Geri geri uçan kuşun adı nedir? sinek kuşu özellikleri, nasıl beslenir

Sinek kuşları gibi, yakut-boğazlar da tam uçma ve anında durma, havada hareketsiz asılma ve dakika kontrolü ile yukarı, aşağı, yana ve geri konumlarını ayarlama yeteneğine sahip hassas uçuculardır.

Geri geri uçan kuşun adı Kolibri’ dir.Diğer adı ile sinek kuşudur. Sinek kuşu havada asılı kalması ile dikkatleri çeker.Kuşlar arasında eşsiz ve büyüleyici hayvanlardır. Pırıl pırıl renkli tüyleri ve süslü kuyrukları ile muazzam güzellikte olan kuşlardır. Bu hayvanlar insanlar tarafından çok nadir görülür. Şanslı kişiler Sinek kuşları ile karşılaşıldığında, renkli ve pırıl pırıl tüyleri ve kuyruklarının güzellikeri karşısında donup kalabilirler.

Bu hayvanların ilgisini çekip, onları bahçenize çekmek için sevdikleri çiçekleri ekin. Bu kuşlar sevdikleri kolaylıkla çiçekleri farkedeceklerdir. Sinek kuşları yıkanmayı severler. Onlara fiskiyeli bir ortam yaratın. Onlar için bir damla su bile yeterli olacaktır.

Sinek Kuşu Nedir?

En ufak kuşlardır
En ufak kuşlardır

Sinek Kuşu Nedir? diye merak edenler için özelliklerini aşağıda yer alan kısımda detaylı aktaralım. Bu kuşları normal gözle incelemek imkansızdır.Kanat çırpmaları gözle görülemeyecek kadar hızlıdır. Teknolojik kamera sistemleri ile kaydedilip yavaşlatılarak incelenmiştir. Sinek Kuşu Nedir ? Geri geri uçar mı?

Geriye doğru uçabilen Tek Kanatlı hayvan hangisidir?

Geriye doğru uçabilen Tek Kanatlı hayvan sinek kuşudur. Diğer adı ile Kolibri’ dir.

Renkli sinek kuşu

Hızlı, düz uçuşlarla nektar kaynakları arasında koşarlar veya küçük bir dalın üzerine oturup gözcülük yaparlar.

Kuş etrafa bakarken gaga ileri geri sallanır

Yiyeceklerin kıt olduğu zamanlarda ve yiyecek aramadığı zamanlarda enerji tasarrufu yapmak için geceleri, kış uykusuna benzer bir durum olan uyuşukluk yapabilirler.

Metabolizma hızlarını normal sıçanlarının 1/15’i kadar yavaşlatırlar.

Erkek Yakut boğazlı Sinek Kuşları, çiçekleri ve yemliklerini agresif bir şekilde savunur, bu da muhteşem kovalamalara ve it dalaşlarına ve ara sıra gagayı dürtmelere yol açar. Erkekler, kendi bölgelerine giren dişilere, dişinin 50 fit yukarısından başlayarak döngüsel, U şeklinde bir dalış yaparak kur gösterisi sunarlar.. Dişi tünerse, erkek ona bakarken hızlı bir şekilde yan yana uçuşlar yapmaya geçer.

Sinek kuşu, Kolibri özellikleri nelerdir?

Sinek Kuşu Nedir? Sinek Kuşu özellikleri nelerdir? Sinek kuşu, dünyada geri geri uçabilen ve havada kanat çırparak asılı kalan tek hayvandır. Çok güzel ve pırıl pırıl renkli tüyleri vardır. Kanatlarını çırparken uğultu çıkarırlar. Dünyada az bilinen fakat tek kuş olan sinek kuşu özellikleri nelerdir?

Sinek kuşu gagası

Sinek kuşunun gagası sivri uzundur. Bazı türlerinin gagasının ucu kıvrıktır.

Sinek kuşu gagası
Sinek kuşu gagası

Sinek Kuşu çok hızlı kanat çırpar. Manevra kabiliyeti çok fazladır.

Süper hızlı metabolizmaları ile her gün ağırlıklarının birkaç katı kadar yemek yemeleri ve her 10-15 dakikada bir nektar içmeleri gerekir. Bilim adamları sinek kuşlarının günde 1.000 ila 2.000 çiçeği ziyaret ettiklerini tahmin ediyorlar.

Sinek kuşu çok hızlı kanat çırpar. Saniyede 200 defa kanat çırpabilir. Sinek kuşunun kanatları omuzdan itibaren tüm yönlere dönebilir. Kanat çırpışı insan gözü ile görülmez. Özel kameralarla kanat çırpışı kayda alınıp yavaşlatılarak izlenebilir. Bu hareketi ile havada asılı kalabilir.

Sinek kuşu çok hızlıdır saatte 90 kilometreyi aşan bir hızla uçabilir.

Renkleri pırıl pırıldır.

Erkek sinek kuşunun rengi parlaktır. Dişi sinek kuşu daha mat ve soluk renklidir.

Kuşların en küçüğüdür.

Kuşların en küçüğüdür, çoğu tür 7,5-13 cm uzunluğundadır. Şu an bilinen en ufak hayvanlar olan 2,0 g’dan daha hafif olan 5 cm’lik arı sinek kuşudur

Kuşların en küçüğüdür
Kuşların en küçüğüdür

Sinek kuşu çok hızlıdır saatte 90 kilometreyi aşan bir hızla uçabilir.

Sinek kuşu sırtüstü uçabilir.

Sinek kuşu çiçekteki nektarı alana kadar havada asılı kalır. Gagasını çiçekten çıkarmak istediği zaman sırtüstü uçabilir. İnişe geçmişken tekrar U dönüşü ile tekrar yükselerek pike yapma gibi özelliklere sahiptir.

Sinek kuşunun kanatları omuzdan itibaren tüm yönlere dönebilir.

Çiçek sallansa bile sinekkuşu zorlanmadan kanatlarını her yöne çevirerek çırpar ve yinede çiçekteki nektarı alabilir. Sinek kuşu, çiçekle karşılaştıktan sonra aniden durarak bedeninin 45 derecelik bir açı ile eğik duruma getirir. Bu durumda kanatlarını aşağı / yukarı değil ileri / geri çırpar.

Sinek kuşu havada kanat çırparken 8 sayısını benzer bir figür çizer

Çok enerjiktirler. Kalbi dakikada 600 kez çarpar.

Sinek kuşunun kalbi dakikada 600 kez çarpar. Kanat çırpması esnasında ya da , uçuş anında ise bu rakkamın 2 katına çıkabilir. Bu kadar kanat çırprması için büyük enerjiye ihtiyaçları vardır. Onların yaradılışları böyle olduğu için kanar çırparken zorlanmazlar.

Bilim adamları, eğer insanlar sinek kuşu seviyesindeki gibi güç sarfetselerdi, kalbimiz dakikada 1260 kez çarpar, vücut ısısı ise 385 dereceye yükselerek alev alev yanardı diye açıklama yapmışlardır. Sinek kuşunun kanat çırpmasnın verdiği enerir insanın günde 1300 hamburgerin verdiği kaloriyi yakması anlamını taşır.Sinek kuşu bunca harekete karşı asla yıpranmaz. Hatta sinek kuşu bu kadar harekete karşı bile asla yorulmaz. Bu yoğun tempuyu kaldırabilmesi için sinek kulu ihtiyaç duyduğu enerjiyi çiçeklerden alır .Çiçeğin nektarını alabilmeleri için çiçeğin içine girebilen uzun iğne gibi gagaları ile yaratılmıştır.

Dilleri özel, uzun bazılarının ki kıvrıktır.

Sinek kuşunun dili özel olarak yaratılmıştır. Bazılarının gagası uzun bazılarının kş ise kıvrıktır. Hatta bazı sinek kuşlarının dili gövdesi ile aynı uzunluktadır. Bazı sinek kuşlarının dili özel olarak nejtarı aldığı çiçeğe göre şekillenmiş, çiçeğe göre yaratılmıştır.

Sesleri güzel, kuyrukları süslüdür.

Renkli tüyleri olan Sinek kuşu
Renkli tüyleri olan Sinek kuşu

Neden Sinek Kuşu denmektedir?

Geri geri uçan kuş türü, olan sinek kuşlarına Neden Sinek Kuşu denmektedir? İnsanların duyabileceği yüksek frekanslarda çırptığı kanatlarından çıkan uğultu sesi nedeniyle sinek kuşları olarak bilinirler. En büyük türlerde saniyede yaklaşık 12 vuruş kanat çırparlar. En küçük türlerİde 80’i aşan hızlı kanat çırpma oranlarında havada süzülen kuşlardır.

Sinek Kuşu Nasıl Beslenir?

Çiçeklerden naktar alarak beslenirler. Çiçeğin yapısına göre olan gagaları ile çiçeğin içine kadar girer ve iğne gibi olan gagaları ile nektarı çekerler. Çiçeğin içindeki nektarı alabilmek için gagalarının ucu kıvrıktır. Kırmızı renkli çiçekler başta olmak üzere bir çok çiçeklere karşı ilgi duyarlar ve onların içlerindeki nektar ile beslenirler.Sinek kuşları çiçeklere kokudan ziyade renkleri ile ilgileri çekiliyor. Birçok farklı renkten yudumlayacak olsalar da sıklıkla kırmızı, turuncu ve pembe çiçekleri tercih ederler.

Sinek kuşlarının yedikleri arasında, trompet sarmaşık, kardinal çiçek, hanımeli, mücevher otu, arı balsamı, kırmızı buckeye ve kırmızı sabah zaferi gibi kırmızı veya turuncu tübüler çiçeklerin nektarının yanı sıra sinek kuşu besleyicilerinde ve bazen ağaç özsuyuyla beslenirler. Sinek kuşları ayrıca havada böcekleri yakalar veya onları örümcek ağlarından çeker. Ana böcek avı, sivrisinekleri, sivrisinekleri, meyve sineklerini ve küçük arıları içerir; örümcekleri de yerler. Yakut boğazlı Sinekkuşları bazen özsuyu kuyularına çeken böcekleri alır veya yapraklardan küçük tırtıllar ve yaprak bitleri alırlar ve yerler.

Böcek ve tırtılarıda yerler. Yiyeceklerin kıt olduğu zamanlarda ve yiyecek aramadığı zamanlarda enerji tasarrufu yapmak için geceleri, kış uykusuna benzer bir durum olan uyuşukluk yapabilirler, metabolizma hızlarını normal sıçanlarının 1/15’i kadar yavaşlatırlar.

Nektar olarak insan yapımı şekerli suni nektarda yiyebilir.

Sinek Kuşları Nerede Bulunur, nerede yaşar?

Kuzey Amerika’nın doğusundaki yaprak döken ormanlık alanların yanı sıra Kanada çayırlarında da bulunur. Genellikle eski tarlalar, orman kenarları, çayırlar, meyve bahçeleri, akarsu sınırları ve arka bahçelerle yaşarlar. Yakut boğazlı Sinek Kuşları, tropikal kışlama alanlarında kuru ormanlarda, narenciye bahçelerinde, çalılıklarda ve çalılıklarda yaşar.

Sinek Kuşlarının Yuvaları Nasıldır?

Sinek kuşu, dişileri yuvalarını genellikle meşe, gürgen, huş, kavak veya çitlembik gibi yaprak döken ağaçların ince, genellikle alçalan dalları üzerine kurar; bazen çam. Yuvalar genellikle yerden 10-40 fit yüksekliktedir. Zincir, tel ve uzatma kablolarının halkalarında da yuvalarını kurdukları görülmüştür.

Yuva, çatal yerine doğrudan dalın üzerine inşa edilmiş büyük yüksük boyutundadır. Örümcek ipeği ve bazen çam reçinesi iplikleriyle bir arada tutulan devedikeni veya karahindibadan yapılır. Dişi yuvanın tabanını sertleştirmek için damgalar, ancak duvarlar esnek kalır. Yuvanın kenarını boynu ve göğsü arasında bastırıp yumuşatarak şekillendiriyor. Yuvanın dışı yosun parçalarıyla süslenmiştir (muhtemelen kamufle edilmiştir). Yuvanın tamamlanması 6-10 gün sürer ve yaklaşık 2 inç genişliğinde ve 1 inç derinliğindedir.

Sinek Kuşu Türleri

Farklı renk ve farklı tüy ve gaga çeşitlerine göre 300′ den fazla sinek kuşu türü bulunmaktadır.

Sinek Kuşu Yumurtaları, Yuvası

Sinek Kuşu Yumurtaları Yuvası
Sinek Kuşu Yumurtaları Yuvası
Sinek Kuşu Yumurtaları

Sinek kuşu, ağaçta yuvalarını yaparlar. Erkek sinek kuşu çoğunlukla dişi sinek kuşlarına yuva yapımında yardımcı olmazlar.

Dişi sinek kuşu yumurtalarını koyacağı yuvalarını bir kap şeklinde yapar. Dişi kuş özenle yuvayı dokur.

Yuvalarında 2 adet yunurta olur. Yumurtaların en küçüğüdür.

Yumurtanın büyüklüğü yetişkin sinek kuşunun boyuna oranla büyük bile sayılır.

Kuluçka dönemi 14 ile 19 gün arasında sürer.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız