Kanlı ay tutulması nedir? Ay neden kırmızıya döner?

Kanlı ay tutulması nedir? Tam ay tutulmasına bazen Kanlı Ay denir. Bunun sebebi Dolunay tam tutulduğunda aldığı kırmızımsı renk tonundan dolayıdır. Bu terim aynı zamanda arka arkaya meydana gelen dört tam ay tutulmasını tanımlamak içinde sıklıkla kullanılır. Özel bir astronomik önemi yoktur. Fakat beyazımsı ay kırmızı veya kırmızı-kahverengi hale geldiğinden gökyüzündeki manzara çarpıcıdır.

Kanlı Ay bilimsel bir terim değildir. Ay tutulması sırasında tutulma süresinin tamamı boyunca Ay kırmızı veya bakır bir renk alabilir. Ay tamamen gölgede iken, güneşten gelen bazı ışınlar Dünya atmosferinden geçer ve Ay’a doğru bükülür. Spektrumdaki diğer renkler Dünya’nın atmosferi tarafından engellenir ve dağılırken, kırmızı ışık daha kolay geçme eğilimindedir. Bu duruma kanlı ay tutulması denir.

Kanlı ay tutulması Nasıl Oluşur?

Kanlı Ay Tutulması, yalnızca Ay’ın Dolunay evresinde ve Ay Tutulması sırasında yaşanır. Kanlı Ay Tutulması sırasında Dünya, Ay ve Güneş’in arasında kalır ve Güneş’ten Ay’a giden ışığı keser. Böylece Ay, Dünya’nın gölgesi tarafından örtülür. Fakat bu esnada Dünya’da Güneş’in yeni doğduğu ve battığı yerlerdeki Güneş ışıkları Ay’ın yüzeyine ulaşır.

Ay’ın yüzeyine ulaşan Güneş ışığı geniş yayılarak Ay’a kırmızı bir görüntü verir. Böylece Kanlı Ay Tutulması oluşur.

Kanlı ay tutulması nedir
Kanlı ay tutulması nedir

Ay neden kırmızıya döner?

Ay, Dünya’nın umbrası boyunca hareket ettiğinde ve tüm doğrudan güneş ışığının Ay’ın yüzeyini aydınlatmasını engellediğinde tam bir ay tutulması meydana gelir. Bununla birlikte, bir miktar güneş ışığı yine de, Dünya’nın atmosferi aracılığıyla Ay’a dolaylı olarak ulaşır ve Ay’ı kırmızımsı, sarı veya turuncu bir parıltıyla yıkar. Kanlı ay tutulması Nasıl Oluşur? sorusunun yanıtını bu şekilde vermiş oluyoruz.

Güneş ışınları atmosferden geçerken, ışık tayfındaki bazı renkler menekşe tayfına doğru olanlar Rayleigh saçılması adı verilen bir fenomen tarafından filtrelenir. Bu, renkli gün doğumlarına ve gün batımlarına neden olan mekanizmanın aynısıdır. Bu etkiden en az kırmızı dalga boyları etkilenir, bu nedenle Ay’ın yüzeyine ulaşan ışığın kırmızımsı bir tonu vardır ve bu da tamamen tutulmuş Ay’ın kırmızı bir renk almasına neden olur.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız