Örümcek Korkusu Nedir, Araknofobi Ne Demek?
Batı kültüründe en yaygın olan örümcek korkusu nedir, Araknofobi ne demek başlıklı yazımıza geçmeden önce Araknofobi kelimesinin nereden türediğini yazalım. Araknofobi kelimesi Yunancadan “arachne” kelimesinden türemiş anlamı ise “örümcekler” denektir.
Örümcek korkusunu inceleyen bilim adamları, örümceklerin bazı türlerinin zehirli olmasından dolayı ya da enfeksiyon ve hastalıklar yayması açısından bazı insanların bu korkuyu yaşamasına neden olmuştur. Örümcek korkusu çok kişide aslında yaydığı enfeksiyonlar sonucu “iğrenme” hissini yarattığı için korkuyu tetiklemiştir.
Bilim adamlarının bu korku üzerine yapmış olduğu araştırmalar ve deneyler sonucunda, kadın ve erkeğe sadece örümcek resmi gösterildiğinde dahi insanların birden gerginleştiği, endişeye kapıldığı gözlenmiştir. Bazı deneklerde ise aşırı korktuğu gözlenmiştir. Örümcekden korkan kişiyi gören diğer insanlarında aynı şekilde bu kişilerden etkilenerek, örümceklerden korktuğu gözlenmiştir.
Afrika’ da yaşayan bir çok kişi büyük örümceklerden korktuğu halde, Güney Afrika’da örümceklerin yendiği ve korkulmadığıda gözlenmiştir.
Örümcek korkusu belirtileri nedir, Araknofobi belirtileri nedir?
Kişinin çocukluğu veya ergenlik döneminde örümcek korkusu belirtileri, Araknofobi belirtileri ortaya çıkmaktadır. Diğer yanda kişinin yaşı ne olursa olsun birden örümcek ile karşılaşıldığında aşağıda yazmış olduğumuz belirtiler görülmektedir. Örümcek korkusu belirtileri, Araknofobi belirtisi ya da aniden örümcek ile karşılaşıldığında ortaya çıkan belirtiler nelerdir hemen yazalım.
- Kalbin birden bire hızlı hızlı atması
- Örümcek ile karşılaşıldığında baş dönmesi
- Sıcak veya soğuk basmaları
- Deli olma ve kontrolü kaybetme hissi
- Göğüs ağrısı
- Boğulma hissi
- Gerçeklik ile gerçeksizlik arasında ayrım yapamama
- Titreyen terleme
- Ölüm düşünceleri
- Bulantı veya diğer gastrointestinal sıkıntı durumları görülmektedir.
Yukarıda yer alan belirtileri örümceğe dokunan bireyde de görülebilmektedir. Hatta örümcek ağlarının görüntüsü ya da örümceğe dokunmaklada kişide aynı belirtiler gösterebilir.
Örümcek Korkusunu Nasıl Yeneriz?
Uygulanacak tedavinin yararlı olabilmesi için hastanın tüm gerginliği araştırılmalı verilecek ilaçlar ona göre seçilmelidir.
Hasta tıbbi gözetim altında tutularak, sakinleştirici ilaçlar verilmeli hatta pozitif olaylar uygulanarak kişinin bu korkusunu yenmesi sağlanmalıdır.
Örümcek korkusunun yenilmesinde ki diğer yöntem ise sistematik olarak duyarsızlaşmayı sağlamaktır.
Daha bir çok fobi rahatsızlıklarının tedavisinde de kullanılan sistematik duyarsızlaştırma yöntemi kişinin korkusu ile başa çıkabilmesini başarmayı amaçlamaktadır. Korkusuna karşı duyarsız olmayı öğrenebilme yöntemidir.
Sistematik duyarsızlaştırma yönteminde uygulanan tedavi sistemi, kişinin Araknofobisini yani örümcek korkusunu yavaşça ortadan kaldırarak kişinin korku ile baş edebilme gücünün sağlanması işlemidir.
Çevrenizde örümcek korkusunu yaşayan bir tanıdıklarınız varsa sizin ona yapacağınız olumlu pozitif telkinlerle onun bu korkusunu yenebilir, ona yardımcı olabilirsiniz.
Psikolojik bir korku olan Araknofobi rahatsızlığından kurtulmayı istemek önemlidir ve kişi isterse bu korkusunu yenebilir.
Örümcek Korkunu Yen
Örümceklerden korkmamak elimizdedir. Biz korkunun üzerinde gidersek, korkunun gereksiz olduğu bilincine varırsak örümcek korkusunu yenebiliriz. Örümcek korkusunu yenmek için şunları yapabilirsiniz.
- Örümcekler hakkında bilgi sahibi olun.
- Bazı örümcekler haricinde özellikle zehirli kara dul ve kahverengi münzevi örümceklerin ısırıkları zehirli ve zararlıdır. Bunun dışındaki çoğu örümcekler zararsızdır. Cildi tahriş etmekten başka bir zararı bulunmamaktadır. O yüzden her örümcekten korkmak gereksizdir. Ayrıca örümcekler hangi durumlarda ısırabilir onu araştırın, bilgilenin. Korkunuzu geçirmeye çalışın.
- Dünyada 63.000’den fazla örümcek çeşidi bulunmaktadır. Bunu sadece %2 oranı zararlı ve tehlikelidir.
- Evinizde örümcek bulundurmamaya çalışın. Örümcekler tahta, odun ve keresteler arasında barınmayı severler. Taş binalar barınma alanlarıdır. Örümceklerin evinize girmemesi için çatlaklar varsa onları kapatın ev içinde kereste, odun istiflememeye çalışın ya da o alanlardan uzak durun
- Örümcek korkunuzu size yakın olan dostlarınız, sevdikleriniz ile paylaşın. Onlardan gelecek manevi destek korkunuzun hafiflemesine neden olacaktır.
Örümcekler Ne Yer? Ne İle Beslenir?