Balıklar Su İçer mi?

Dünyamızda ki tüm canlılar suya muhtaçtır. Susuz yaşamak bir canlı için olanaksızdır. Peki bu balıklar içinde geçerlimidir. Yani balıklar su içermi? Balıklarında suya ihtiyacı varmıdır? Hemen ayrıntılı yazımıza geçelim.

Balıklar Su İçermi? Balığın su içmeye ihtiyacı var mıdır?

Vücudumuzun suya ihtiyacı vardır. İnsan vücudunun neredeyse % 70′ i sudan oluşmaktadır. Yetişkin bir erkeğin vücudunda % 60 oranında su bulunur. Vücutta ki su oranı çocuklarda % 65-75, kadınlarda % 50 oranlarında su bulunmaktadır. Yaş ilerledikçe vücuttaki su oranıda azalır. Bu yüzden hücrelerimizin iyi çalışması için yaş arttıkça daha fazla su tüketmeliyiz.

Canlıların idrar, terleme, solunum ile kaybedilen suyu, mutlaka tekrar vücutlarına almak zorundalardır. Açlık ile belki bir kaç gün yaşanabilir ama susuz olarak yaşamak imkansızdır. Memeliler, sürüngenler, kuşlar ve insanlar suyu mutlaka bir şekilde bulmak durumundadırlar.

Aynı şekilde balıklarda susuz yaşayamazlar. Onlarında oksijen kaynağı olan suya ihtiyaçları vardır. Peki balıklar nasıl su içer? Hemen yazımızın detaylarına girelim.

Balığın su içmeye ihtiyacı var mıdır?
Balığın su içmeye ihtiyacı var mıdır?

Daha önce balıklar ile ilgili yazımızda balıklar nasıl ürer hakkında detaylı bir yazı hazırlamıştık. Şimdi ise Balıklar su içer mi? yazımız ile bu sorunun yanıtını arayanları bilgilendirelim.

Balıklar Nasıl Su İçer? Hani balık türü su içer?

Balıklarında diğer canlılar gibi su içtiklerini biliyoruz. Fakat nasıl su içtikleri sorusuna cevabı, bilim adamları balıkları araştırılarak bulmuştur. Balıklar nasıl su içer? sorusunun cevabına hep birlikte bakalım.

Balıklar, Ozmoz adı verilen bir süreçte derileri ve solungaçları aracılığı ile suyu emerler. Tuzlu su balıkları, sürekli su kaybettikleri için, kaybettikleri suyu tekrar kazanmak için su içerler. Bu da tuzlu su balıklarının aşırı enerji harcamasına sebep olur. Balıklar ozmotik basınç özelliği ile suyu emerler.

Ozmotik Basınç Nedir? Hücre içindeki çözünmüş maddelerin oluşturduğu su alma isteğine ozmotik basınç denir. Hücre içindeki çözünmüş maddeleri, hücre zarına yaptığı basınca emme kuvveti denir. Emme kuvveti ve turgor basıncı birlikte ozmotik basıncı meydana getirir. Su moleküllerinin harekete başlaması ve hareket yönü, ozmotik basıncın çok fazla olduğu kısımlara doğru gider.

Tuzlu Su BalıklarıBalıklar nasıl su içer?

Tatlı su ve tuzlu su olarak iki farklı suda yaşayan balıklar vardır. Balıkların nefes alabilmesi için oksijen kaynağı olarak suya ihtiyaçları vardır. Tuzlu suda yaşayan balıkların vücutlarında bulunan tuz, suda bulunan tuz oranından daha azdır. Bu durumdan dolayı balıkların vücudunda sürekli olarak su çıkışı olur.

Bu yüzden Tuzlu sularda yaşamlarını sürdüren tuzlu su balıkları, kaybettikleri suyu tekrar kazanabilmek için devamlı su içmek zorundadırlar. Tuzlu suyu içtikleri içinde suda bulunan fazla tuz oranı yüzünden oluşan elektrolitleri de solungaçlarından dışarı atarlar.

Balığın solungaçlarından dışarı attıkları elektrolitler çok fazla enerji gerektirdiği için, balıklar böbreklerden atılan su oranını aza indirmeye çalışırlar.

Tatlı Su BalıklarıBalıklar nasıl su içer?

Tatlı su balıkları suyu emerek içerler. Tatlı suda yaşayan balıklar ise tuzlu suda yaşayan balıklar kadar enerji sarfetmezler. Çünkü tatlı suda tuz bulunmadığından balığın vücudundaki tuz oranı sudan daha fazla olduğu için, dışarıdan sürekli balığın vücuduna su geçişleri olur.

Tatlı su balıkları için susuz kalmak imkansızdır. Hatta bu balıklar suyu çok fazla emdikleri içinde daha fazla su boşalımı yapmak zorundadırlar. Çok fazla olan suyu tatlı su balıkları dışarıya atar. Dışarıdan basınç yolu ile balığın vücuduna sürekli solungaçları ve deri aracılığı ile içeri su sızdığından balıkta su oranı çok fazla bulunur. Su sızması o kadar fazladır ki, balık ölmemek için böbrekler yolu ile suyu süzüp boşalım yapmak zorundadır. Eğer balık su boşalımı yapamazsa balık balon gibi şişer ve patlayarak ölür.

Tatlı su balıkları su ihtiyaçlarını ağız ile değil solungaçları ile giderirler.

Balığın vücudundaki pullar, deriden su girişlerini önlesede yinede çok fazla su geçişleri yaşanır. Bu yüzden tatlı su balıkları, dışarıya su boşaltma konusunda tuzlu su balıklarından daha fazla boşaltım işlemi yapar.

Deniz Suyu BalıklarıBalıklar nasıl su içer?

Deniz balıkları ise sürekli su içmek durumundadırlar. Denizde yaşayan tuzlu su balıklarınin vücudunda, deniz suyunda oluşan tuz kadar tuz bulunmadığından bu kez balıktan sürekli dışarı doğru bir su akımı olur. Bunun sonucuda balığın su kaybederek susuz kalmasına yol açar. Balık susuz kalmamak için kaybettiği oranda suyu vücuduna almak zorundadır. Deniz Suyu balıkları da fazla suyu solungaçları ile dışarı atar.

Bazı balık türleri ise bulundukları ortam ile çok iyi uyum sağladıkları için suyu dışarı atma konusunda çok fazla enerji harcamazlar. Örnek olarak köpek balığı ya da vatozların vücutlarında ki tuz oranı deniz suyundaki tuz oranına yakın olduğu için, vücutlarından su boşaltırken aşırı enerji harcamazlar.

Yılanbalıkları ve Ringalar yaşamları boyunca her iki suyada girip yaşayabilirler. Hem tuzlu suda hemde tatlı suda yaşamak gibi bir özelliğie sahiptirler.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız