Bulgur nedir, bulgur pilavının faydaları nelerdir?
Bulgur pilavının faydaları nelerdir? Bulgur nedir? Bulgur, lif bakımından zengin oldukça zengin bir gıdadır. Yüksek lifli tahıllar sindirim, bağırsak sağlığı ve kilo dengelemesi konusunda vücuda olumlu faydaları vardır. FDA, yüksek lifli, düşük yağlı diyetlerin kanser riskini azaltmaya ve koroner kalp hastalığını önlemeye yardımcı olduğunu bile onaylıyor. Lifli besinler tokluk hissini arttırır ve çok fazla kalori tüketmenize gerek kalmaz.
Bulgurun raf ömrü de uzun olmaktadır. Beslenme bakımından Bulgur çok önemlidir.
içindekiler:
Bulgur Nedir?
Bulgur, bulgur buğdayı olarakda adlandırılır. Bulgur, kurutulmuş, kırık buğdaydan yapılan yenilebilir bir tahıl tanesidir. En sık durum buğdayı kullanılır, ancak siyez gibi diğer sert buğday türleri de kullanılır. Buğdayın temizlenmesi, kaynatılması, kurutulması, kabuğunun soyularak değişik tipte değirmenlerde öğütülmesi ile elde edilen bulgurun yeri apayrıdır. Pişirildiğinde kuskus veya kinoaya benzer çiğnenebilir bir kıvama sahiptir.
Tadı topraksı ve cevizli, kinoaya çok benziyor. Tadı hafif olsa da pirinç veya kuskustan daha güçlüdür. Yarı kaynatılmış, kurutulmuş ve öğütülmüş buğday tanelerinden yapılan tahıl gevreği olan bulgur cevizli bir tada sahiptir ve pirinç veya kuskus gibi garnitür olarak servis edilebilir ve genellikle unlu mamullerde, pilavlarda ve çorbalarda kullanılır. Tam buğday ürünü olan bulgur, iyi bir diyet lifi, protein, demir ve B6 vitamini kaynağıdır ve glüten içerir. Ticari bulgur genellikle durum buğdayından yapılır, ancak diğer buğday türleri de kullanılabilir.
Bulgur
Bulgur, tam tahıl olarak kabul edilir, yani tohum, endosperm ve kepek dahil tüm buğday çekirdeği yenilir. Tam tahıllar yediğinizde, bitkinin sunduğu tüm besin maddelerini alırsınız. Buna karşılık, rafine buğday ürünlerinin besin değeri daha düşüktür, çünkü besin açısından zengin tohum ve kepek uzaklaştırılır ve geride sadece karbonhidrat ağırlıklı endosperm kalır.
Geleneksel olarak bulgur, tam buğday tanelerinin çatlayana kadar kısmen kaynatılması, güneşte kurutulması ve daha sonra taş değirmende çeşitli boyutlarda öğütülmesiyle hazırlanır. Endüstriyel olarak hazırlanmış bulgur yarı kaynatılır, daha sonra fırında kurutulur ve öğütülür ve hassas derecelere mekanik olarak elenir. Bulguru pişirmek için ürün genellikle pirinç veya diğer tahıllara benzer şekilde kaynatılır, ancak aynı zamanda kızartılabilir, kavrulabilir, fırınlanabilir veya sadece ıslatılabilir. Bulgur zaten kısmen pişmiş olduğu için diğer tam tahıllara göre daha kısa sürede hazırlanır ve raf ömrü daha uzundur. Pilavlık bulgur, köftelik bulgur, esmer bulgur gibi çeşitleri vardır.
Bulgur pilavının faydaları nelerdir?
Bulgurun faydaları nelerdir?
Bulgur çok lezzetli ve kolay hazırlanan bir besindir. Bulgurun pilavı çok doyurucudur ve çeşitleri çoktur. Sade olarak da yapılan bulgur pilavının faydaları nelerdir açıklayalım. Bulgurun içinde B1 vitamini çok olduğundan, kabızlık sorunlarına, sinir sistemine ve mide hastalıklarına iyi gelir. Kan şekerinin dengelenmesini sağladığından şeker hastalarının sorunlarına çare oluyor. Bulgur pilavının faydaları nelerdir?
* Yüksek oranda lif içerir. Kan şekerini dengeler, diyabetik hastalar için birebirdir.
* Bulgur kandaki yağ oranını düşüren yüksek miktarda lif içermektedir.
* Doymamış yağ oranına sahiptir. Tokluk hissi verir. Kilo aldırmaz.
* Kalp için oldukça yararlıdır; sindirimi kolaydır.
* Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksektir.
* Bağışıklık sistemini güçlendirir.
* Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
* Bağırsak kanseri riskini azaltır, kabızlığı önler.
* Su ihtiyacını arttırır, gün içinde bol su içilmesini sağlar.
* Protein açısından çok zengin olduğu için doyuruculuğu fazladır.
* Krom, magnezyum ve çinko minerallerini içerir.
* Kolesterol içermez.
* Sinir, stres, zihinsel yorgunluk gibi problemler yaşayanlara iyi geliyor,
* Kemiklerin güçlenmesini sağlarİ
* Kansızlık sorununun çözülmesinde yardımcı olur.
* Bulgur bakliyatlar arasında en sağlıklılardan olarak bilinir.
Bulgur Kanserli Hücreleri Yok Ediyor ! Kolon kanseri olmak üzere birçok kanser türüne yakalanma riskini azaltıyor
Şekerin Düşmesini Sağlıyor !
Kalp ve Damar Hastalığına olumlu katkısı fazladır
Bulgurun faydaları, kabızlığa iyi gelir
Bulgurun anne karnındaki bebeklerin zeka gelişimini olumlu yönde etkilediği de biliniyor
Bolca folik asit içerdiğinden bulgur tüketen hamilelerin bebeklerinin gelişiminin, özellikle de zeka gelişiminin olumlu yönde etkileneceği söyleniyor.
Bulgurun zararları nelerdir?
Bulgurun zararları nelerdir? Bulguru böbrek rahatsızlığı ve safra kesesi rahatsızlığı olanların çok fazla tüketmesi tavsiye edilmeyebilir. Çölyak hastalığınız varsa, yani glutene karşı duyarlı biriyseniz asla tüketmemeniz önerilir. Bulgurda gluten proteini içerdiği için çölyak hastaları kesinlikte tüketmemelidir. Bulgur fazla tüketilirse midede şişkinlik, gaz, mide ağrısı, ishal ve kusma gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Midesinden rahatsız olan kişiler için de midede yanma ya da ekşime gibi sorunlar oluşturduğundan daha az miktarda tüketmeleri önerilir. Bulgurun zararları nelerdir?
Bulgurda bulunan vitaminler nelerdir?
Bulgur mineral ve vitamin deposudur. Bol miktarda kalsiyum ve demir de bulunan bulgurda selenyum, titatyum, B12, bol miktarda folikasit, lif bulunmaktadır. Aşağıdaki beslenme bilgileri USDA tarafından ilave tuz veya yağ eklenmeden pişirilmiş 1 fincan (182g) bulgur için verilmiştir.
- Kalori : 151
- Yağ : 0.4g
- Sodyum : 9mg
- Karbonhidratlar : 33.8g
- Lif : 8.2g
- Şekerler : 0.2g
- Protein : 5.6g
- Fat: less than 1 gram
- Fiber: 8 grams
- B6 Vitamini,
- DV’nin %8’i Pantotenik asit,
- DV’nin %13’ü Manganez,
- DV’nin %48’i Bakır,
- DV’nin %15’i Magnezyum,
- DV’nin %14’ü Demir,
- DV’nin %10’u Niasin,
- DV’nin %9’u Tiamin,
- DV’nin %9’u Çinko,
- DV’nin %9’u Folat: DV’nin %8’i
Yağlar
Herhangi bir ilave yağ veya tereyağı kullanılmadan hazırlanan bulgurda çok az miktarda (1 gramdan az) yağ bulunur.
Protein
Tek bir porsiyon bulgur sağlıklı 5,6 gram protein sağlar. Protein saç, cilt ve tırnakların yapı taşıdır.