İşsizlik Maaşı Nedir? İşsizlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
İşsizlik sigortası, bir işyerinde çalışırken, kendi istek ve kusuru dışında işini yitirenlere, uğradıkları gelir kayıplarını kısmen de olsa karşılamayı amaçlayan, devlet tarafından kurulan zorunlu bir sigorta türüdür.
İşsizlik Maaşı Nedir? Geçici Destek İşsizlik Sigortası Nedir?
İşsizlik Maaşı Nedir? Hizmet akdi ile bir işyerinde çalışırken, istek, yetenek, sağlık ve yeterliliği olmasına rağmen, herhangi bir suç, hata kasıt olmaksızın işten çıkartılan sigortalıların, işlerini kaybetmeleri yüzünden uğradıkları gelir kaybının belli bir süre ve devlet tarafından hesaplanarak belli bir ölçüde devlet tarafından verilen geçici destek işsizlik sigortası olarak adlandırılır. Ödenen ücrete de işsizlik maaşı veya işsizlik ödeneği denmektedir.
İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
İşsizlik Maaşı Başvurusu Sigortalı işsizlere 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununda belirtilen İşsizlik Maaşı Alma Şartlarına uyulduğu takdirde ödenecek olan işsizlik maaşına nasıl başvurulur. İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
İşsizlik başvurusu için hizmet akdinin kesinleşmesinin hemen ardından 30 gün içinde derhal İŞKUR birimine başvurmanız gerekmektedir. İŞKUR birimine şahsen giderek başvurabilirsiniz. İnternet üzerinden başvurmak isteyenler için ise www.iskur.gov.tr adresine girerek başvurularınızı elektronik ortamdan yapabilirsiniz. Eğer 30 gün içinde belli nedenlerden dolayı başvurmazsanız, başvuruda geciktiğiniz süresi hesaplanarak, toplam hak sahipliği süresinden ödeme miktarı düşürülecektir.
İşsizlik Başvurusu Nereye Yapılır?
İşsizlik Maaşı Başvurularınızı İŞKUR biriminden ya da dilerseniz E-Devlet üzerinden de yapabilirsiniz.
İşsizlik Maaşına Başvurmak Avukat yada Vekaletname Aracılığı İle Olur mu?
Hayır. Bizzat kendiniz başvuracaksınız. Avukat aracılığı ile ya da vekaletname vererek bir başkası aracılığı ile yapılan başvurular geçerli sayılmayacaktır.
Sizin işsizlik maaşına başvurmanız bir anlamda sizin iş aradığınız anlamına geleceği için iş arayan kaydınız yapılacak ve bilgileriniz güncellenecektir. Sigortalı işsizlerin, mesleki eğitim hizmetlerinden yararlanma, danışmanlık, işe yerleştirme hizmetleri sağlanacaktır. İşsizlik sigortası için mutlaka kendiniz başvuruda bulunacaksınız. Vereceğiniz bir vekaletnama ya da avukat aracılığı ile İşsizlik Maaşına Başvuru Kabul edilmeyecektir.
İşsizlik Maaşı Alanların Sigortası Devam Edecek mi?
Evet. İşsizlik Maaşı bağlanan sigortalı işsizlerin Genel Sağlık Sigorta primleri İŞKUR tarafından ödenecektir.
İşsizlik Maaşı Alan İş Bulduğunda Ne Yapacak?
İş bulunduğunda işe girildiğinde durumu mutlaka İŞKUR’a bildirmek zorundadır. İşe giripte durumu İşkur’ a bildirmeyenler ve hala maaş almaya devam edenler tespit edilip, İşkur tarafından ödenen maaşlar faizi ile geri alınacaktır.
İşsizlik Maaşı Miktarı Nasıl Hesaplanır?
Ayrıntılı bilgileri İşkur sitesinden öğrenebilirsiniz. https://www.iskur.gov.tr/is-arayan/issizlik-sigortasi/issizlik-odenegi/