Kargalar Nasıl Bir Hayvandır?

Kargalar hakkında geniş bir yazı hazırladık. Kargaların bilinen ve bilinmeyen özelliklerini paylaştık. Kargalar Nasıl Bir Hayvandır? Kargalar ne ile beslenir? Kargalar nasıl uyur? Kargalar kaç yıl yaşar? gibi sorularına yanıt veren geniş bir yazı olacaktir. İlk önce Kargalar Nasıl Bir Hayvandır? sorusunun yanıtından başlayalım.

Karga, parlak siyah renkte olan ve Güney Amerika hariç dünyanın her yerinde bulunan küçük sevimli hayvanlardır. Oldukça sert gagaları vardır. İnsanlar gibi aile bağları kuvvetli olarak toplu halde yaşarlar. Birlikte avlanırlar ve birbirlerini hele de yavrularını çok korurlar. Ürünlere zarar vermeleri ile ün yapmışlardır.

Sosyal hayatları gelişmiştir. Birbirleri ile iletişim kurabilirler. Tek eşlidirler. Yavrularına düşkündürler. Sürüden ayrılmış ebeveyni olmayan bir yavru gördüklerinde topluca o yavruya sahip çıkar besler, korurlar.

40 karga türü bulunur. Bu yüzden kargaların boyutları türlerine göre değişir. Yavru kargalar kendi başlarına avlanma ve çiftleşme zamanlarına gelene kadar ebeveynlerinin yanında yaşarlar. Bu yaklaşık 6 yıl kadar olabilmektedir.

Kargaların Özellikleri

Çok ilginç hayvanlardır. Kargaları ne kadar incelensede onları özelliklerinde sürekli yeni bir şey keşfedilmektedir. Biz şimdi bugün için bilinen Kargaların Özellikleri neler onları paylaşalım. Özelliklerin en başında zeki olmaları, hafızalarının çok iyi olduğu ve intikamcı olmaları gelir. Kargaların Özellikleri nelerdir sıralayalım.

  • Kargagiller familyasına aittirler.
  • Düz ve sert gagaları bulunur.
  • Siyah renkteki kargalar diğerlerine nazaran daha iridirler.
  • Sesleri çirkindir. Rahatsız edecek kadar yüksek sesleri vardır.
  • Kargaların hepsi leş yemezler. Leş yiyen kargalar Kuzgun ya da Kara Karga türündendir.
  • İnsanlar gibi toplu yaşarlar ve aile bağları kuvvetlidir.
  • Tek eşli yaşarlar.
  • Güçlü zekaları vardır. Hiç bir şeyi unutmazlar.
  • Kötü olayları unutmazlar intikam alırlar.
  • Diğer hayvanlar arasında en zeki hayvan olarak bilinir.
  • Ömürleri 15-20 yıl kadardır. Çok iyi bakıldığı takdirde 30- 40 yıl yaşayabilir.
  • Esprilidirler.
  • Ses taklidi yaparlar. Sahiplerinin sesini taklit ederek köpekleri kızdırmaya çalışırlar.
  • Çok meraklıdırlar.
  • Bir çok nesneleri çalabilirler. Mandal, mektup, araba anahtarı vb. gibi nesneler çalabilirler.
  • Alet kullanabilirler. (Tüpün içindeki yiyeceği telle alma deneyi.) Doğadaki maddeleri gereksinmeleri için kullanabilir.

Kargalar Nasıl Beslenir?

Kargalar yemek ayrımı yapmazlar. Kargalar Nasıl Beslenir? sorusuna vereceğimiz yanıt şudur. Kargalar ayrım yapmadan herşeyi yiyebilirler. Yiyeceklerinin arasında fare, kuş, böğürtlen, mısır, ceviz, incir, palamut vb. yiyecekleri yerler. Genellikler çöplükleri karıştırırlar. Yetişkinler günde 300 gramdan daha fazla yiyecek tüketebilirler. Yiyeceklerini yerlerken bir yerden bir başka yere taşıdıkları sırada yiyeceklerin doğada yayılmalarını sağlayarak farklı bölgelerde üremelerine sebep olduklarından doğaya katkıları bulunur. Kargalar Nasıl Beslenir?

Kargalar Nasıl Beslenir
Kargalar Nasıl Beslenir

Kargalar Nasıl Uyur? Karga Nasıl Uyur?

Kargalar Nasıl Uyur
Kargalar Nasıl Uyur

Kargalar Nasıl Uyur? : Kargalar topluca geniş bir alana tüneyerek uyurlar. Geniş bir tünek bulduklarında karanlık bastırmadan önce orada toplanırlar. Karanlık olana kadar birbirleri ile konuşurlar, ağaçtan ağaca uçarak karanlık olmasını beklerler.

Kargalar gece iyi göremedikleri için genellikle şehire yakın yerlerde uyumayı tercih ederler. Bunun sebebi karanlıkta yırtıcı bir hayvanın gelişini göremeyecekleri için kendilerini korumak için şehir sınırları içinde uyurlar.

Şehir ışıkları ile zararlı hayvanları daha iyi göreceklerinden genellikle şehire yakın yerlerde uyumayı tercih ederler. Kargalar, büyük ağaçların en yüksek yerlerine tüneyerek uyurlar. Kargalar Nasıl Uyur?

Kargalar Zeki Hayvanlar mıdır?

Kargaların zekası oldukça iyidir. Bilim adamları kargaların kuşlar arasında en zeki hayvan olduklarını söylerler. Beyinleri diğer kuş türlerinin beyinlerinden daha büyüktür.

İnsanlardaki gibi ön beyin bulunur ve geniş bir ön beyne sahiptirler. Buda kargaların zeki olduklarını gösterir. Çok yeteneklidirler. Yaptıkları deneyler ile bu görüşe varmışlardır. Kargaların zeki olduklarını yiyecek ararken yaptığı yardımcı araçlardanda anlayabiliriz. Çok şaşırtıcı fakat kargalar kendi aletlerini yaparak yiyeceklerini elde edebilirler.

İnsanlar ile yaşamayı seviyorlar

Kargalar, insanlarla birlikte yaşamayı seviyorlar. Yiyecek bulmada insanlardan yararlanıyorlar. Örneğin cevizi kırmak için çok akıllıca bir yöntem keşfetmişler. Arabaların yoğun olduğu yola giderek, cevizi yola bırakıyorlar. Araba cevizin üzerinden geçerek cevizi kırıyor. Kargalar kırılsın diye yola koydukları cevizi, trafikte giden bir arabanın, cevizin üzerinden geçip kırmasına kadar bir köşede bekliyorlar. Kesin ve iyi gören gözleri ile cevizi çok uzaklıklardan görebiliyorlar. Kırıldığı zaman cevizin yanına gidiyorlar.

Ayrıca kargalar, insanların kullandıkları eşya, nesne gibi araç ve gereçleri kendilerine yiyecek bulmada yardımcı araç olarak kullanabilme zekalarına da sahipler.

Çok Güçlü Hafızaya Sahipler. Kendilerine Zarar Veren İnsanların Yüzlerini Unutmuyor, Ondan İntikam Alıyorlar

Kendilerine kötülük yapan, zarar veren insanları asla unutmuyorlar. Hafızasına kazıyarak o insandan kendi çaplarında intikam alıyorlar. Diğer karga gruplarına kendilerine zarar veren kişiyi kendi dillerinde anlatıp, birlikte toplu saldırılar gerçekleştiriyorlar. Güçlü hafızaları ile yıllar geçsede o kişiyi unutmuyorlar. Görsel hafızaları çok iyi olduğu için kişinin yüzünü, tipini tanıyabiliyorlar. Kişiyi bıktırana kadar saldırılarına devam ediyorlar.

Kargaların problem çözmeleri kanıtlanmıştır. Örneğin, yapılan bir deneyde uzun bir silindir tüpün içine yiyecek konmuştur. Karganın tüpün içindeki yiyeceği nasıl alacağını kayıt altına almak için izlemeye başlarlar. Ayrıca tüpün yanına ince uzun bir tel koymuşlardır. Karga, tüpün içindeki yiyeceği alabilmek için yanda duran teli alır. Teli ağzına alarak tüpün içindeki yiyeceği almaya çalışır. Defalarca dener fakat tel uzun olduğu için yiyeceği alamaz.

Karga hemen farklı bir yol izler. Teli ağzı ile bükerek ucunu çengel şekline çevirir. Çengel şekline çevirdiği teli, tüpün içine sokarak yiyeceği çengele taktırarak alır ve yer. Böylelikler kargaların yardımcı araç ve gereçler kullanarak zekaları ile yiyecekleri aldıkları kanıtlanmıştır.

Kargaların Zekası

Kargaların Zekası
Kargaların Zekası

Kargaların zekalarını kullandıkları bir başka yöntemde ceviz kırma işlemidir. Cevizleri asla gagaları ile kıramayacakları için kargalar müthiş bir buluşla ceviz yemektedirler.

Ağızlarına aldıkları cevizi trafiğin yoğun olduğu bir yola bırakarak beklemeye başlarlar.

Yoldan geçen bir araba cevizi kırdığında arabaların geçmediği bir anda hemen cevizin yanına giderek kırılan ceviz içini yemeğe başlarlar.

Bazı kargalar 100’den fazla kelimeyi öğrenebilir. Ayrıca 50 kadar cümleyi öğrenebilmektedirler.

Öğretildiğinde 7′ ye kadar yüksek sesle sayabilirler. Ses taklit edebilirler.

Kargalar Kaç Yıl Yaşar?

Kargalar Kaç Yıl Yaşar? ; Ortalama karga ömrü 40 yıldır. Bu süre türlere göre değişebilir. İyi bir bakım ile daha uzun süre yaşayabilirler. Kuzgun denilen tür, yaklaşık 200 – 400 yıl yaşayabilir.

Kargalar Konuşur mu?

Karga türlerinden Mayna Kargası öğretildiği taktirde konuşabiliyor. Mayna Kargasının ana vatanı Asya’ dır.

Alakarga Adı Verilen Kargaların Şaşırtan Özelliği

Karga çeşidi olan Alakarga cinsi, kendi cinslerinden bir karga öldüğü zaman bunu diğerlerine haber verir. Karnı aç ise bile yiyecek arayışlarına son vererek, sürüyü ölen karganın başına toplar.

Ölü kuşu haber vermek için herzamanki gibi olmayan daha farklı bir ötüşleri keşfedilmiştir.

Ölü karganın etrafında toplanan kargalar adeta matem havasına bürünüp, sessizce ölü kargaya bakarlar.

Zürefa ve Fil kendi cinslerinden birini ölü olarak gördüklerinde toplanırlar ve yas tutarlar.

Bilim adamları, hayvanlarında insanlar gibi ölüm üzüntüsünü bildiklerini, ölümü anladıklarını ve tıpkı insanlar gibi yas tuttuklarını keşfetmişlerdir.

Ayrıca kargalar düşmanlarına karşıda diğer sürüyü uyarırlar. Örneğin en büyük düşmanları olan orman baykuşlarının yanlarına yaklaştığını gören kargalar, bu tehlikeli durumu diğer kargalarada öterek bildirir. Kalabalık olduklarında ise topluca, düşmanlarının üzerine uçarlar, saldırırlar.

Kargalar Kötü Davrananları Unutmazlar, İntikamcıdırlar

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız