Bilecik İlinin Coğrafi Yapısı Nasıldır?

Bilecik ilinin coğrafi yapısı nasıldır? Bilecik ilinin akarsuları hangisidir? Ovaları, dağları, Bilecik Karasu Deresi, su kaynakları olan İnhisar’dan çıkan Sakarya Deresi ve iklimi hakkında bilgiler.

Bilecik ilinin en büyük özelliği, topraklarının 4 coğrafi bölgesi ile çevrili olmasıdır. Marmara bölgesinin Güney Doğusunda bulunur. Ne kadar Marmara bölgesinde olduğu söylensede Ege Bölgesinde, İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesinde toprakları yer almaktadır. Doğu Bölgemizden Bolu ili ile Eskişehir, Güneyden Kütahya İli, Batıdan ise Bursa, Kuzeyden de Sakarya ili ile etrafı çevrilidir.
Bilecik İlinin Yüzölçümü 4321 km2’dir.

Bilecik İli Nasıldır?

Bilecik topraklarının 4 coğrafi bölgeleri ile ilişkili olması onun büyük bir il olduğunun sonucunu çıkarmasın. Bilecik ili Türkiye’ nin en küçük bir ilidir. Alanı 4307 km²’ dir. Bilecik, merkez olarak yüzölçümü ise 841 km²’ dir. Bu küçük ve şirin il Sakarya ırmağının etrafında kuruludur. Derelerin ve göletlerin çok olması nedeni ile Bilecik Toprakları çok verimlidir.

bilecik topraklari

Tepelik alanları, derin ve dik vadileri arasında yer alan bir düzlüktedir. Köroğlu Dağları, Bilecik ilinin topraklarında başlamasından dolayı, arazi batıdan doğuya doğru birden yükselir. Yükselen bu arazi Güneye inildikçe dalgalı görünüme kavuşur.

Bilecik ilinin denize seviyesi 500 metredir. Güneydoğu da bulunan Karasu vadisine inildikçe bu yükseklik azalır. Bu bölgede kurulmuş olan İstasyon Mahallesinin denizden yüksekliği 200 metredir.

Bilecik Dağları

Bilecik ilinde bulunan dağlar ilin % 32’sini kapsar. Dağlar tepe görünümündedir. Bilecik ilinde ki en yüksek dağ Kala Dağı‘dır (1906 m). Kala Dağı Bozüyük ilçesinin batı ve güneybatısında bulunan yükseltilerin üzerinde yer almaktadır.

Bilecik ilinde bulunan diğer yükseltiler ise başlıca şunlardır: Yirce Dağı (1790 ), Metristepe (1300 m), Göldağı (1284 m), Kızılcaviran (1250 m), Osmaniye (1210 m), Ahi Dağı (1100 m), Dokuz Öküz Tepesi (1150 m), Ballıkaya (1050 m), Kızıltepe (990 m), Avdan Dağları (926 m), Paşa Dağları (922 m),Abbaslık Dağı, Bozdağ 1000, Kurudağ (805 m), Paşa Dağları (922 m), Sipahi Dağı (1324 m), Yeşil Dağ. Kurudağ (805 m)’dır.

Bilecik Ovaları Hangileridir?

Bilecik Ovaları ilin sadece % 7’lik bir bölümünü kapsar. Çok fazla ovası yoktur. Bu düzlükler Sakarya Irmağı boyunca çok da geniş olmayan bir şekilde uzar. Bilecik ilinin düzlük alanları olarak başlıca yer alan Bilecik Ovaları, Bozüyük, Göksu, Gölpazarı, Osmaneli ve Pazaryeri Ovalarıdır. Bilecik ilinin topraklarının büyük bir bölümü (% 59,9) aşınım düzlükleri olarak yer almaktadır. Tepe alanlarında tümsekleşerek V biçimli vadilerle parçalanması sonucu ilede toprakları engebeli halini almıştır.
Osmanlıların tarihi Domaniç Yaylası Bilecik topraklarındadır.

Bilecik İlinin Vadilerinin İsimleri Nedir?

Bilecik vadileri genelde yarık şeklinde ve dardır. Bilecik İlinin Vadilerinin en önemlilerinden bir kaç tanesinin isimleri şunlardır.
Sakarya Vadisi, Göksu Vadisi, Göynük Vadisi ve Karasu Vadisidir.

Bilecik Akarsuları

Sakarya Irmağı Bilecik İlinin Su Kaynağıdır

Bilecik topraklarının verimli ve bereketli olmasının sebebi Sakarya Irmağıdır. Irmak, Bilecik topraklarına, İnhisar ilçesinin yakınlarından girerek ve Bilecik ili topraklarının Kuzey, Güney yönünden akarak toprağı doğu ve batı olarak iki parçaya böler. Vezirhan‘ın kuzeyinde Karasu Deresi, Osmaneli ilçesi yakınlarında da Göksu Çayını kendine katarak bölgenin kuzeyine yönelerek akar.

Sakarya Irmağının boyu 824 km’dir ve suyun çok olması açısından da Türkiye’ de önemli bir su kaynağıdır. Irmağın (80 km) yaklaşık olarak
onda birlik kısmı Bilecik sınırlarında akar. Sakarya Irmağının yaklaşık debisi 100 m³/sn, yine yaklaşık derinliği 1,5 metre, en fazla derinliği ise 5 metre kadardır.

Bilecik Karasu Deresi

bilecik karasu deresi

Bilecik Karasu Deresi Bozüyük’ ten başlar. Bilecik iline Karasu boğazından girerek, yaklaşık 500 metre sonra Vezirhan‘da Sakarya Irmağı ile birleşir. Bilecik Karasu Deresi suyunun, düzensiz debisi bulunmaktadır.

Bilecik’ in diğer önemli küçük akarsuları ise şunlardır.

Göynük Çayı, Göksu Deresi, Sarısu Deresi, Sorgun Çayı ve Hamsu Deresi Bilecik ilinin küçük fakat önemli akarsularıdır.

Bilecik çevresinde bulunan Göller

Çerkeşli Gölü: Bilecik, Osmaneli sınırları içindedir.
Dodurga Baraj Gölü: Yüzölçümü 250 hektar, 35 milyon metreküp su hacmi vardır. Tarım arazilerini sulamak için yapılmış baraj gölüdür.

Bilecik İlinde Bereketli Bol Yağışlar Meydana Gelir

Bilecik ili ormanlık alanlarının bol olması sebebiyle bol ve bereketli yağışlar alır. Bilecik ilinin %47′ sini ormanlık alanlar kaplar. Bu bakımdan Türkiye’nin şanslı illerinden biridir.

Bilecik Orman Örtüsü Nelerden Oluşmaktadır?

Ormanlık örtüsü meşe, otsu bitkiler ve makilerdir. Bilecik iklimi, Bilecik İli geçit bölgesinde bulunduğundan, farklı su kaynaklarının olması ve farklı topografyasına karşılık olarak 3 farklı iklimi bulunmaktadır.
Topografya Nedir? Kara parçasının doğal oluşan engebelerini belirtecek şekilde kağıt üzerinden gösterme işidir.

Bilecik Ekonomi

Tarım ve hayvancılıkla geçinir. Bozüyük’ te, Söğüt, Gölpazarı, Osmaneli de ormanları vardır. Yunanlar Bilecik’ i, dolayısıyla da dutlukları yakmadan önce ipekböceği çok yaygındı. Yunan saldırısından sonra, ipekböceğinde gerilesede yine yaklaşık 135 köyde ipekböceği geleneği sürer. İpekböceği Bilecik’ te gelişmekte olan geçim kaynağıdır.

Bilecik Madenler

Kil, kaolin, feldispat Bilecik’te bolca bulunmaktadır. Seramik ve cam yapımında kullanılan madenlerin yanısıra “Bilecik taşı” adı verilen mermer (kireç taşları) zengin maden yataklarıdır. Söğüt’te siyah benekli beyaz mermer, Vezirhan ve Kösedere’de pembe ve beyaz somaki mermer, Hırtılar ve Külümbe köylerinde ise kırmızı, pembe ve şeftali renkli somaki mermer yatakları bolca bulunur.

Bilecik Sanayi

Bilecik sanayide gelişmekte olan bir kenttir. Tarım, orman ve seramik sanayi dallarıdır.

Bilecik’ te Bulunan Fabrikalar

Seramik fabrikaları, yedek parça fabrikası, şofben ve radyatör üreten demirdöküm fabrikaları, kağıt fabrikaları, su tesisatı malzemeleri üreten fabrikalar, teneke fabrikası, büsküvi fabrikası şerbetçi otu hublon fabrikaları, yem fabrikaları, defter fabrikası vinleks halı ve yer döşeme fabrikası, ipekli dokuma fabrikaları, ambalaj kağıdı ve sandığı fabrikaları bulunur. 500′ e yakın küçük işletme tesislerine sahiptir.

En geliştiği, ileride olduğu dalları mermercilik, seramik, tuğla, tahta, bıçakçılık ve dericiliktir.

Bilecik Mesire Yerleri:

Türbin Mesire yeri, Küslük Çayırı, Yediler Korusu (Bozüyük’e 7 km uzaklıkta), Kazanbattı Çağlayanı, Başpınar Mesire Ertuğrul Gazi Türbesi civarındaki orman, Karasu Vadisi, Küsnük Çayırı mesire yerleridir.

Bilecik Çeşmeleri

Sait Bey Çeşmesi: Bilecik ilçesi olan Söğüt‘te bulunur. 9. asırda Kaymakam Sait Bey tarafından inşa edilmiştir. Tarihte Osmanlı mimarisinin en önde gelen yapıtlarındandır.

Ayşe Hatun Çeşmesi: Bilecik Ayanı Hikmet Ağanın validesi Ayşe Hatun tarafından yaptırılmıştır. Orhan Gazi Camiinin yakınında bulunmaktadır.

Bilecik Eğitim

Bilecik’ in % 80’i okur-yazardır. Her köyde ilkokul bulunmaktadır.

Bilecik Ulaşım

Ulaşım olarak şanslıdır. Her bölgeden rahatlıkla ulaşılabilecek konumdadır. Kavşak noktadadır. İstanbul-Eskişehir karayolu Bilecik’ ten geçer. Haydarpaşa-Eskişehir demiryolu Bozüyük, Osmaneli ve Bilecik İstasyonundan geçer.

Bilecik şifalı su kaynakları bakımından zengindir. Doğa güzellikleri çok fazladır. Tarihi bakımından büyük eserlere sahiptir. Turizm alanında da oldukça zengin olan kent, turistık tesislerin yetersizliği sebebiyle, kente yeterince turist gelmemektedir.

Çok meşhur olan Bilecik kalesi, Hamsu Deresi kenarında sivri bir kayanın üzerinde bulunmaktadır. İlgisizlikten harabe olarak günümüze kadar gelmiştir.

BİLECİK İLİ İLE İLGİLİ DİĞER HABERLERİMİZ

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız