Cevizin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Cevizin Faydaları ve Zararları Nelerdir? Öncelikle, Cevizin Faydaları ve Zararları Nelerdir? sorusuna geçmeden önce cevizin ne olduğunu yazmakta yarar var. Ceviz Nedir? Her yiyeceğin fayda ve zararları olduğu gibi cevizin fayda zararları elbette bulunmaktadır.

Ceviz, genel tabiri sert kabuklu olarak bilinen meyve grubuna girer. Meyve deyince şaşıranlarımız mutlaka olmuştur. Evet ceviz bitki biliminde meyve olarak geçer. Hatta hakiki meyve olarak bitki biliminde yerini alır. Neden hakiki meyve dersek hemen açıklayalım. Bu meyvenin yani cevizin tamamı yumurtanın olgunlaşması ile oluşmuştur. Fakat bizim yediğimiz kısım sert kabuğu değil, meyvenin tohumunu yiyoruz.

Cevizin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Cevizin Faydaları ve Zararları Nelerdir? Cevizin faydaları ve zararları oldukça önemlidir. Ceviz, omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar ve çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengindir. Bu nedenle, düzenli olarak tüketildiğinde kalp sağlığını destekleyebilir, beyin fonksiyonlarını artırabilir ve anti-inflamatuar özelliklerinden dolayı vücuttaki iltihaplanmayı azaltabilir. Ayrıca, ceviz lif açısından da zengindir ve sindirim sistemine yardımcı olabilir, tokluk hissini artırabilir ve kilo kontrolüne destek olabilir.

Cevizin faydaları ve zararları nelerdir? Ceviz, omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar ve çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengindir. Bu nedenle, düzenli olarak tüketildiğinde kalp sağlığını destekleyebilir, beyin fonksiyonlarını artırabilir ve anti-inflamatuar özelliklerinden dolayı vücuttaki iltihaplanmayı azaltabilir. Ayrıca, ceviz lif açısından da zengindir ve sindirim sistemine yardımcı olabilir, tokluk hissini artırabilir ve kilo kontrolüne destek olabilir.

Ceviz Nedir?

Bitki biliminde cevizin meyve eti dış kısmındaki yeşil kabuğudur. Bu yüzden bitki biliminde biz meyvenin etini değil meyvenin tohumu olan iç kısmını yiyoruz. Çünkü bildiğimiz üzere cevizin dışı sert ve kabukludur ve bitki biliminde ne kadar da meyve eti olarak geçse de yenilmesi imkansızdır. Bu yüzden bitki biliminde meyvenin tohumu olarak adlandırılan iç kısmını yiyoruz.

Böylelikle bizler, ceviz gibi, sert kabuklu meyve cinsinden oluşan fındık, kestane, antep fıstığı ve çam fıstığının bitki biliminde tohumu olarak adlandırılan iç kısmını yiyoruz.

Bu sert kabuklu olan meyveler vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Ceviz Nedir? sorusuna verdiğimiz yanıttan sonra şimdi diğer konumuz olan CEVİZİN FAYDALARI NELERDİR? CEVİZİN BESİN DEĞERİ NEDİR?  yazımıza geçelim.. Cevizin faydaları ve cevizin zararları nelerdir? onuda kısaca yanıtlayalım.

CEVİZİN FAYDALARI NELERDİR? CEVİZİN BESİN DEĞERİ NEDİR?

cevizin faydalari

Ceviz, uzun sürelerde tazeliğini koruması ve bozulmaması özelliğinden dolayı çok önemli bir meyve olarak yerini almaktadır. Cevizin yaprakları da kendisi gibi insanlık için fayda sağlayan ilaç olarak kullanılır. Cevizin yaprakları kas tedavisinde ve sindirim sistemini yatıştırmada bir ilaç olarak kullanılmıştır.

Cevizin insan sağlığına faydaları bilimsel olarak kanıtlanmakla birlikte bu faydalarının daha fazla olduğuda söyleniyor.

Günde 3 ya da 4 tane ceviz yiyerek bu mükemmel meyvenin sağladığı yararlardan faydalanabiliriz. Vücudumuz Omega yağı içermediğinden bunu dış etkenlerden almak zorundayız. Vücudumuz için gerekli olan bu omega yağı cevizde bolca bulunmaktadır. Günde 3-4 tane ceviz yiyen bir insan, omega 3 yağının yüzde 85′ ini almış olur. Vücut için önemli gereksinim olan bu yağ için günde mutlaka 4-5 adet ceviz tüketmemiz gerekmektedir. Bunun yanı sıra günde 4-5 ceviz yiyen bir insan vucudunun gereksinim duyduğu demirin yüzde 20′ sini, triptofan’ın yüzde 17’sini ve magnezyumun da yüzde 43′ ünü vücudumuza kazandırmış oluruz.

Cevizde kalorinin çok fazla olması açısından fazla yemek vücudun ihtiyacı olan yağını alarak diğer kalan yağıda vücutta tutarak bizim şişmanlamamıza yol açacağından aşırıya kaçmamak günde 4-5 taneden fazla yememek gerekir. Fazla yemek kilo ve yağ açısından sakıncalı olacaktır yoksa vücudumuza zararı dokunmayacaktır. Fakat herşeyde olduğu gibi cevizinde aşırı yenmemesi, gereksinimden fazla tüketilmemesi gerekmektedir. Cevizin faydalarını maddeler halinde sıralayalım.

Cevizin faydaları nelerdir?

  • Kanın pıhtılaşmasını önler. Arterlere etkisi fazladır, sağlıklı kalmasını sağlar.
  • Kolestrol seviyesini düşürür.
  • İçinde bulunan omega yağ asitleri sayesinde düzensiz kalp ritimlerini engeller.
  • Cevizin doyurucu özelliği olması açısından yemek yeme isteğini azaltarak, diyabeti azalttığı görülmüştür.
  • İçinde bulunan E vitamini sayesinde arterlerde meydana gelebilecek plak oluşumunu engelleyerek kalp tıkanıklığının oluşumuna engel olur.
  • Kan şekerinin normal seyrinde kalmasını sağlayarak, diyabet hastalarının kalp hastalığına yakalanma riskini ortadan kaldırır.
  • Kanser oluşumuna engel olur. Kanser hastalığına tutulmada etken olan oluşumları ortadan kaldırır. Düzenli olarak ceviz tüketimi, kansere karşı metabolizmanın güçlenmesini sağlayarak korunma direncini arttırıyor.
  • Cevizde bulunan kalorinin kiloya sebebiyet verdiğini düşünen uzmanların yanısıra, diğer çoğunlukta aşırı şekilde tüketilmedikçe, cevizin içerdiği bu kalorinin insan kemiğini güçlendirdiğini savunuyor. Çoğu uzmanlar cevizden sonra oluşan bu kalorinin vücut tarafından depolanmadığını söylüyor.
  • Cevizin beyine faydasının da çok fazla olduğu söyleniyor. Cevizde ki linoleik, alfa linoleik ile birlikte vitamin E ve B6 vitaminlerinin bulunmasından dolayı sinir sistemine faydasının olduğu bilinmektedir. Cevizin görüntü olarak beyine benzemesinden dolayıdır ki bazı bilim adamları, “bir yiyecek hangi organa benziyorsa o organa karşı aşırı faydası vardır” iddiasında bulunmaktadır. Bu iddiaların dışında gerçekten cevizin beyine çok aşırı faydası bulunmaktadır. Ayrıca günümüz hastalığı olan stresten kurtulmak için mükemmel bir antidepresan görevini üstlenmiştir. Uykusuzluk için birebirdir. Cevizin içinde bulunan triptofani yatmadan önce yenildiğinde uykusuzluk sorununu çözdüğü söylenilmektedir.
  • Cilde faydası oldukça fazladır. Omega 3 ve bakır yönünden çok zengin olduğu bilinen cevizin, hergün  3-4 adet yenildiği taktirde ciltteki hücrelerin canlı kalması sağlanabilir.
  • Cilt rahatsızlıklarına karşı son derece koruyucudur.
  • Cildin taze canlı kalmasını sağlar, cilt hücrelerini yeniler.
  • İltihapa karşı etkili olduğu görülmektedir.
  • Saç bakımında da etkisi büyüktür. Saçların canlı kalmasını sağlar.
  • Ruhumuza iyi gelir. Mutluluk hormonu salgılayan hücrenin canlı olmasını sağladığından, bizim mutlu olmamızı sağlayarak ruhumuza iyi gelir.
  • Hafızanın güçlü olmasını sağlar.
  • Zeka gelişiminde faydalıdır.
  • Cevizde bulunan B6 vitamini, manganez ve omega-3 sayesinde, beyin ve sinir sisteminin çalışmasında olumlu ve çok önemli etkisi bulunmaktadır.
    Yapılan testlerde cevizin algıyı ve hafızayı güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Bu testlerde yaklaşık 20 bin kişiye ceviz, fındık, fıstık gibi yiyecekler yedirilerek zeka testi yapılmış.
    Bu yiyecekleri düzenli olarak tüketen deneklerin hızlı ve daha çabuk tepkiler verdiği saptanmış ve hafızalarının daha güçlü olduğu görülmüştür.
    Başka tarafta sadece ceviz verilen deneklerin de fındık, fıstık tüketen deneklerden daha iyi sonuç verdiği gözlenmiştir. Sonuç olarak fındık, fıstık gibi yiyeceklerin hafızayı güçlendirdiği, beyni kuvvetlendirdiği kanaatine varılmıştır.
    Bunun yanı sıra en iyi veriminde cevizin verdiği kanıtlanarak, hafızayı güçlendiren ve beyne en olumlu etli eden ve algıda hızlı seçicilik özellikleri kazandıran yiyecek olarak  en etkili  cevizin olduğu görülmüştür.

Cevizin Besin Değeri Nedir?

7 adet dış tarafında ki kabuğu soyulmuş ceviz 28 gram gelir ve yaklaşık olarak 2500mg omega 3 ve 11000mg omega 6 yağ asidi bulunur. Kalori olarak ta  185 kalori gelmektedir. Hergün düzenli olarak tüketildiğinde bizlere şu kalorileri sağlar.

Günlük olarak, kalsiyum gereksinimimizin %3’ünü

Günlük olarak, demir gereksinimimizin %5’ini

Günlük olarak, tiamin gereksinimimizin  %6’sını, (0,01mg)

Günlük olarak, folat gereksinimimizin %7’sini, (27,7mcg)

Günlük olarak, magnezyum gereksinimimizin %11’ini, (44,6mg)

Günlük olarak, fosfor gereksinimimizin %10’unu, (97,8mg)

Günlük olarak, çinko gereksinimimizin %6’sını, (0,9mg)

Günlük olarak, bakır gereksinimimizin %22’sini, (0,4mg)

Günlük olarak, manganez gereksinimimizin %48’ini, (1mg)

Günlük olarak, selenyum gereksinimimizin %2’sini, (1,4mcg)

CEVİZ YAĞI NASIL YAPILIR?

ceviz yagi nasil yapilir

Cevizin dış yeşil kabuğu soyulur. Ardından ikinci kabuğu olan kahverengi kabuğundanda soyulur. Ceviz soyma işlemi bitince ceviz sıkma makinasına tüm cevizler doldurulur. Posası ve yağı ayrı olarak çıkaran bu ceviz yağı makinesi yardımı ile ceviz yağı elde edilir.

Peki evde ceviz yağı elde etmek istersek ne yapmamız gerekir?

Yine cevizin meyvesi dediğimiz yeşil kabuğundan çıkartılarak, kahverengi sert kabuğundan da çıkartılarak cevizler dövülür. Dövme işlemi bitince cevizler bir tavaya konarak kısık ateşte kavurulur. Bu kavurma işlemi sırasında cevizin yağı çıktığından kavurma işlemi sabırla yapılır. Fakat bu yöntemle çok az yağ elde edilir. Cevizde yüzde 70′ e yakın var bulunmaktadır. Evde yapılan bu yöntemle ceviz yağını elde etmek mümkün olmamaktadır. Presleme ile anca bu yağ oranını elde edebiliriz. İki tür presleme şekli vardır. Soğuk presleme ve sıcak presleme. En tercih elde edilen yöntem soğuk preslemedir.
Ceviz yağı doğal kozmetik olarak kullanılmaktadır. Cildin her yerinde bu yağ kullanılmaktadır. Ayrıca saç bakımında da kullanılır. Hem meyve olarak hem yağından yararlandığımız bu yiyecek mutfakta önemli yer taşımaktadır.

Ceviz Yağı Nasıl Kullanılır?

Ceviz yağını su bardağına bir kaç damla ( yaklaşık 3-4 damla yeterlidir) damlatılarak kullanabilirsiniz.

Ceviz Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Cevizin yaprak vermeden önce çiçek açar. Bu çiçek açma mayıs aylarında olur. Haziran ayında ise yaprakları taze taze çıkmış toplanmaya hazır hale gelmiştir. Yaprakları Haziran ayında toplanır fakat meyvesinin olgunlaşması için daha bir kaç ay daha gereklidir. Meyvesinin de tam olgunlaşma ayı Eylül ayına  denk gelmektedir. Biz yapraklarını şu an yazacaağımız için Haziran – Temmuz aylarında toplayıp geniş bir alana serilip kurumaya bırakılır. Kurumaya bırakilan alanın serin ve gölgeli olmasına dikkat etmek gerekmektedir.  Kuruma işleminden sonra yapraklar incecik doğranarak, hava almayan bir ortamda depolanır.

Ceviz Yaprağı Nelere İyi Gelir?

  • Ağız içindeki yaralara,
  • Kan durdurucudur,
  • Tonik etkisi vardır,
  • İştah açıcıdır,
  • Ayak terlemesine ceviz yaprağından elde edilen kür sürülerek iyi gelir,
  • Bağırsak kurtları ve solucanlarını dökücüdür,
  • Kan şekerine etkisi iyi gelir,
  • Ayaklarda oluşan mantar hastalığına iyi gelir,
  • Cevizin yaprakları kaynatılıp o su ile banya yapılduğında vücuttaki sivilcelere iyi gelir,

Ceviz Yaprağı Nasıl Kullanılır?

1 tatlı kaşığı ceviz yaprağını, 1 bardak su ile kaynatılıp günde 1 ya da 2 kez içilir

Ceviz Yaprağı İle Banyo Nasıl Yapılır?

2 avuç güzelce kıyılmış ceviz yaprağının üzerine 3-4 litre su konularak 15 saat bekletilir. 15 saat bekleyen su kaynatılarak banyo suyuna karıştırılır. Banyo suyuna karıştırılmış bu ceviz yaprağı suyu ile banyo yapılır.

CEVİZİN ZARARLARI NELERDİR?

Cevizin vücuda bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Sadece aşırıya kaçıldığı zaman her şeyde olduğu gibi fazlası vücuda şu şekilde zarar verir.

Bünyelerinden dolayı bazı insanlarda allerjiye sebebiyet verebilir.
Kilo sorunu yapabilir.
Aşırı tüketildiğinde boşaltım yollarında sorun oluşturabilir.

BU HABERLERİMİZ DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR.

  1. Ceviz Bozulur mu? Bozuk Cevizin Sağlığa Zararı Nedir? yazımızı okumak için tıklayınız.
  2. Sert Kabuklu Meyveler Nelerdir?
  3. Kuru Üzüm Nedir? Kuru Üzümün Faydaları Nelerdir?
Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız