Yeni T.C Kimlik Kartları

Yeni T.C. Kimlik Kartları yeni çipli kimlik kartları tanıtıldı. Yıllardır bilinen Nüfüs Cüzdanı terimi değiştirilerek Kimlik Kartı olarak yerini aldı. İlk dağıtılan ve kullanıcak olan şehrimiz olan Kırıkkale‘ de halkımız Yeni Kimlik Kartlarına diğer illerden en önce sahip olacak ve kullanacak.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel  Müdürlüğünce çalışmaları yapılan ve yürütülen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK) Projesi adı verilen yeni kimlikler 2018 yılına kadar dağıtımı yapılacak. Peki Yeni Kimlik Kartları Nasıl Olacak? Hemen yanıtlayalım. Yeni Kimlik Kartları tek tip ve tek renk olarak planlandı.

yeni kimlik

Yeni Kimlik Kartları Nasıl Olacak? sorusuna karşılık Bakan Efkan Ala yeni kimlik kartlarının fotoğraflarını halka gösterdi. Yeni kimlik kartlarını gösterirken şu açıklamalarda bulundu.

Kimlik belgesinde bir çip var. Bunlar TÜBİTAK tarafından geliştirildi. Taklit ve tahrif edilemeyecek biçimde. Birçok bilgi içerisinde gizli olacak. Vatandaşımız bunu taşıdığında birçok işlemi buradan yapabilecek” dedi. Sürücü belgelerinin ise çalışmalarına daha devam edildiğini belirten Ala sürücü belgeleri içinde şu açıklamalarda bulundu. “Kısa zamanda faaliyete geçireceğiz. Kimliklerle ilgili yasa çıktığı zaman bir düzenleme var yasamızda. Onu bekliyoruz. O madde çıkınca kimlikler de dağıtılmaya başlanacak. 3 yıl içinde bunun bitirilmiş olacağını düşünüyoruz. Ehliyetler için de biz nüfusa devreceğiz. Onun için bir zaman alacak, bir yıl gibi. Orada da yeni düzenlemeler yapacağız. İkisi de ciddi projeler ve projeleri kısa zamanda gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Hem mevzuat düzenlemelerini yapıyoruz hem teknik düzenlemelerini yapıyoruz” dedi.


Yeni cipli kimlik kartı almak için ilk önce rendevu almanız gerekmektedir. Randevuyu online sistemle  ya da 199 numarayı arayarak yapınız.

YENİ KİMLİK KARTLARI NASIL OLACAK?

Tübitak tarafından kimlik kartları geliştirilmiştir ve son derece güvenlik içermektedir. 8 güvenlik özelliği bulunan bu kartlarda asla sahtekarlık yapılamıyacak. Parmak izi, damar izi ve avuç damar izi gibi verilerin yer aldığı bu çipli kimlik kartları üst düzey koruma taşımaktadır. Kartta ad-soyad-anne-baba adı, doğum yeri ve cinsiyeti ve kimlik kartının geçerlilik tarihi ile bu kimliği veren makamın bilgileri bulunacak.

Kimlik kartının arka tarafında ki bilgiler ise çip denen bölümde yer alacak. Biyometrik veriler işte bu çip denen kimliğin arka yüzünde bulunacak. Yurt dışına çıkışlarda pasaport olarak da kullanılacak. Okul, hastahane, banka, eczane ve emniyet işlerinde prosüdürü kolaylaştıracak ve hızlandıracak.
Eskiden kadınlara verilen pembe renk ve erkeklere verilen mavi renkli nüfüs cüzdanları gibi 2 renkli olmayacak tek renk kullanılacak.  Yeni kimlik kartları yurt içi ve yurt dışındaki tüm vatandaşlarımıza 3 yıl gibi süre zarfında dağıtılacak.

Kırıkkale’ de ilk olarak kullanılması düşünülen Yeni Kimlik Kartlarının açıklamasını yapan Kolat, “Yeni kimlikler için İçişleri Bakanlığı Nüfus ve  Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK ve Merkez Bankası çok güzel  çalışmalar yaptı. Çok güzel, güvenlikli ve elektronik bir kimlik kartı ortaya  çıkarıldı. Artık bunun taklidi, tahrifi, kopyalanması kesinlikle mümkün değil.  Müracaatlar merkez ve ilçe nüfus müdürlüklerine yapılacak. Sadece Kırıkkale’de  oturanlar ve Kırıkkale nüfusuna kayıtlı olanlar müracaat edebilecek. İnternet  üzerinden ve ALO 199 aranarak da müracaat yapılabiliyor. Yeni kimlikler hafif  turkuaz renginde. 7’den 70’e herkesin kaydını alıyoruz” diyerek gelen sorulara yanıt verdi.

YENİ KİMLİK KARTLARI NASIL ALINACAK?

Yeni kimlik kartlarının başvurusu için halkımız nüfus müdürlüklerine gidecek. Başvuru sırasında nüfüs cüzdanı ya da kendini tanıtıcı bir belge ile başvuracaklardır. 15 yaşından büyük vatandaşlarımız son 6 ay içinde çekilen bir adet biyometrik fotoğraf istenecek. Nüfüs müdürlükleri ya da internet ortamından da başvurulabilecek.  Yurt dışındaki vatandaşlar ise başvurularını dış temsilciliklere yapacaklardır.

YENİ KİMLİK KARTLARINDA BAŞVURU SIRASINDA  İSTENECEK BELGELER NELERDİR?

Nüfüs cüzdanı ya da kendini tanıtacak bir belge ( pasaport, sürücü belgesi,uluslararası aile cüzdanı, avukatlık kimlik kartı, aile cüzdanı, askeri kimlik kartı, basın kartı veya muhtarlık tarafından verilmiş kendini tanıtacak kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı bir belge ile başvurabilirler.

Kimlik kartı başvurusunu sadece 15 yaşından büyükler yapabilir.

BİYOMETRİK FOTOĞRAF NEDİR?

Biyometrik fotoğraf nedir ? Biyometrik fotoğraf 15 yaşını bitirmiş vatandaşlarımızın parmak izleri, parmak damar izi ve el ayası damar izlerinin alındığı fotoğraftır. Yeni kimliklerde parmak izlerinin verileri bulunacaktır.

KİMLİK KARTLARINDA KULLANILMASI PLANLANAN  FOTOĞRAFLARIN ÖZELLİĞİ NASIL OLACAKTIR?

Kimlik kartlarında kullanılması planlanan fotoğrafların özelliği ise şu şekilde düşünülmüştür. Son 6 ayda çekilmiş bir fotoğrafı ve ICAO standartlarına uygun olarak çekilmiş biyometrik fotoğrafın olması şarttır. Kimlik kartı kaybedildi ise, yenisi çıkarılırken sistemde ki fotoğraf son 6 ayda çekilmiş bir fotoğraf değil ise tekrar fotoğraf çekilip en son hali olan fotoğraf çektirilip ile yeni kimlik kartı çıkarılacaktır.

KİMLİK KARTI ÇIKARTILIRKEN KAÇ TL ÖDECEK?

Yeni kimlik kartı kaç paradır? Yeni kimlik kartı ücreti ne kadar?Yeni kimlik kartına sahip olmak için 15 TL ücret ödenecektir. Eğer kayıp edilirse tekrar çıkarmak için ise 30 TL olarak ücret ödenmesi gerekmektedir.

KİMLİK KARTI BAŞVURUSUNU NASIL TAKİP EDİLİR?

Kimlik kartlarınızın ne zaman teslim edileceğini takip etmek için izlenecek yol, internet ile takip edilecek. e-mail yolu ile ya da çağrı merkezi tarafından takip edilecektir.

KİMLİK KARTLARI NEREYE GELECEKTİR?

Kimlik kartı başvurusu yaparken yurt içindeki vatandaşlarımız başvuru sırasında vermiş olduğu adrese yeni kimik kartları PTT ile kargo şeklinde gönderilecektir.  Yurt dışından başvuran vatandaşlarımız ise Genel Müdürlükçe dış temsilciliklere gönderilerek ilgili kişilere teslim edilmek suretiyle Dışişleri Bakanlığına gönderilecektir.

Başvuru sırasında sıkıca kapatılmış bir kapalı zarf içinde verilen ve içinde PİN kodu denen doğrulama kodunu, kimlik alındıktan sonra eğer değiştirmek istenildiği takdirde sadece Nüfüs Müdürlüğünde ki kiosklardan değiştirilebilecek. Peki kiosk nedir?

KİOSK NEDİR?

Dokunmatik ekrandan oluşan, bilgisayar sistemli mikro işlemcili bir sistemdir.

Hayatımızı kolaylaştırma da kullanılan ve kurumlarda ki işleri hafifleştirmeye yarayan bir servis amaçlı bir  elektronik servis şeklidir.

Kağıt tasarrufun da da yardımcı olan elektronik bir yardımcı aracıdır.

Bilgisayar alt yapısına sahiptir.

Kullanıcılar özel bilgilerine bu sistemlerden ulaşarak self servis şeklinde kendi işlerini kendileri yapacaklardır.

Günümüzde her yerde Kios cihazlarına rastlamak mümkündür.

Farklı modelleri vardır ve amaca göre alt yapısı değişmektedir.

kiosk nedir model

Halka açık alanlar da kişiler internet üzerinden bir bilgiye ulaşmak istediklerinde kullanabileceklerdir. Ayrıca internet üzerinden fatura ödemelerini de gerçekleştirebileceklerdir. ( elektrik, su, telefon, internet v.b.)

İşyeri başvurusunda, sorgulama, borç ödeme, rezervasyon işlerinde, randevu almak için, kısacası bir takım işlerini internet ortamında kolayca sağlayabilmesi için yapılmıştır.

Çeşitli amaçlara yöneliktir. Bunlardan bazısı satış özelliğidir. Telefon kartı, bilet, MP3 müzik v.b. ihtiyaçlar  kiosk üzerinden satın alınabilecektir.

Kiosk genel kullanım alanları nerelerdir?

Showroom, Otel, Alışveriş Mağazaların da, Devlet ve Kamu Binaları, Stadyum, Konser, Belediyeler, Konferans, Kongre Alanları, Turizm Büroları, Tatil Köylerin de, Fuar, Havaalanları, Elçilikler, Rent a Car, Milli Parklar, Konferans, Seminer, Sineema, Gişe ve Bilet Satış Noktaları, Müzeler, Bar, Disco, Eğlence Yerlerin de, Tiyatro, Turizm Büroların da, Ticaret Merkezleri, Game Center ve daha ismini sayamayacağımız bir çok yerlerde kullanılmaktadır.

KİMLİK KARTI KAÇ YIL GEÇERLİ OLACAK?

Kimlik kartı kaç yıl geçerli olacak sorusuna ise 10 yıl olacak şeklinde yanıt verilmiştir.

18 YAŞINDAN KÜÇÜK KİŞİLERİN KİMLİK KARTLARI NASIL OLACAKTIR?


18 Yaşından küçük çocukların kimlik kartlarında biyometrik veri alınmayacaktır ve yeni kimlik kartları ana-babasına ya da vasi ya da büyük ana büyük baba ya da ergen kardeşlerine ya da vekaletname ibraz eden kişilere teslim edilebilecek. Evlilikleri resmi olarak biten kişilerin çocuklarının kimlik kartları velisine ya da vasi ya da kanunun 17.ci maddesine uygun olarak bildirimle yükümlü olan kişilerce teslim alınabilir ya da o kişilere teslim edilir.

Kullanımı 10 yıl olacak olan Yeni Kimlik Kartları 3 yıl içinde tüm halkımıza dağıtılması planlanıyor. Aşağıda ki konudan yeni çipli kimlik kartı nasıl çıkarılır ve en son başvuru tarihi nedir hakkında detaylı bilgi veren yazımızıda okuyun.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız