardır.
Bayağı yayın balığı çok iyi duyma kabiliyetine sahiptir. Seksen yaşına kadar yaşayabilir. Bayağı yayın balığı büyük, ılık gölleri ve derin, yavaş akan ırmakları tercih eder.
Su akıntılarının oluşturduğu mağaralarda ve suya batmış ağaçların yanında barınmayı sever. genellikle balıkla beslenir, ama solucan, sülük, böcek ve yengeç de yer.
Yayın Balığının Dişleri Var mı?
Yayın Balığının Dişleri Vardır. Ağzın tepesinde avının kaçmaması için içe eğik dişleri vardır. Dişleri zımpara gibi küçük ve kuvvetlidir.
Yayın balığının dişleri ufaktır fakat çok güçlüdür. Yiyeceği ısırmazlar genellikle emmek süretiyle avlarını ağıza alırlar.
Yayın Balığının Ağzı
Yayın Balığı Yenir mi?
Evet. yayın balığı yenir. Oldıukça iyi bir besin değeri vardır. Yayın balığının belli bir yaşa kadar eti yenir. Balık yaşlandıkça et lezzeti bozulur. Yaşlandıkça eti dana etine benzer. Yayın balıkları mart ayının en lezzetli ve bol bulunan balıklarındandır.