Aronya Nasıl Yetiştirilir, Kaç yılda ve Hangi ayda meyve verir?
Aronya Nasıl Yetiştirilir? Chokecherries olarak da adlandırılan Aronia meyveleri sağlığa çok faydalarının olması sebebiyle günden güne popülerliği artmaktadır. Aronya meyvesi kendi başına yenildiği zaman ekşi ve ağız burukluğuna sebep olsada harika reçeller, jöleler, şuruplar, çaylar ve şaraplar yapılarak tüketilmeye başlandı. Ülkemizde 2012 yılında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde aronya fidanı üretimi ile başlamış ve deneme alanında plantasyon oluşturulmuştur. 2017 yılında enstitüde ilk hasat şenliği düzenlenmiş ve aronya meyvesinin tanıtım ve yayım çalışmalarına başlanmıştır.
Aronya, sert iklim koşullarına dayanıklı bir bitki türüdür. Kış mevsiminin zor geçtiği bölgelerde -25°C sıcaklıklara karşı direnç gösterebilir. Bol güneş alan ve yarı gölge arazilerde aronya yetiştiriciliği konusunda iyi sonuçlar elde edilebilmektedir.
Aronya Nasıl Yetiştirilir?
Aronya bitkisi soğuk olan iklimlerde rahatlıkla yetişebilmektedir. Aronia bitkisinin meyveleri ise küçük siyah veya kırmızı renklerde olabilmektedir.
Aronya ağacı ülkemizde Bodrum Antalya gibi ılıman sahil bandı hariç hemen hemen her bölgede yetiştiriciliği yapılabilir. Ilıman sahil bandında ise soğuklama ihtiyacını karşılamayacağından dolayı sağlıklı bir meyve veremez ama gelişimi hızlıdır.
Aronya Fidanı
Aronya Fidanı 2 Yaş
Aronya meyvesi yaprak döken bir bitkidir. Baharın gelmesiyle beraber yeşil yapraklarını vermeye başlar. Nisan ayının ortasında beyaz renkli çiçeklere bürünür ve mayıs ayının üçüncü haftasında aronya çiçekleri meyveye dönüşür.
Aronya hasadı ağustos sonu, eylül başında yapılır ve sonbahara doğru aronya fidanlarının yaprakları kızıl rengini alarak yeniden dökülmeye başlar. Aronya fidanının kök sistemi çok güçlüdür.
Her türlü toprak koşuluna uyum sağlar; çoğu meyvenin dikiminin imkânsız olduğu arazilerde bile aronya fidan dikimi rahatça yapılabilir.
Aronya fidanları dikildiğinden itibaren gelişim hızına göre iki veya üç yıl içerisinde ürün vermeye başlar. Üç yıllık aronya fidanı dikimi yaparsanız dikim sonrası ilk hasadı eylül ayında alabilirsiniz. Aronia berry çalıları kil, asidik veya bazik toprakları tolere eder. Nemi depolayabilen lifli köklerin avantajına sahiptirler. Bu, bitkilerin kuru hava dönemlerine dayanmasına yardımcı olur, böylece çoğu durumda Aronia meyvelerini sulama yapmadan yetiştirebilirsiniz. Bahçedeki Aronia Meyveleri Her olgun Aronia meyvesi, ilkbahar ortasında bol miktarda beyaz çiçek üretir, ancak sonbahara kadar meyve görmeyeceksiniz. Meyveler o kadar koyu mor ki neredeyse siyah görünüyorlar. Bir kez toplandıktan sonra buzdolabında aylarca saklanırlar.
Aronya Meyvesi Muhafaza
Tam olgunlaşmış, sağlam ve nemsiz olan meyveler 0°C ile 1°C sıcaklık ile %90-95 nispi neme sahip soğuk hava depolarında herhangi bir kalite kaybına uğramadan 2 ay muhafaza edilebilir.
Aronya Fidanı Nasıl Dikilir?
Aronya fidanı, döktüğü tohumlarla kendiliğinden çoğalabilir veya bitkiden elde edilen gövde çelikleri ile kolaylıkla çoğaltılabilir. Sonbaharda, kış boyu ve ilkbahar başlarında Aronya fidanı dikimi yapılabilir.
- Aronya fidanını ambalajından çıkartınız.
- Aronya fidanınızı hafifçe sulayınız.
- Fidan dikimini buharlaşmanın en az olduğu sabahın erken saatlerinde veya akşamüstü vaktinde yapmanız önerilir.
- Aronya fidanı çalı şeklinde gelişim gösterdiği için çok farklı dikim şekli ve dikim mesafesi uygulanabilmektedir. Ancak tercihen kuzey-güney yönünde ekilmelidir.
- Makineli hasat imkânına sahip olan üreticiler için sıra arası en az 4 metre, sıra üzeri 0,75 – 1,25 m arasında tercih edilebilir.
- Ocak şeklinde yetiştiricilik yapılacaksa aronya fidanı sıra arası 2- 2,5 m, sıra üzeri 1,5 ile 2 m arasında olması önerilmektedir.
- Ocak şeklinde yetiştiricilikte dekara 180-220 arasında fidan gerekmektedir.
- Fidan ekiminin yaklaşık çapı 30 cm, derinliği 20 cm kadar olan çukurlar açılarak dikim yapılır.
- Aronya fidanı sıcak yaz aylarında dibi kurudukça sulama ihtiyacı duyar.
Aronya fidanının özel iklim gereksinimleri yoktur. Tam güneşe veya kısmi gölgeye ihtiyaçları var.dır. Aronya tarımı için en uygun alanlar, tam güneş alan veya hafif gölgeli olan; güneye bakan ve güneye hafif meyilli alanlardır. Aronya fidanı adaptasyon kapasitesinin yüksek olması nedeniyle çok geniş toprak tipi ve pH aralığında yetiştirilebilen, çok yıllık, çalı formunda gelişen üzümsü meyve türüdür.
Tüplü Kırmızı Renkli Aronya Fidanı
Aronya yetiştiriciliği için drenajı iyi, orta bünyeli, organik maddece zengin, 6-6,5 pH değerine sahip topraklar önerilmektedir.
Dikim öncesi arazideki çalı, taş, ağaççık temizlenmeli ve arazi 50 cm derinlikten işlenmelidir.
Çoğu toprak, Aronya için uygundur. En iyi şekilde büyürler, ancak ara sıra aşırı nemi tolere ederler.
Çalıları üç fit aralıklarla, iki fit aralıklarla sıralayın. Zamanla, bitkiler çıplak alanları doldurmak için yayılacaktır.
Dikim deliğini çalının kök küresi kadar derin ve derinliğinden üç ila dört kat daha geniş kazın. Geniş ekim deliğinin oluşturduğu gevşek toprak, köklerin yayılmasını kolaylaştırır.
Aronya Kaç Yılda Meyve Verir?
Aronya ekildikten üç yıl sonra ilk meyveleri ve beş yıl sonra ilk ağır mahsulü verir. Aronya bitkisi çok fazla dikkat ve özen isteyen bir bitki değildir. Bu sebeple çok fazla bakım gerektirmez.
Aronya Hangi Ayda Meyve Verir?
Nisan ayının ortasında beyaz renkli çiçeklere bürünür ve Mayıs ayının üçüncü haftasında aronya çiçekleri meyveye dönüşür. Aronya hasadı Ağustos sonu, Eylül başında yapılır ve sonbahara doğru aronya fidanlarının yaprakları kızıl rengini alarak yeniden dökülmeye başlar.
Aronya meyvesi Ağustos sonundan itibaren olgunlaşmaya başladığı için ve Eylül sonuna kadar geçen süre içinde toplanır. Meyvelerdeki sağlıklı görüntü veren pus tabakası, meyveden silinmez. Taze aronya meyvesi sert, dolgun, kuru, dış yüzeyi düzgün ve gümüş gibi parlak pus tabakasına sahip olmalıdır. Yaprak ve sap içermemelidir.
Saksıda Aronya Fidanı Yetiştiriciliği
Saksıda Aronya yetiştirilebilir. Fakat saksıda aronya fidanı yetiştiriciliği için en az 20-30 litrelik bir saksı kullanmanız gerekir. Saksıda Aronya yetiştirmek için; Aronya fidanınızın poşeti varsa, poşeti toprağını dağıtmayacak şekilde çıkartınız. Kullanacağınız saksı başlangıç için asgari en az 10 litrelik, toprağınız ise çiçek toprağı olmalıdır. Aronya fidanı, saksı içerisinde mutlaka kıştan bahara kadar dışarıda kalmalıdır. Aronya fidanının meyve vermesi için gereken soğuklama süresini karşılanması gerekir.